Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

İslam Memiş uyardı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Kritik uyarı: Sadece dolar değil sahte euro da var

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Avustralya'da Aborjinler Hakları İçin Yürüdü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avustralya'da Ulusal Aborjin ve Adalılar Günü İzleme Komitesi (NAIDOC) haftasında, Aborjinler ve Torres Strait Adalılar hakları için yürüdü.

Avustralya'da Ulusal Aborjin ve Adalılar Günü İzleme Komitesi (NAIDOC) haftasında, Aborjinler ve Torres Strait Adalılar hakları için yürüdü.

Melbourne'da 3-10 Temmuz arasındaki NAIDOC haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, Aborjin Sağlık Hizmetleri Merkezi önünde toplanan göstericiler ellerinde bayraklarla kent merkezine yürüyüşe geçti.

"Avustralya hep Aborjin ülkesiydi, hep öyle olacak" sloganları eşliğinde yürüyen göstericiler, Melbourne şehir merkezindeki ana kavşakları trafiğe kapatarak, Aborjinlerin enstrümanı didgeridoo eşliğinde geleneksel danslarını sergiledi.

Gösteriyle Aborjinlerin, Avustralya'ya beyazların yerleşmesi ile kaybettikleri haklarını geri almasının amaçlandığı, bu konularda anlayış ve bakış açısı oluşturulmaya çalışıldığı vurgulandı.

Avustralya'nın yerli halkları Aborjin ve Torres Strait Adalılar, kendilerinden alınan toprakların iade edilmesini ve anayasada ülkenin ilk sahibi olarak tanınma talebinde bulunuyor.

İlk adımı Kevin Rudd attı

İşçi Partisi hükümeti döneminde Başbakan Kevin Rudd, 2008 yılında beyaz göçmenlerin 200 yıllık yönetimi sırasında yapılan tüm haksızlıklar, işlenen suçlar nedeniyle ve özellikle "kayıp kuşaklar" olarak bilinen, ailelerinden koparılıp devlet tarafından yetiştirilen on binlerce kişiden özür dilemişti. Ardından İşçi Partisi'ndeki görev değişiminde başbakan olan Julia Gillard, "Yerli Avustralyalıların Avustralya anayasasında tanınması, bu yolculukta yeni bir adımdır." ifadelerini kullanmıştı.

Bu dönemde Aborjinlerin anayasada tanınması için 3 yıl içinde referanduma gidileceği açıklanmıştı ancak aradan geçen zamanda herhangi bir gelişme kaydedilmedi.

Avustralya İstatistik Bürosu tarafından 2011 yılında yapılan son nüfus sayımı verilerine göre ülkede 669 bin 900 Aborjin ve Torres Strait Adalı yaşıyor. Bu oran 24 milyon nüfuslu Avustralya'da nüfusun yüzde 3'üne tekabül ediyor.

Kaynak: AA / Güncel
title