Aylin Kotil'e İki Partiden Randevu Yok!
İstanbul'dan başlattığı 19 günlük yürüyüşü geçen Cuma günü Ankara'da tamamlayan Kotil, TBMM'de BDP Grubu'nu ziyaret etti.
Meclis'te CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan ve iki partiden milletvekilleriyle görüştü.
Kotil, randevu taleplerine sadece BDP ve CHP'den cevap aldığını ifade etti. Ancak AK Parti ve MHP'den randevu alamadı Yol boyunca 880 bin adım attığını belirten Kotil, "Meclis'te bulunan partilerden de bir adım atmalarını bekliyorum" dedi.
Meclis'te bulunan bütün siyasi partilerden randevu istedim fakat sadece BDP ve CHP'den karşılık geldi" dedi. Kotil, yürüyüşünün zor anlarını anlatırken "Üç yerde çok zorlandım. Biri Bolu Dağı'na çıkarken ikincisi Gerede, üçüncüsü de Kızılcahamam'dan sonra Kargasekmez, orası korkunçtu. Orada karga sekti mi sekmedi mi bilmiyorum, çok sıcağa kaldım, çok bunaldım" dedi. Nasıl döneceğinin sorulması üzerine Kotil "İnternet ortamında da en çok merak edilen soru bu. Ben D-100'den yürüdüm. D-100 ile tekrar karşılaşmaya hazır değilim, arabayla E-5'den gideceğim" dedi.
PERVİN BULDAN: İLERİ DEMOKRASİ DEMESİN
BDP'deki görüşmede Buldan, Kotil'e duyarlılığından dolayı teşekkür ederek, "Seçim barajı Meclis'te temsiliyet hakkını insanların elinden alıyor. Meclis, herkesin kendini özgürce ifade edebileceği bir alan olmalı, dolayısıyla baraj sistemi kaldırılmalı" dedi. CHP grubunu ziyaretinde de Kotil, "Türkiye'deki bu mozaik ne kadar çok Meclis'e yansırsa insanlar o kadar mutlu olacaktır. Çünkü bunlar demokrasinin kılcal damarlarıdır ve demokrasi bunlardan beslenir. 'Askeri vesayet istemiyoruz' diyen bir Başbakan'ın yüzde 10 seçim barajında hala ısrar etmesini de samimiyetsizlik olarak görüyorum. Seçim barajını kaldırmak samimiyet sınavıdır. Yoksa sürekli ileri demokrasi diyen birinin de artık demokrasi lafını ağzına almaması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.
AVRUPA ÖRNEKLERİ
CHP'li Altay da, daha fazla demokrasi isteyen herkesin CHP'nin başının üstünde yeri olduğunu söyledi. Avrupa'daki 47 ülkenin 3'te 1'inde seçim barajının yüzde 5, 13'ünde yüzde 5'den daha az olduğunu, 7'sinde hiç olmadığını vurgulayan Altay, Türkiye'den sonra en çok seçim barajının olduğu ülkenin Lichtenstein olduğunu (yüzde 8), Rusya'da yüzde 7, Hollanda'da yüzde 0,67 baraj uygulandığını belirtti. Altay, Kotil'e, seçim barajının düşürülmesine ilişkin teklifin de yer aldığı CHP'nin Özgürlük ve Demokrasi Bildirgesi'ni de armağan etti.