Almanya'da, AP Seçimlerinde Merkel Sandalye Kaybetti
Almanya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı.
Almanya'da, Avrupa Parlamentosu (AP) için yapılan seçimlerin kesin olmayan ilk sonuçlarına göre, Almanya Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti. Kesin olmayan sonuçlara göre, aşırı sağcı NPD ilk kez milletvekili çıkarırken, avro karşıtı popülist AfD partisi yüzde 6,5 oyla 6 milletvekili çıkaracak güce ulaştı.
MERKEL OY KAYBETTİ
Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin sandık çıkış anketlerine göre, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Başbakan Angela Merkel liderliğindeki Hristiyan Birlik partileri oy kaybına uğradı ve AP'de sahip olduğu 42 sandalyeden 7'sini kaybetti.
Merkel'in koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ise oy oranını 6,8 puan artırıp 27,6'ya, milletvekili sayısını da 23'ten 27'ye yükseltti.
İlk sonuçlara göre, Türk asıllı Alman milletvekili SPD üyesi İsmail Ertuğ, yeniden seçilmeyi garantiledi.
AŞIRI SAĞCI PARTİ AP'DE
Almanya Anayasa Mahkemesinin şubat ayında AP seçimlerinde yüzde 3 seçim barajını kaldırmasının ardından, aşırı sağcı Milliyetçi Demokratik Partisi (NPD) ilk kez AP'de sandalye kazandı. İlk sonuçlara yabancı düşmanı NPD, yüzde 0,8 oy oranıyla 1 milletvekiline sahip olacak.
Göçmenlere karşı olumsuz görüşleriyle bilinen Hür Seçmenler Partisi (FW) de yüzde 1,4 oy oranıyla 1 milletvekilliği elde etmesi bekleniyor.
AfD YÜKSELİŞİNİ SÜRDÜRÜYOR
Avro karşıtı Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD), ilk sonuçlara göre oy oranını yüzde 6,5'e yükselterek 6 milletvekili çıkarabilecek güce ulaştı.
Almanya'da 22 Eylül'de yapılan genel seçimlerinde yüzde 4,7 oy alan AfD, yüzde 5 barajını aşamadığı için parlamento dışında kalmıştı.
AfD AVRO'YA KARŞI
Avrupa Birliği'ne karşı olmayan AfD, ortak para birimi avronun Alman halkının çıkarlarına aykırı olduğunu savunuyor. AfD, Avro Bölgesi'ni düzenleyen kurallarda radikal değişikliklere gidilmesini ya da avronun feshedilmesini istiyor. AB'nin genişleme sürecine şüpheyle yaklaşan AfD, Türkiye'nin tam üyeliğine karşı çıkıyor ve müzakerelerin durdurulmasını talep ediyor.
YEŞİLLER OY KAYBETTİ
Kesin olmayan ilk sonuçlara göre, muhalefetteki Yeşiller Partisi, yüzde 10,9 oy oranıyla AP'de 11 milletvekilliği elde ediyor. 2009 yılında yapılan seçimlerde Yeşiller yüzde 12,1'lik oy oranıyla 14 milletvekili çıkarmıştı. Muhalefetteki Sol Parti (Die Linke) oy oranını yüzde 7,5'ten, yüzde 7,8'e yükseltirken, AP'deki 8 sandalyesini korudu.
FDP SANDALYE KAYBETTİ
Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) büyük bir hezimet yaşadı ve 9 sandalye kaybetti. 2009'da yüzde 11 oy olan FDP, yüzde 3,1'e geriledi.
İlk sonuçlara göre, Almanya'da AP seçimlerine katılım oranı yüzde 48 olarak gerçekleşti. Ülkede 2009 yılında yapılan AP seçimlerine katılım yüzde 43,3'te kalmıştı. Bugün Almanya'nın 16 eyaletinin 10'unda yapılan yerel seçimler nedeniyle AP seçimlerine katılımın 2009'a göre daha yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.
FRANSA'DA AŞIRI SAĞ DEPREMİ
Fransa'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci gelmesi beklenen Marine Le Pen’in yönetimindeki aşırı sağ parti Front National bütün tahminlerin üzerinde oy alarak birinci geldi. Cumhurbaşkanı François Hollande’ın partisi Sosyalist Parti ise büyük yenilgiye uğrayarak tahminlerin de altında oy alarak ancak 3’üncü olabildi. Sonuçlar FN’in yükselişini perçinlerken, yerel seçimleri de kaybeden Cumhurbaşkanı Hollande’a da sandıktan ikinci tokat etkisi yaptı. FN parlamentonun feshini istedi.
Fransız seçmeni Avrupa Birliği’ne karşı gelen euroseptic parti Front National’a güçlü Destek verdi. İlk tahminlere gore FN yüzde 25 oy alarak birinci olamyı garantiledi. UMP yüzde 21 oyla ikinci, iktidar partisi PS ise yüzde 14.5 oy oranıyla üçüncü geldi. Merkez sağ UDI-MODEM yüzde 10,3, Yeşiller yüzde 9.4, Radikal Sol yüzde 6.5 oranında ay aldı.
Buna göre Front National 24, Halk Hareketi Birliği UMP 20, Sosyalist Parti PS 13, merkez sağ UDI-Modem 7, Yeşiller de 6 milletvekili çıkarıyor.
"PARLAMENTO FESHEDİLMELİ"
Sonuçları değerlendiren FN’in kurucusu ve onursal başkanı Jean Marie Le Pen, zaferlerini “Bu bir depremdir” sözleriyle ilan etti. Le Pen, iktidarın büyük yenilgiye uğradığını belirterek, “ Seçim sistemi değişmeli. Parlamento feshedilmeli” diye konuştu.
FRANSA BAŞBAKANI YENİLGİYİ KABUL ETTİ
Fransa Başbakanı Manuel Valls, Avrupa Parlamentosu seçim sonuçlarının partisi için "deprem" niteliği taşıdığını belirterek, seçim mağlubiyetini kabul etti.
Seçim sonuçlarının ardından basına açıklama yapan Valls, yenilgiye rağmen bütçe açığının düşürülmesi için hükümet olarak ekonomi politikasını kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.
Valls, "Cesaret göstermemiz ve Fransa'da başlattığımız reform sürecini sürdürmemiz gerekir" dedi.
Başbakan Valls, aşırı sağın ülkesinde seçimi açık farkla kazanmasının, AB'deki kurumların Fransız seçmenin kaygılarını daha fazla göz önüne alması gerektiğini ortaya koyduğunu söyledi.
AVUSTURYA'DA SONUÇLAR
Avusturya'da Avrupa Parlamentosu seçimlerini, koalisyon ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) yüzde 27,3 ile önde götürüyor. Avusturya'da seçmenlerin, Avrupa Parlamentosu'na göndereceği 18 parlamenteri belirlemek üzere yapılan seçimler sona erdi.
Seçim sonuçlarına ilişkin açıklanan ilk anketlere göre Avusturya Halk Partisi yüzde 27,3 ile birinci sırada bulunuyor. İkinci sırada yer alan Avusturya Sosyal Demokrat Partisinin (SPÖ) oy oranı yüzde 23,8. Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 19,5 ile üçüncü sırada yer alıyor. Yeşiller (Grüne) 15,1 ve Liberal Forum (NEOS) 7,9 oy oranına sahip. Bu sonuçlara göre ÖVP 5, SPÖ 5, FPÖ 4, Yeşiller 3, NEOS 1 parlamentere sahip olacak. En son Haziran 2009'de yapılan seçimlerde ÖVP 6, SPÖ 5, Hans-Peter Martin Listesi 3, FPÖ 2 ve Yeşiller 2 ve Avusturya'nın Geleceği için İttifak (BZÖ) 1 koltuk kazanmıştı.
BELÇİKA: AYRILIKÇILARIN ZAFERİ
Belçika'daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde sandıkların kapanmasından sonra ilk seçim sonuçları açıklanmaya başlandı. Buna göre, ülke nüfusun yüzde 60'ının yaşadığı Flaman kesimin bağımsızlığından yana olan Yeni Flaman İttifakı (N-VA) seçimlerde en fazla oy oranına ulaştı. Yeni Flaman İttifakı oyların yüzde 30'unu almayı başardı. Yeni Flaman İttifakı'nın aldığı bu oy oranıyla ulusal politikada da önemli bir rol oynayabileceği kaydediliyor. İlk sonuçlara göre Flaman bölgesinde N-VA'yı yüzde 20'yle Hristiyan Demokratlar, yüzde 13,5'le Sosyalistler, yüzde 12 ile Liberaller ve yüzde 9,5 ile Yeşiller takip ediyor. Irkçı Flaman Menfaati partisinin seçimin en büyük mağlubu olduğu ve seçmenini N-VA'ya kaptırdığı görülürken, bir önceki seçimde yüzde 15 olan oy oranını dahi koruyamadığı ve yüzde 6'ya kadar gerilediği dikkati çekiyor.
Belçika'nın Valon bölgesinde ise mevcut Başbakan Elio Di Rupo'nun öncülüğündeki Sosyalistler (PS) ilk sonuçlara göre yüzde 31'le önde olsa da 2010 seçimlerine göre 2 puana yakın oy kaybı yaşadılar. Valon bölgesinde Sosyalistleri yüzde 24,6'yla Liberaller (MR), yüzde 12,4'le Hristiyan Demokratlar (CDH), yüzde 9,5'le aşırı sol (PTB-GO) ve yüzde 8,5'le Yeşiller (Ecolo) takip ediyor.
YUNANİSTAN’DA "RADİKAL SOL" ÖNDE
Yunanistan'da da sandıkların kapanmasından sonra ilk tahminler gelmeye başladı. Buna göre, sol koalisyon Syriza, ülkedeki seçimlerin galibi oldu. Syriza'nın yüzde 26 ila yüzde 30 arasında oy aldığı tahmin ediliyor. Başbakan Antonis Samaras'ın partisi muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (Nea Dimokratia) için ise yüzde 23 ila yüzde 27 arasında bir oy oranı bekleniyor. Yeni Demokrasi Partisi ile koalisyon hükümeti oluşturan Sosyalistler ise yüzde 7-9'luk oy oranında kaldı. Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi yüzde 8 ila yüzde 10 arasındaki oy oranıyla seçimlerden üçüncü olarak çıktı.
BULGARİSTAN'DA MUHALEFET KAZANDI
Bulgaristan'dan gelen ilk tahminlere göre ise muhalefetteki GERB, Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi. Partinin yüzde 28,6 oranında oy aldığı tahmin ediliyor. İktidardaki Sosyalistler ise sadece yüzde 19,8 oranında oy alabildi. Şu ana dek Avrupa Parlamentosu'nda temsil edilen milliyetçi Ataka Partisi ise yüzde 3,6'lık oy oranında kaldı.