Aydın'da Masabaşı Tatbikatı Yapıldı
Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Türkiye Afet Müdahale Planı’nın uygulamaya geçirilmesi ile beraber, Aydın’da masabaşı tatbikatı geçekleştirildi.
Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Türkiye Afet Müdahale Planı'nın uygulamaya geçirilmesi ile beraber, Aydın'da masabaşı tatbikatı geçekleştirildi. Senaryo gereği tatbikat kapsamında Aydın'ın Efeler ilçesinde 7.5 şiddetinde yaşanan deprem sonrası yapılacaklar planlandı.
Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı toplantı salonunda Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Aydın'da yaşanabilecek her tür ve ölçekteki Afet ve Acil Durumlara müdahalede görev alacak kamu kurumları, özel sektör, STK, ve gerçek kişilerin katıldığı masabaşı tatbikatı yapıldı.
Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ramazan Harman tatbikat öncesi yaptığı konuşmada bu tatbikatları her yıl yaptıklarını belirterek depremle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini ve her türlü afete hazırlıklı olmanın önemine değindi.
Harman, "Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığımız 'Afete Hazır Türkiye' projesini hazırlamış, bu projenin gerçekleşmesi için devletimizin tüm merkezi teşkilatlarını koordine ederek ülkemizi afet ve acil durumlara hazırlamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda Aydın AFAD olarak ilimizi afete hazır Aydın haline getirmek için çalışmalarımızı 'Aydın Afet Müdahale Planı, TAMP Aydın' adı altında yürütmekteyiz. İl Afet Müdahale Planı Masabaşı Tatbikatı, afet ve acil durumlara müdahalede ihtiyaç duyulacak, ilimizin tüm güç ve kaynaklarını planlamak, bu güç ve kaynakları olay bölgesine hızlı ve etkin bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak, müdahale hizmetleri ve bu hizmetlerin koordinasyonundan sorumlu ana ve destek çözüm ortaklarının ve il düzeyinde sorumlu birimlerin görev ve sorumluluklarını belirlemek amacıyla hazırlandı. Afete her an hazırlıklı olacağız. İlimiz birinci derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Depremle yaşamayı öğreneceğiz. Deprem gerçeğini bilerek afete her zaman hazırlıklı olacağız. Deprem öncesi ve sonrasına yönelik risk ve zarar azaltma çalışmaları yapıyoruz. Kurumlar arası etkin koordinasyon pratiğini planlarda görev alacak ana ve destek çözüm ortağı kurumlarda görev alacak personelin deneyim ve tecrübesini geliştirmek amacıyla bu tatbikatları her yıl yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Bugün burada başkanlığımız tarafından hazırlanan ve ilimize uyarlanan deprem senaryosuna göre yerel düzeyde hizmet gruplarının ana ve destek çözüm ortaklarının katılımıyla İl Afet Müdahale Planının masabaşı tatbikatını gerçekleştireceğiz" dedi.
"Aydın, depremden uzak bir yer değil"
Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay ise afete karşı planlarının hazır olduğunu, belirterek, Aydın'ın birinci derece deprem kuşağında bulunduğunu bunun için bu tür tatbikatların çok önemli olduğunu belirterek "Afetin gelmesi halinde acaba bu reaksiyonu anında hareketi gösterebilecek miyiz. Bu nedenle uygulamalar tatbikatlar önemlidir. Bu yıl gerçekleştirdiğimiz bir tatbikatta deprem esnasında bir okulda neler yapabileceğimizi, yangına nasıl müdahale edeceğimizi, çocuklarımızı, okulun içinde yaralananları hasar gören binadan nasıl çıkaracağımızı uygulamalı olarak göstermiştik. Bugün yapacağımız ise masabaşında tatbikatı gerçekleştirmek. Bir deprem olmuş ne yapmamız gerekiyor. Aydın depremden uzak bir yer değil. Deprem olacak ve olmaya da devam edecek. Yapmamız gereken şey, birincisi depreme dayanıklı binalarda insanların yaşamasını sağlamak. İkincisi de bütün bunlara rağmen deprem esnasında yıkımlar olabilir. Zarar görenler olabilir, onlara karşı da neler yapabileceğimizi belirleyip hızlı bir şekilde müdahale etmektir. Aydın bugüne kadar 5.6 şiddetinde 50-60 sene önce bir deprem yaşadı. Son yıllarda yaşadığımız depremler Aydın merkezli olmadı. Çevre illerde olan depremler bizi etkiledi ama bir yıkıma sebep olmadı. Tabi bunlar olmayacağı anlamına gelmiyor. Burası birinci derece deprem bölgesi ve deprem olacak. Yapmamız gereken, bu depreme karşı dayanıklı binalarda yaşamamızı sağlama, bunun için gerekli önlemlerimizi imar anlamında inşaat anlamında almak, arkasından da buna rağmen gerçekleşebilecek zararları telafi edecek adımları atmaktır. Bu tatbikat bizim yüzde yüz işlerimizi çok iyi yaptığımızı göstermeyebilir. 'Bunu böyle düşünmüştük ama uygulamada bu eksikliğimiz çıktı' diye tatbikat safhasında bunu görmek iyi bir şeydir. Çünkü gerçekle karşı karşıya kaldığımızda böyle bir sıkıntıyı yaşamamamız için iyi bir adım olur. Düzeltmek için bize fırsat verir" diye konuştu.
Konuşmaların ardından masabaşı tatbikatı gerçekleştirildi. Senaryo gereği tatbikat kapsamında Aydın'ın Efeler ilçesinde saat 04.18'de gerçekleşen 7.5 şiddetindeki deprem sonrasında kurumlar arasındaki koordinasyonun ve yapılacak olan işbirliğinin anlatıldığı sunum Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü Planlama ve Zarar Azaltma Şube Müdürü Nalan Elmas ve Arama Kurtarma Teknisyeni Ramazan Yağtu tarafından, tatbikata katılanlara sunuldu.
Masabaşı Tatbikatına Aydın Vali Yardımcısı Dr. Ömer Faruk Günay, Aydın İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ramazan Harman, Aydın Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi Şube Müdürü İrfan Aral, Afet ve Acil Durumlara müdahalede görev alacak kamu kurumları, özel sektör ve STK temsilcileri katıldı. - AYDIN