Haberler

Ayakkabının Hedefi Olan Liderler

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyada birçok lider, farklı nedenlerden dolayı ayakkabı fırlatma şeklinde gerçekleşen protestolara maruz kaldı.

Dünyada birçok lider, farklı nedenlerden dolayı ayakkabı fırlatma şeklinde gerçekleşen protestolara maruz kaldı.

Bilinen ilk ayakkabılı protestoyla ABD'nin eski Başkanı George Bush karşılaşırken, bu tür saldırıya en son İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad hedef oldu.

Uzmanların pasif saldırganlık olarak tanımladıkları "ayakkabı fırlatma" şeklindeki ilk eylem, ABD Başkanı Bush'un, 16 Aralık 2008'de, Irak'a ani ziyarette bulunduğu sırada yaşandı. Bush, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile ortak basın toplantısı düzenlediği sırada, Iraklı gazeteci Muntazar El-Zeydi'nin ayakkabılı protestosuna maruz kaldı. Bush, El-Zeydi'nin peşpeşe fırlattığı ayakkabılarından eğilerek kurtulmuştu.

Bush, ayakkabılı protestoya maruz kaldıktan sonra, dünyanın farklı bölgelerinde, diğer ülkelerin liderleri de benzer gösterilerin hedefi oldu.

Eski İngiltere Başbakanı Tony Blair, 4 Eylül 2010'da "Bir Yolculuk" adlı kitabının imza günü için İrlanda'nın başkenti Dublin'de bulunduğu sırada, ayakkabılı protestoya maruz kaldı. Blair'e, kendisini protesto eden bir grup savaş karşıtları tarafından ayakkabı ve yumurta fırlatılmıştı.

Çin Başbakanı Ven Ciabao da ayakkabılı protestoyla karşılaşan liderler arasında yer alıyor. Ciabo, kaldığı otelden Anıtkabir'e gideceği sırada bir grup tarafından protesto edildi. Bir dizi temaslar için Türkiye'ye gelen Cibao, kaldığı otelden çıkarken, Müslümanlara Doğu Türkistan'da uygulanan baskılarından dolayı protesto eden gruptan ayakkabı fırlatılmıştı. "Katil Çin, Doğu Türkistan'dan defol" şeklinde slogan atan grup, olay yerinden daha sonra polis tarafından uzaklaştırılmıştı.

-Yunan lideri, kendi ülkesinde ayakkabının hedefi oldu-

Yunanistan'ın eski Başbakanı Yorgo Papandreu da 11 Eylül 2010'da medyada büyük ilgi uyandıran ayakkabılı eylemle karşılaştı.

Papandreu'ya, Selanik'te bir fuar açılışında, ülkede bütçe açığının daraltılması çalışmaları kapsamında yapılan ekonomik reformları protesto ettiği belirtilen bir kişi tarafından ayakkabı fırlatılmıştı. Kimliği açıklanmayan ve başbakanın korumaları tarafından etkisiz hale getirilen protestocunun fırlattığı ayakkabı, Papandreu'ya isabet etmemişti.

Uluslararası Para Fonu Başkanı Dominique Strauss-Kahn da 2 Ekim 2009'da Türkiye ziyaretinde, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde konferans verdiği salonda, ayakkabı fırlatılarak protesto edilmişti. Kahn'a ayakkabı fırlatan bir üniversite öğrencisi, idari para cezasıyla serbest bırakıldı.

-Araplar için ağır hakaret-

Dünyada liderler protesto edilirken fırlatılan ayakkabılara sık sık maruz kalırken, bu tür hareket özellikle Arap kültüründe "ağır bir hakaret" olarak görülüyor.

Ayakkabının aşağılayıcı bir araç olarak düşünüldüğü Arap kültüründe, birinin kasıtlı olarak başka birine ayakkabı fırlatması "hakaret eder gibi yapılan bir nefret gösterisi" şeklinde algılanıyor.

Arapların bu tür tepkisine ilk olarak ABD eski Başkanı Bush, Irak'ta maruz kalırken, son olarak İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, 2 gün önce Arap ülkelerinden Mısır'ın başkenti Kahire'de bir camiyi ziyaret ederken ayakkabılı saldırıya uğradı. Saldırganın "korkak" diyerek fırlattığı ayakkabı, Ahmedinejad'ın korumalarına isabet etmişti.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close