Haberler

AYM: Balyoz Sanıklarının Hakları İhlal Edildi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi Balyoz sanıkları hakkında "Dijital veriler ve sanık dinlemelerinde hak ihlali var." kararını verdi.

Anayasa Mahkemesi, Balyoz Davası'nda sanıkların, dijital veriler ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi. İhlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Sanıklar bugün tahliye olabilir!

İlgili Haberler

OY BİRLİĞİYLE "HAK İHLAL EDİLDİ" KARARI ALINDI

Yüksek Mahkeme, Balyoz Davası kapsamında Anayasa Mahkemesine şu ana kadar yapılan 230 başvuruyu birleştirerek, bugün görüştü. Başvurularla ilgili tek dosya üzerinden karar veren Yüksek Mahkeme heyeti, dijital deliller ve tanık dinlenilmesiyle ilgili konularda sanıkların haklarının ihlal edildiğine oy birliğiyle karar verdi.

SANIKLAR YENİDEN YARGILANACAK

Anayasa Mahkemesinin ihlal kararının giderilmesi için sanıkların yeniden yargılanması gerekecek. Karar, genel kurulun 17 üyesinin oy birliğiyle alındı.

ŞİMDİ NE OLACAK

Anayasa Mahkemesi'nin, şu anda kısa kararı yazdığı belirtildi. Karar, Kartal 4. Ağır Ceza veya Anadolu Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilecek. Tahliye kararlarını ilgili mahkeme verecek. Bugünden itibaren tahliyelerin başlaması bekleniyor.

SANIK AVUKATI ERSÖZ KONUŞTU

Sanık avukatı Hüseyin Ersöz, Balyoz Plan Davası sanıklarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptıkları bireysel başvurunun ardından Yüksek Mahkeme'nin verdiği "hak ihlali kararı" doğrultusunda, yargılanmanın yenilenmesi talebinde bulunacaklarını ve sanıkların bu süreçte tahliye edileceğini belirtti.

"SANIKLAR TAHLİYE EDİLECEK"

Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yargılanmanın yenilenmesi talebiyle başvuracaklarını kaydeden Ersöz, "Mahkemenin yargılanmanın yenilenmesi dışında bir karar vermesi söz konusu olmaz. Zira Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu kararlar bütün yargı organları tarafından bağlayıcı bir neticeye sahip. Ben, bu çerçevede Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yargılanmanın yenilenmesi, infazların durdurulması ve tahliye kararı vereceğini de düşünüyorum. Mahkeme tarafından bir an önce bu kararlar verilmeli. Hatta sanıklar ve avukatlar tarafından başvuru yapılmadan bu kararlar direk verilmeli. Benim beklentim, hiçbir gecikmeye yer vermeksizin bu akşam ya da en geç yarın cezaevindeki insanların özgür bırakılmasıdır. Bundan sonrada adil yargılanma hakkına uygun şartlar yaratılarak, yargılanmanın yenilenmesidir" diye konuştu.

"10. AĞIR CEZA MAHKEMESİ ÜYELERİNE DAVA AÇACAĞIZ"

Anayasa Mahkemesi'nin kararında, delillerin tartışmalı olduğu ve bazı tanıkların dinlenilmediği vurgusu yapıldığını hatırlatan Ersöz, "Bu sebepten direk davanın özünü ilgilendiren adil yargılanma sorunu var. İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu noktada inisiyatif alması söz konusu olamaz. Anayasa Mahkemesi'nin kararını uygulamaya sokacaktır" dedi.

Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvurular hakkında verdiği kararın gerekçesinin ellerine ulaşmasının ardından yargılamayı yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hakkında da harekete geçeceklerini kaydeden Ersöz, "Bu yargılamayı yapan hakimler ve savcılar hakkında da HSYK'ya suç duyurusunda bulunacağız. Bunun yanında söz konusu hakimlerle ilgili, özgürlük hakkını hukuka aykırı bir şekilde ihlal eden uygulamaları hakkında tazminat davası açılması da gündeme gelebilir" ifadelerini kullandı.

BALYOZ DAVASININ 4 YILLIK KRONOLOJİSİ

- Balyoz davası süreci; 20 Ocak 2010'da bir gazetede yayımlanan haber üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma açmasıyla başladı.

- İddiaya göre, 2003'te 1. Ordu Komutanlığı'nda yapılan seminer, cami bombalanması, jet düşürülmesi senaryoları, darbe ortamı oluşturulmasının hazırlığıydı.

- Belgeler bavul içinde savcılara teslim edildi ve operasyonlar başladı.

- 2.5 yılı aşan yargılamanın ardından Özel Yetkili İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Balyoz davasına ilişkin kararını 21 Eylül 2012'de açıkladı.

- Mahkeme 361 sanıktan 324'ünü mahkum etti.

- Eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına 20 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

- Davada 78 sanık 18 yıl, 214 sanık 16 yıl, 28 sanık 13 yıl 4 ay ve 1 sanık 15 yıl hapis cezası aldı.

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 9 Ekim 2013'te açıkladığı kararıyla 361 sanıklı Balyoz Darbe Planı Davası'nda 237 sanık hakkındaki toplam 3 bin 944 yıl ceza onandı. Daire, 25'i "delil yetersizliği", 63'ü "amaçlanan suçu işlemekten soruşturma başlamadan vazgeçtikleri" gerekçesiyle toplam 88 sanık hakkında mahkumiyetleri bozarak, bu kişilerin tahliye edilmesine karar vermişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel
400 bin kişinin GSS prim borçları için af geliyor

Af geliyor! 400 bin kişinin tüm borçları silinecek

İngiltere'den tarihi rest: Bu gece Rusya ile savaşmamız istenirse savaşırız

İngiltere'den Rusya'ya tarihi rest: Bu gece sizinle savaşırız

4 ülke Netanyahu için çıkarılan tutuklama emrini uygulayacağını duyurdu

4 ülke tutuklama emrini uygulayacağını resmen duyurdu

Astsubay-imam ilişkisi davasında karar: 4 kişiye 13 yıl hapis cezası

Astsubay-imam ilişkisi davasında karar

title