Ayağı Kırık Toy Kuşu Tedavi İçin Elazığ'a Getirildi
TUNCELİ'nin Pertek İlçesi kırsal kesiminde bulunan ayağı kırık toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bulunduktan sonra tedavi edilmek üzere Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.
TUNCELİ'nin Pertek İlçesi kırsal kesiminde bulunan ayağı kırık toy kuşu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından bulunduktan sonra tedavi edilmek üzere Elazığ'daki Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirildi.
Dünyanın uçabilen en ağır ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya toy kuşu, bugün Pertek İlçesi'ne bağlı Dorutay Köyü kırsal kesiminde ayağı kırık olarak bulundu. Görenlerin haber verdiği Doğa Koruma ve Milli Parklar Tunceli Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerin ilk müdahalesinin ardından Toy kuşu, tedavi edilmek üzere özel bir ekiple Elazığ'a getirildi.
Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne getirilen Toy kuşun kırılan ayağı, Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard..Doç. Dr. Sami Önsaldı ve ekibi tarafından yapılan ameliyat ardından tedavi edilen Toy kuşun kırılan ayağı açıya alındı. Yaralı kuşu tedavi eden Yar. Doç. Dr. Sami Önsaldı, Toy kuşunun ayağı kırık halde Tunceli'den geldiğini belirterek, şöyle reri;
"Röntgen çektik, ayağında kırık tespit ettik. Kırılan bölgede tam kırık vardı. Birkaç parça çıkardık, hayvan şu an sağlığına kavuştu. Anesteziden uyandı, alçılı bandaja alıyoruz. Bu hayvandaki kırık kurşun değil, muhtemelen düşme sonucu çarptığı için oluşan bir kırık olduğunu düşünüyoruz. Bu hayvanlar koruma altına alınmalı. Vatandaşların çok duyarlı olmaları gerekiyor. Eski vahşi kanatlılar azalıyor. Bu Toy kuşu 14 ay sonra doğaya salınacak duruma gelirb Çünkü ani hareket ettikleri için tekrar kırılma olasılıkları var. Biz bu kuşu bir süre burada tutacağız daha sonra Tunceli'den gelip götürecekler." Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne geçtiğimiz Cuma günü Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'nden de iki ayağı kırık bir dağ keçisi getirildiği, dağ keçisinin ön ayağından birinin kesildiği diğer ayağının tedavi edildiği belirtilerek, kesilen ayağının iyeleştikten sonra protez yapılarak doğaya salınacağı ifade edildi.
Nesli hızla tükenen ve ürkek olan bir kuş türü olan toy, yaşam alanları çok geniş bir coğrafyaya yayılmasına karşılık bir çok ülkede nesli tükendi. Diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de avcıların hedefi oldukları için sayıları hızla tükendiği biliniyor. Uçabilen en büyük kuş türüdür. İri bir vücuda sahip oldukları için hızlı bir şekilde uçamıyor. Erkek toyların kanat açıklığı, 260 santim uzunluğa, dişilerin ağırlığı ise 18-25 kilo arasında bulunuyor. Toy kuşları kahverengi tüylü, iri bacaklı olarak tanınıyor. Eti lezzetli olduğu için avcılar tarafından avlanan toy kuşlarının bacak ve boyunları uzun, gagaları kısadır. Kuluçka süreleri 20-30 gün arasındadır ve en fazla 3-4 yumurta yaparlar. Yaz aylarında Türkiye ve daha kuzey ülkelere gelen Toy kuşları, kışı Afrika'da geçirirler. Eti lezzetli olan bu kuşlara Trakya, İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'da rastlanır. Avlanma nedeniyle sayıları gittikçe azalan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Toy kuşlarının 25 kadar alt türü bulunuyor. - Elazığ