Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay."Bes'te Katılımcılar Birikimlerini ve...
Ziya Altunbaş - Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) şeffaf bir sistem olduğunu belirterek, "Katılımcılar birikimlerini ve getirilerini günlük bazda izleyebilir, fon performanslarını farklı"...
Ziya Altunbaş - Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) şeffaf bir sistem olduğunu belirterek, "Katılımcılar birikimlerini ve getirilerini günlük bazda izleyebilir, fon performanslarını farklı şirketlerin fon performansları ile karşılaştırabilirler" dedi.
BES'teki yeni düzenlemeler hakkında AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Olgun Küntay, "Yeni düzenlemeler çerçevesinde, bireylerin ödedikleri katkı payları üzerine devletin katkı payı adı altında ek bir ödeme yapacağını belirterek, yeni düzenlemelerin, bu imkandan yararlanma ve tasarruf yapma konusunda motive edici olacağını söyledi.
Kuntay, etkili bir tanıtım kampanyası sürdürüldüğü de düşünülürse bu şekilde bireysel emeklilik sisteminin, tasarruf hadlerinin artırılmasında önemli bir rol üstleneceği öngörüsünde bulundu.
Yeni düzenlemeler ve ilgili tanıtım çalışmaları sonucunda bugüne kadar sisteme katılmamış kesimlerden de sisteme yönelik bir ilgi beklendiğini ifade eden Küntay, mevcut katılımcıların da daha fazla devlet katkısını alabilmek amacıyla katkı paylarını artırma eğilimine gireceklerini, sonuç olarak sektörün özellikle bu yıl, geçmiş yıllara kıyasla hem katılımcı sayısı hem de katkı payı düzeyinde kayda değer bir büyüme oranına ulaşacağını düşündüklerini ifade etti.
Küntay, bireysel emeklilik sisteminde rekabetin dinamiğinin, ürün, kesinti tutarları, hizmet düzeyi gibi parametrelerden çok dağıtım kanalı etkinliğine dayandığını da belirterek, şöyle devam etti:
"Ancak, örneğin sigorta dağıtım kanalları aynı anda genellikle birden çok sigorta şirketinin ürününü sunarlarken emeklilik şirketlerindeki yaygın uygulama genellikle organik ilişki içinde bulundukları bir bankanın şubeleri aracılığı ile dağıtım faaliyetlerinin yürütülmesi şeklindedir. Bu nedenle değişikliklerin rekabete yeni bir boyut getirmeyeceği söylenebilir. Bununla beraber, yeni düzenlemeler çerçevesinde kamuoyunda önemli bir farkındalık oluştuğu da göz önünde bulundurulduğunda bugüne kadar sistemde dağıtım kanalı olarak daha sınırlı bir rol üstlenmiş olan acentelerin yeni dönemde etkinliklerini artıracakları düşünülebilir."
-"2012'de 3 bin katılımcı, 7 milyon lira fon büyüklüğüne ulaştık"-
Axa Hayat ve Emeklilik olarak hedeflerinden de bahseden Küntay, AXA olarak 2012 yılı başında başladıkları faaliyet sonucunda yıl sonu itibariyle yaklaşık 3 bin katılımcı ve 7 milyon lira mertebesinde bir fon büyüklüğüne ulaştıklarını söyledi.
Küntay, "2012 yılı bizim için bir yandan sisteme ilgi duyan acentelerimizle muhtelif eğitim programları düzenlediğimiz bir yandan da operasyonel altyapı anlamında kendimizi eksiksiz hale getirmeyi amaçladığımız bir yıl oldu. Dolayısıyla, 2013 yılı, 2012 yılına kıyasla önemli büyüme beklediğimiz bir yıl olacak" dedi.
BES'te orta ve uzun vadeli planlarıyla ilgili olarak da bilgi veren Küntay, ülkenin en geniş ve etkili acente ailesine sahip bir sigorta ve emeklilik grubu olarak acentelerini hem elementer ve sağlık hem de hayat ve emeklilik alanlarında faaliyet gösterecek finansal süpermarketlere dönüştürme yolunda çalışmalarımızı sürdürdüklerini söyledi.
2023 yılında katılımcı sayısı ve fon büyüklüğü tahminleriyle ilgi öngörülerini de paylaşan Küntay, katılımcı sayısının 6 milyon kişi mertebesinde olacağını düşündüklerini, ancak fon büyüklüğünü tahmin etmenin daha zor olduğunu ifade etti.
Türkiye Sigorta Birliği'nin kamuoyuna sunduğu "Türk Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektörü 2023 Vizyonu / Sigorta ve Bireysel Emeklilik Sektörü 2023 Hedef ve Beklentileri" çalışmasında bireysel emeklilik sistemi ve birikimli hayat sigortası fon büyüklüğünün 2023 yılında farklı iki senaryo çerçevesinde 124 milyar ve 408 milyar lira olarak gerçekleşeceği öngörüldüğünü hatırlatan Küntay, beklentilerinin arada bir noktada olduğunu bildirdi.
-"BES'te acentelerimiz aracılığı ile farklı segmentlere ulaşacağız"
Bireysel emeklilik faaliyetini yaygın acente ağlarıyla yürüttüklerini ve öne çıkacak özelliklerininde de acenteleri olacağını kaydeden Küntay, acenteleri aracılığı ile farklı segmentlere ulaşma imkanlarının olduğunu ve bunu değerlendireceklerini söyledi.
BES'in esas itibariyle basit bir sistem olduğunu dile getiren Küntay, "Çok temel olarak ele alırsak katılımcıların karşılaşacakları üç farklı tip kesinti var. Bunlar, bir kereye mahsus ödenebilen giriş aidatı, katkı payları üzerinden alınan yönetim gider kesintisi ve yönetilen fon büyüklüğü üzerinden tahsil edilen fon işletim gider kesintisi. Katılımcı adayları, çalışabilecekleri şirketin markası, geçmişi, yarattığı müşteri memnuniyeti gibi hususları değerlendirerek karar verme sürecini başlatabilirler. Daha sonra değerlendirmeye aldıkları şirketler arasında bu üç kesinti tipinden hangilerinin uygulandığını ve bunların düzeylerini karşılaştırarak doğru bir seçim yapabileceklerini düşünüyorum. Tabii, emeklilik yatırım fonlarının geçmiş performansları da önemli bir faktör olarak değerlendirilmeli. Sistemden maksimum fayda elde etmek için ise kalınabilecek maksimum süre sistemde kalınmalı" şeklinde konuştu.
-"BES şeffaf bir sistem"-
Kamuoyunda BES'te toplanan fonların yine aynı kuruluş tarafından işletilmesinin bir risk olarak görülmesi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Küntay, BES'in şeffaf bir sistem olduğunu, katılımcıların birikimlerini ve getirilerini günlük bazda izleyebildiğini ve fon performanslarını farklı şirketlerin fon performansları ile karşılaştırabildiklerini kaydetti.
Küntay, sistemde katılımcıların kendi risk algıları çerçevesinde yatırım tercihi yapabildiklerini de belirterek, şöyle konuştu:
"Yatırıma yönlendirilen tutarlar emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilmektedir. Bu fonlar emeklilik şirketleri tarafından kurulmakla birlikte portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilmektedir.
Zaman zaman, emeklilik şirketi ile portföy yönetim şirketinin aynı gruba dahil olduğu durumlar soru işareti oluşturmuş olabilir. Bununla birlikte portföy yönetim şirketlerinin profesyonel yapılar oldukları ve sağlayabilecekleri en iyi getiriyi sağlama yönünde faaliyet gösterdikleri değerlendirilmektedir. Bununla birlikte emeklilik şirketlerinin fonlarının yüzde 30'unun bağımsız bir portföy yöneticisi tarafından yönetilmesine ilişkin bir hazırlık çalışması yürütülmektedir. Uygulamaya geçildiği takdirde bu yöndeki tereddütler ortadan kalkmış olacaktır. "
Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik yapısının üçüncü basamağı olarak gönüllü katılımın esas olduğu bireysel bir sistem olduğunu ifade eden Küntay, dünyada çalışanlara yönelik emeklilik planlarının esasen sosyal güvenlik yapısının ikinci basamağı olarak, mesleki emeklilik sistemleri altında düzenlendiğini söyledi.
Mesleki emeklilik sisteminin, Kalkınma Bakanlığı tarafından 2012 - 2014 yılları için hazırlanan orta vadeli plana dahil edildiğini ve orta dönemde bu yönde bir gelişme de beklenebileceğini ifade eden Küntay, "Yeni düzenlemeyle birlikte işveren katkılı planlarda azami hak ediş süresi 5 yıldan 7 yıla yükseltilmiş ve işveren vergi teşviki artırılmıştır. Bu gelişmeler, ek sosyal haklar sunarak çalışanlarının kurumlarında daha fazla kalmasını sağlamak isteyen işverenlere önemli bir fırsat tanımaktadır" diye konuştu.
Küntay, ilk 3 yıl içinde sistemden ayrılacak olanların devlet katkısından faydalanamayacağı ve sistemde 10 yılı doldurup 56 yaşına ulaşarak emeklilik hakkı elde edildiğinde dahi devlet katkısının devam edeceği düşünüldüğünde yeni düzenlemelerin, tasarrufların uzun vadeye dönüştürülmesi yönünde bir katkı sağlayacağı öngörüsünde bulundu.
Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL