Avukatlardan 'Zam' Protestosu
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Türk Büro-Sen Mersin Şubesi ile Mersin Barosu’na bağlı avukatlar, hakim ve savcılara yapılacak olan zamdan adalet çalışanları ve kamu avukatlarının da yararlandırılmasını istedi.
Büro Emekçileri Sendikası (BES), Türk Büro-Sen Mersin Şubesi ile Mersin Barosu'na bağlı avukatlar, hakim ve savcılara yapılacak olan zamdan adalet çalışanları ve kamu avukatlarının da yararlandırılmasını istedi.
Öğle saatlerinde Mersin Adliyesi önünde bir araya gelen BES, Türk Büro-Sen Mersin Şubesi ile Mersin Barosu'na bağlı avukatlar, sloganlar atarak yapılacak olan zamma tepki gösterdiler. İlk olarak basın açıklamasını yapan Türk Büro-Sen Mersin Şubesi Başkan Yardımcısı Mustafa Güven, avukatların hakim ve savcılarla aynı eğitimi almasına rağmen ekonomik ve sosyal hakları hakim ve savcılarla denk olmadığını belirterek, "Benzeri kariyer meslek gruplarına verilmiş olan ek gösterge, özel hizmet tazminatı, makam tazminatı gibi haklardan da faydalanmamaktadırlar. Kamuda binlerce dava dosya yükü altında ezilen avukatların, ekonomik durumları düzeltilerek, hakim ve savcılara yapılan iyileştirmelerden yararlandırılmadığı takdirde yakın gelecekte kamuda tecrübeli ve birikimli avukat kalmayacak, hepsi kamuyu terk etme yolunu seçecektir. Hakim ve savcılara yapılan bin 155 TL zamdan adalet çalışanları ve kamu avukatları da faydalandırılana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.
BES Mersin Şubesi Hukuk Sekreteri Genco Tektürk ise zamla birlikte 55 bin yargı çalışanının görmezden gelineceğini savunarak, "Kamu avukatlarının savunma göreviyle sağladıkları yarar yanında, her yıl maaşından çok daha fazla yekun tutan milyonlarca lira vekalet ücretinin aktarılması ile bütçe için gelir yarattıkları da bilinmektedir. Kamu avukatlarının ve birlikte görev yaptıkları kamu emekçilerinin emeği ve özverili çalışmaları ile tahsil edilen avukatlık ücretlerinden doğan bu kaynaktan kamu avukatlarına düşen cuzi pay bir yıllık gecikme ile ödenmektedir. Türkiye'de hizmet veren 5 bin civarındaki kamu avukatı yargıdaki toplam dava ve icra takiplerinin yüzde 50'sinde savunma görevini üstlenmişken, milyonlarca liralık davaların sorumluluğu ile genel ve özel bütçeli dairelerinin vekilliği yürütülürken ve ağır iş yükü altında çalışan kamu avukatları ve hukuk birimleri çalışanlarının koşulları her geçen gün daha da kötüleşirken, bugüne kadar kamu avukatlarına ve kamu emekçilerine verilen sözlerin hiçbiri tutulmamış ve tozlu raflarda bekleyen yasa teklifleri oyalama vasıtası olarak kullanılmıştır. Tüm kamu emekçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz" diye konuştu.
Mersin Barosu Başkanı Av. Alpay Antmen de kamu adına görev yapan kamu avukatlarının savunmanın en önemli parçalarından olduğunu vurgulayarak, "Geçmişten bugüne kamu avukatları özverili bir şekilde çalışmakta ve sorumlu oldukları dava dosyalarında vekilliğini yaptıkları idarelerinin haklarının kazanılabilmesi ve adaletin işlerliğinin sağlanabilmesi adına ter dökmektedir. Türkiye'de hizmet veren 5 bin civarındaki kamu avukatı, yargıdaki toplam dava ve icra takiplerinin yüzde 50'sinde savunma görevini üstlenmiştir. Yapılacak yasal düzenleme ile kamu avukatlarının aylıklarının ve emeklilik aylıklarının yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını, kamu avukatlarının takip ettikleri dosyalardan tahsil edilen avukatlık ücretlerinin sınırlama olmaksızın kendilerine ödenmesi, kamu avukatlarının çalışma koşullarının en iyi hizmeti sunabilmelerini sağlayacak düzeye getirilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.
Basın açıklamasının ardından avukatlar olaysız bir şekilde dağıldı. - MERSİN