Aydın Kadın Üretici Örnek Oldu, Koçarlı'da İpek Böceğine İlgi Arttı
Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nde, geçen yıl bir kadın üretici tarafından başlatılan ipek böceği yetiştiriciliği diğerlerinin de ilgisini çekti.
Aydın'ın Koçarlı İlçesi'nde, geçen yıl bir kadın üretici tarafından başlatılan ipek böceği yetiştiriciliği diğerlerinin de ilgisini çekti. Bir yıl içinde üretici sayısı 15'e çıkarken, Ziraat Odası da ipek böceği yetiştiriciliğini desteklemek için çeşitli çalışmalar başlattı. Çakırbeyli Mahallesi'nde yaşayan evli ve dört çocuk annesi 49 yaşındaki Türkan Demir, çocuk yaşlardaki merakını kazanca çevirdi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi İbrahim Güntürkan'ın de desteğiyle ipek böceği yetiştiriciliğine başlayan Demir, bir yıl içinde 15 kilo ipek böceği elde edip kilosunu 35 liradan Bursa Koza Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nde (Bursa Kozabirlik) sattı. Çam fıstığıyla ünlü Koçarlı'da önce yadırganan ardından kazancıyla ilgi çeken ipek böceğinde üretici sayısı da Ziraat Odası'nın desteğiyle bir yıl içinde 15'e çıktı.
BU YIL DAHA DENEYİMLİ
Bursa Kozabirlik'ten ipek böceklerini temin ettiği söyleyen Türkan Demir ise, "Geçen yıl küçük bir paketle bu işi yapmaya başladım. Başlarken, işi tam anlamıyla bilmediğim için çok zorluklar yaşadım. Geçen yıla oranla bu yıl daha çok tecrübe kazandım. Bu işin Koçarlı'da yaygınlaşmasını istiyorum. Isı ve nem ayarı düzgün olduğu sürece, her ev hanımı evinde ailesine katkı sağlamak için rahatlıkla yapabilir. İpek böceğine düzenli bakım yapıldıktan sonra dört hafta içinde koza yapıp, ipek örebiliyor. Bir ölçekten 40 kiloya yakın ipek oluyor. Kilosu 35 lira civarında satılıyor. Dünyanın en sağlıklı ipeğini bu böcekler üretiyor" dedi.
"İPEK BÖCEĞİ İŞİ TAM BİR AİLE ZİRAATI"
İpek böceğiyle ilgili bilgi edinmek için geçen haftalarda Bursa'ya gezi düzenlediklerini belirten Koçarlı Ziraat Odası Başkanı Mutlu Öztürk, "Koçarlı'da bir kadın üreticimizin ilki başarmasına, bizlerin de duyarsız kalması mümkün değildi. İpek böceği ve koza hakkında daha geniş bir bilgiye sahip olduk. İpek böceği işinin tam bir aile ziraatı olduğunu düşünüyorum. Kadınlara örnek olan Türkan Demir, bu işi başardı. Bir yıl içinde 15 üretici oldu. Bir ay 45 günlük bir süreçte ev ekonomisine büyük ekonomik katkı sağlayacaktır. Bir diğer taraftan bakıldığında zevkli bir iş olarak görülüyor. Bu işin devamının gelmesi için ziraat odası olarak elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi.
Ziraat Mühendisi İbrahim Güntürkan de, "Türkan Demir'in yarım paketle başladığı ipek böceği projesi, bir yılda 15 üreticiye kadar çıktı. Güzel bir proje olduğunu düşünüyorum. Devamın gelmesi için desteklerimiz devam edecek" dedi.