Avusturya Cumhurbaşkanı'ndan Sığınmacı Çağrısı
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, göçmenlerin popülist politikalara alet edilmemesi gerektiğini söyledi.
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, göçmenlerin popülist politikalara alet edilmemesi gerektiğini söyledi.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'ne hitap eden Fischer, Schengen sisteminin ön koşulunun Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarının iyi bir şekilde kontrol edilmesi olduğuna dikkati çekti.
AB ülkelerinin ulusal düzeydeki tedbirlerle sığınmacı krizinin üstesinden gelmeye çalıştıklarını belirten Fischer, ancak hiç bir ülkenin tek başına bu krizin altından kalkamayacağını kaydetti.
Göçmenler konusunun aşırı sağ ve yabancı düşmanlığı konularına alet edilmemesi gerektiğini vurgulayan Fischer, "Göçmen sayısı arttıkça kamuoyunda göçmen karşıtı tavır da arttı. 2015 yılında Avusturya'da 88 bin iltica başvurusu yapıldı. Bu sayı, Avusturya'daki yıllık doğum oranından daha fazladır. 2016 yılı için iltica başvuru sayısını 37 bin 500 ile sınırlamayı planlamaktayız." dedi.
"Sınırlarımızı kapatmak kavramlarını kullanmak istemiyorum fakat kimin geçtiğini bilmek istiyoruz." ifadelerini kullanan Fischer, sınırların kapatılması ve Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşmaya dair bir soru üzerine de,
"Sınırların tek taraflı kapatılmasının iyi bir Avrupa politikası olmadığını düşünüyorum. Ancak o sınırlardan kimlerin geçtiğinin kontrol edilmesi fikrinden de vazgeçemeyiz." diyerek yanıt verdi.
Ukrayna krizi
Kırım'ın Rusya tarafından işgali ve Ukrayna krizine dair konulara da değinen Fischer, "Avusturya Kırım'ın işgalini her zaman uluslararası hukukun ihlali olarak görmüştür." dedi.
Ukrayna konusunda krizin başlangıcının üzerinden iki yıl geçmesine rağmen sorunun çözüldüğünü iddia edemeyiz diyen Fischer, "Putin ile uzun bir görüşme yapma fırsatım oldu. Rusya, Avrupa ile soğumuş olan ilişkileri karşısında memnun olamaz. Avusturya olarak Minsk Anlaşması'nın yerine getirilmesini destekliyoruz. Rusya ile ilişkilerimizin iyi olması hem Avrupa için hem de Rusya için önemlidir." diye konuştu.
Ukrayna'nın NATO üyeliği tartışmalarına da değinen Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer, "Üyelik durumu hem AB, hem Rusya hem de Ukrayna için olumlu bir şey değildir." ifadelerini kullandı.
Fischer, Avrupa Konseyi'nin gelecekteki rolü hakkındaki bir soru üzerine ise, Avrupa Konseyi'nin bundan sonra daha da karmaşık ihtilaflarla sınanacağını söyledi.
AKPM Türk Grubu üyesi Leyla Şahin Usta'nın Avusturya'da İslam dinine ilişkin yasayla, ibadet yerlerinin yurtdışından finanse edilmesinin engellendiğini belirterek, bu konudaki görüşünü sorması üzerine Fischer, "Avusturya, 100 küsur yıl önce İslam'ı din olarak kabul etmiştir. Yasayı parlamentodan geçirirken güvenlik gibi bir konuyu da göz önünde bulundurmalıydık" şeklinde cevap verdi.
Fischer, "İslam yasası eğer eşitlik ilkesini ihlal ediyorsa değişikliğe gidilir. Fakat Anayasa Mahkemesi'nin yasada değişiklik istemeyeceğini düşünüyorum" dedi.?