AYM'de Geleneği Bozan Adam: Zühtü Arslan
Anayasa Mahkemesi'nin yeni Başkanı AYM üyesi Zühtü Arslan oldu. Arslan, AYM'de 'başkanvekili, başkan oluyor' geleneğini de yıkan isim oldu.
Anayasa Mahkemesi'nin Haşim Kılıç'dan sonraki yeni başkan seçildi. Anayasa Mahkemesi üyesi Zühtü Arslan, AYM'nin 17 üyesinden 11'inin oyunu alarak, yeni başkan olarak seçildi. Arslan, 4 yıl boyunca AYM Başkanı olarak görev yapacak.
AYM'NİN GELENEĞİNİ BOZAN ADAM
Ahmet Necdet Sezer'in seçimi hariç, AYM'de bir gelenek oluşmuştu. Başkanvekili bir sonraki başkan seçiliyor, böylece tecrübe ve işleyiş noktasında yeterlilik kazanmış biri görevi devralmış oluyordu. Aynı geleneğin yine sürmesi, Başkanvekili Serruh Kaleli'nin başkan seçilmesi bekleniyordu ama süreç ansızın durduruldu. Kaleli'nin yerine Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Zühtü Arslan aday gösterildi. Yapılan oylamada Arslan, 17 üyeden 11'inin oyunu alarak yeni başkan seçildi.
POLİS AKADEMİSİ'NDEN AYM BAŞKANLIĞI'NA...
Hürriyet gazetesi ekonomi yazarı Prof. Dr. Şükrü Kızılot, geçtiğimiz günlerde Prof. Zühtü Arslan hakkında dikkat çeken bir yazı kaleme almıştı.
Kızılot yazısında, Prof. Arslan'ın Polis Akademisi'ne atanan ilk "sivil" rektörü olduğunun altını çizmişti.
BAŞBUĞ TARAFINDAN MAHKEMEYE VERİLMİŞTİ
AK Parti'nin hazırlattığı anayasa taslağının mimarlarından biri olan olan Arslan, 'Güvenlik Sektörü ve Demokratik Gözetim' başlıklı TESEV raporuna bölüm yazmıştı. Aslan, TESEV raporu nedeniyle dönemin Genelkurmay Başkanı, sonraki günlerin Ergenekon sanığı İlker Başbuğ tarafından da mahkemeye verilmişti.
ZÜHTÜ ARSLAN KİMDİR?
1 Ocak 1964 tarihinde Yozgat ilinin Sorgun ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Sorgun'da tamamladı. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Yüksek lisansını İngiltere'de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesinde "İnsan Hakları ve Sivil Özgürlükler alanında, doktorasını da aynı fakültede anayasa hukuku alanında yaptı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında ise Profesör unvanını aldı.
AİHM'DE ÇALIŞTI
2001 yılında bir süre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde çalıştı. Ayrıca, 23 Aralık 2010 tarihinden itibaren Basın İlan Kurumu Genel Kurul üyeliği görevini yürüttü. 2009 yılında Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde "Anayasa Hukuku", "İnsan Hakları", "Devlet Kuramları" gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde "Turkish Public Law" dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde "Hukuk ve Siyaset" dersini verdi.
ABDULLAH GÜL TARAFINDAN SEÇİLDİ
Arslan'ın, Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 (3 Cilt) adlı kitaplarının yanında, Constitutional Law of Turkey başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunuyor. Ayrıca, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri olan Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulu'nca gösterilen üç aday arasından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi Üyeliğine seçilmişti. Yeni Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan evli ve dört çocuk babası.