Aylan Bebek Davasında Sanıklara 4'er Yıl 2'şer Ay Hapis (2) - Yeniden
Bodrum'da 4 kişiyle birlikte cansız bedeni kumsala vuran ve dünyada mülteci dramının sembolü haline gelen Suriyeli Aylan Kurdi bebeğin öldüğü olayla ilgili davada Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Suriyeli Muwafaka Alabash (36) ve Asem Alfrhad (35), 'göçmen kaçakçılığı' suçundan temyiz yolu açık olmak üzere 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı.
Bodrum'da 4 kişiyle birlikte cansız bedeni kumsala vuran ve dünyada mülteci dramının sembolü haline gelen Suriyeli Aylan Kurdi bebeğin öldüğü olayla ilgili davada Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde tutuklu yargılanan Suriyeli Muwafaka Alabash (36) ve Asem Alfrhad (35), 'göçmen kaçakçılığı' suçundan temyiz yolu açık olmak üzere 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan ise her iki sanığın da delil yetersizliğinden beraatlerine karar verdi.
Bodrum'da geçen 2 Eylül'de, Yunanistan'ın İstanköy (Kos) Adası'na geçmek isterken bindikleri botun Akyarlar Mahallesi Alihoca Burnu açıklarında alabora olması sonucu Suriyeli 3 yaşındaki Aylan Kurdi, ağabeyi 5 yaşındaki Galip Kurdi ve annesi Rihan Kurdi'nin de aralarında bulunduğu 5 kişinin cesedi kumsala vurdu. DHA'nın Aylan Kurdi'nin kumsaldaki fotoğrafı, tüm dünyayı sarstı. Fotoğraf, mülteci dramının sembolü olurken, birçok dünya ülkesi kapılarını mültecilere açmak zorunda kaldı.
Faciayla ilgili gözaltına alınan Suriyeli Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad tutuklandı. Bodrum Cumhuriyet Savcısı Akif Taşdemir iki Suriyeli hakkında 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' ve 'İştirak halinde göçmen kaçakçılığı yapmak' suçlarından 35 yıla kadar hapis ve ayrıca adli para cezası istemiyle dava açtı. İki sanık, geçen 11 Şubat'ta ilk kez çıktıkları hakim karşısında kaçışın organizatörü olarak Aylan Kurdi'nin babası 40 yaşındaki Abdullah Kurdi'yi suçladı.
Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen üçüncü duruşmaya tutuklu sanıklar Muwafaka Alabash ve Asem Alfrhad, sanıkların avukatları Duygu Çakmak Bişen ile Kemal Ertuğrul katıldı. Her iki sanık da kendilerine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi. İnsan kaçakçılığı için kimseden para almadıklarını, maddi çıkar sağlamadıklarını ve organizasyon içinde olmadıklarını belirten sanıklar, beraatlerini istedi. Mahkemenin vereceği karar saygı duyacaklarını da belirten sanıklardan Alabash, oğlunun tedavisi için artık Avrupa'ya gitmekten vazgeçip, Türkiye'de yaşamaya karar verdiğini de söyledi.
Sanıkların dinlenmesinin ardından verilen kısa aranın ardından mahkeme kararını açıkladı. Sanıklar Alabash ve Alfrhad'a göçmen kaçaklığı suçundan önce 5'er yıl hapis cezası veren mahkeme, daha sonra duruşmalardaki iyi halleri ve pişmanlıklarını ifade etmeleri nedeniyle bu cezayı 4'er yıl 2'şer aya düşürdü. Mahkeme heyeti ayrıca, 'bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebep olmak' suçundan ise her iki sanığın da delil yetersizliğinden beraatlerine karar verdi. Mahkeme heyetinin kararında temyiz yolunun açık olduğu da belirtildi.
Duruşma çıkışında kararı temyize göndereceklerini söyleyen sanık avukatlarından Kemal Ertuğrul, "Müvekkilim Türk olsaydı şu an serbest kalmış olacaktı. Suriyeli olması ve adresinin belli olmaması nedeniyle göçmen kaçakçılığı suçundan bize göre yeterli delil olmamasına rağmen tutukluluğunun devamına karar verildi. Oysa ki bu davada gerçek suçlu ve organizatörlerden birinin dahi adı geçmiyor. Aranan kimse yok. Tüm tanıklar ve faciayı yaşayanlar organizatörün Abdullah Kurdi olduğunu söylemektedirler. Bu nedenle Kurdi hakkında suç duyurusunda bulunacağım" dedi. - Muğla