Avusturya'daki "İslam Yasa Tasarısı"
Avusturya Müslüman Gençlik Derneği, yasa tasarısıyla ilgili müzakereleri yürüten Avusturya İslam Cemaati'nin tasarıyı reddetmesini istedi.
Avusturya Müslüman Gençlik Derneği üyesi Dudu Küçükgöl, ülkede tartışmalara yol açan ve geçen hafta Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilip meclise gönderilen "İslam Yasa Tasarısı" hakkında müzakereler yürüten Avusturya İslam Cemaati'nin tasarıyı reddetmesini istedi.
Yaklaşık 30 bin üyesi bulunan derneğin yönetim kurulu üyeleri Dudu Küçükgöl, Tuğba Şeker ve Gülsüm Rahman Namaldı Viyana'da basın toplantısı düzenleyerek tasarı hakkındaki görüşlerini açıkladı.
Grup, tasarının başından bu yana Müslümanlardan kaçırılarak hazırlandığını ve tasarının bu haliyle meclisten geçmesinin Müslümanlar için felaket olacağını savundu.
Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç'ın Müslümanları oyaladığını, üç yıl boyunca gizlice ve kurumları hiçe sayarak müzakereleri yürüttüğünü iddia eden grup, Fuat Sanaç'ın istifa etmesini istedi. Dudu Küçükgöl, Sanaç'ın hükümete karşı uysal, Müslümanlara karşı otoriter tavırlar sergilediğini ileri sürdü.
Tasarının "medya eliyle oluşturulan Müslüman karşıtı atmosfer içerisinde oldubittiye" getirilmek istendiğini söyleyen Küçükgöl, tasarının Müslümanlar tarafından tamamen reddedilmesi gerektiğini belirtti. Tasarıda Müslümanların hakları yerine devletin güvenlik kaygılarının hakim olduğunu dile getiren Küçükgöl, şunları söyledi:
"Bu tasarıda Müslümanların hayrına bir madde yok. Müslümanların kimliğini tanımak yerine ' Avusturya İslam'ı yaratmak istiyorlar. Bu tasarı koşulsuz reddedilmelidir. Avusturya İslam Cemaati, tasarıyı reddederek müzakerelerden çekilmelidir. Reddedilirse sonuna kadar destekleyeceğiz."
Avusturya hükümetinin 10 Aralık'ta kabul ederek meclise gönderdiği tasarıya yönelik eleştirilerin başında "yurt dışından finansman yasağı" maddesi geliyor. Maddeye göre, Avusturya'da görevli imamlar sadece vizeleri bitene kadar görev yapabilecek, imamlara yeni vize verilmeyecek, yeni imamlar gelemeyecek ve yabancı ülkeler dini kurumlara finansal yardım yapamayacak.
Üye sayısı 300'ün altında olan camiler, ya tüzüklerini değiştirerek İslam cemaati altında tüzel kişiliğe geçecek ya da bir yıl içinde kapanacak. Başbakan, Müslüman dini dernekleri tanıma ve lağvetme yetkisine sahip olacak.
Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinlikler "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilecek. Viyana Üniversitesi'nde kurulacak İslam Teoloji Fakültesi'nde Alevi ve Sünni ekollerini esas alan iki bölüm kurulacak. Buradan mezun olanlar camilerde din görevlisi olarak görevlendirilebilecek. Ancak İslam Cemaati'nin imamları eğitecek öğretim üyelerini belirleme yetkisi bulunmuyor.
Hükümetin ısrar ettiği tasarının ocak ayında meclisten geçmesi ve şubatta yürürlüğe girmesi planlanıyor. - Viyana