Haberler

Avusturya'daki "İslam Yasa Tasarısı"

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hükümet, eleştiriler üzerine bazı değişiklikler yaptığı tasarıyı kabul etti Değişiklikler Müslümanları tatmin etmedi.

Avusturya hükümeti, tartışmalara neden olan "İslam Yasa Tasarısı"nı eleştiriler üzerine bazı değişiklikler yaparak kabul etti.

Bakanlar Kurulu, değişiklikler yaptığı tasarıyı bugün kabul ederek Meclis'e gönderdi. Tasarıda endişeleri gideren önemli bir değişiklik yapılmadı.

Yasa tasarısına yönelik eleştirilerin başında gelen "yurt dışından finansman yasağı" maddesi korundu. Maddeye göre, Avusturya'da görev yapan imamlar sadece vizeleri bitene kadar görev yapabilecek, imamlara yeni vize verilmeyecek, yeni imamlar gelemeyecek ve yabancı ülkeler dini kurumlara finansal yardım yapamayacak.

Değişikliğe göre, üye sayısı 300'ün altında olan camiler 6 ay yerine 1 yıl içinde kapatılacak, üye sayısı 300'ün üzerindeki camiler ise İslam cemaati altında tüzel kişiliğe geçmek zorunda kalacak.

Tasarıda Başbakan'ın dini cemaatleri tanıma ve lağvetme yetkisi "güvenlik ve antidemokratik uygulamalar" şartına bağlandı. Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinliklerin "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilmesine ilişkin madde korundu.

Viyana Üniversitesi'nde kurulacak İslam Teoloji Bölümü yerine Alevi ve Sünni ekollerini esas alan iki ayrı fakülte kurulacak. Buradan mezun olanlar camilerde veya cemevlerinde din görevlisi olarak görevlendirilebilecek, bunun dışında din görevlisi buralarda görevlendirilemeyecek. Fakültelerde öğretim görevlilerini kimin belirleyeceği konusu halen belirsizliğini koruyor.

Tasarıda, "imamların ihbar yükümlülüğü" ve "dini kaynakların Almanca olma" şartı kaldırıldı.

Değişiklikler Müslümanları tatmin etmedi -

AA muhabirine konuşan Avusturya İslam Cemaati Başkanı Fuat Sanaç, yapılan değişikliklerin olumlu ancak yeterli olmadığını söyledi. Tasarıda yer alan birkaç maddenin daha değiştirilmesini beklediklerini belirten Sanaç, tasarıyı ilgili kurullarda inceledikten sonra itirazlarını ileteceklerini söyledi. Sanaç, tasarıyı 17 Aralık'ta Yüksek Konsey'de, 21 Aralık'ta ise Şura Konseyi'nde görüşeceklerini bildirdi.

Viyana İslam Federasyonu basın sözcüsü Yakup Geçgel ise tasarıda bazı değişiklikler yapıldığını ancak bu değişikliklerin yasanın Müslümanlara karşı güvensizliği yansıtan ruhunu değiştirmediğini söyledi. Geçgel, "Yasa tasarısında eleştirdiğimiz konularda bazı iyileştirmeler yapıldı ancak bu değişiklikler bizim hassasiyetlerimizi yansıtacak ölçüde değil. Yasanın ruhunu oluşturan Müslümanları tehdit olarak gören unsurlarda bir değişikliğe gidilmediğini görüyoruz. Diyalog yoluyla bu sorunların aşılacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Tasarının Ocak 2015'te Meclis'ten geçmesi ve Şubat 2015'de yürürlüğe girmesi planlanıyor.

Hükümetin 2 Ekim'de açıkladığı birinci tasarı, sivil toplum örgütleri, din adamları, öğretim üyeleri ve uluslararası örgütler tarafından anayasanın eşitlik ilkesine, örgütlenme özgürlüğüne ve uluslararası hukukta yer alan din özgürlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle eleştirilmişti. Avusturya İslam Cemaati, tasarıya yönelik itirazlarını hükümete iletmişti. - Viyana

Kaynak: AA / Güncel
Asgari ücret zammında 2 ihtimal üzerinde duruluyor

2 ihtimal üzerinde duruluyor! İşte asgari ücret zammı için beklenen rakam

Çin'in 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisi ilk kez görüntülendi

Uydu görüntüleri 9 milyar dolarlık gizli savaş gemisini ortaya çıkardı

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza: Milli Yol Partisi il başkanı öldü, yaralılar var

Bakan Kacır'ın konvoyunda kaza! İl başkanı hayatını kaybetti, yaralılar var

Meteoroloji'den 49 il için sarı ve turuncu kodlu uyarı

Bere, eldiven dolapta ne varsa çıkarın! Meteoroloji'den 49 il için kritik uyarı

title