Haberler
Esed rejimiyle çatışan muhalif gruplar Halep kent merkezine girdi

Türkiye sınırı kan gölüne döndü! Muhalif gruplar kent merkezinde

Rus uçakları, Halep'i vurmaya başladı

Halep düştü, Rus savaş uçakları bombardımana başladı

Katıldığı organizasyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kızdıran protesto

Salondaki protesto Erdoğan'ı kızdırdı: Siyonistlerin ağzı, dili olma

Memur kanunu değişiyor! İşte TBMM'ye sunulan teklif

Memur kanunu değişiyor! İşte sunulan teklif

Avrupa Parlamentosu Seçimlere Hazır

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her 5 yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri bu yıl tüm AB ülkelerinde 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak.

Her 5 yılda bir yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimleri bu yıl tüm AB ülkelerinde 23-26 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Almanya'da Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG), Almanya genelinde 10 adayla ilk defa AP seçimlerine katılacak. Avrupa Birliği (AB) ülkeleri 23-26 Mayıs tarihlerinde sandığa gidiyor. AP'de ilk seçimler 1979 yılında yapılmaya başlandı ve her 5 yılda bir yapılıyor. 23-26 Mayıs'ta 9. AP seçimleri yapılacak. AP seçimlerinde 18 yaşını dolduran her AB vatandaşı oy kullanabilecek. Şimdiye kadar 751 milletvekiliyle temsil edilen AP'de bu sayı, İngiltere ile AB arasında kördüğüme dönüşen Brexit kararıyla 705'e düştü. Seçimlere katılım oranı da her geçen yıl düşüyor. 40 yıl önce yüzde 62'lerde olan katılım oranının 2014 seçimlerinde yüzde 42'ye kadar düşmesi AP seçimlerine ilginin azaldığını ve ciddiye alınmadığı şeklinde yorumlanıyor. Belçika, Yunanistan ve Bulgaristan'da seçimlerde oy kullanmak zorunlu olurken, diğer ülkelerde böyle bir mecburiyetin olmaması seçimlere ilgi olmadığı görüşünü gözler önüne sererken, AB'nin de tartışılır hale geldiği şeklinde yorumlanıyor. AB ülkeleri nüfuslarına göre parlamentoda sandalye sayısına sahip oluyor. Buna göre 83 milyon nüfusla AB'nin en kalabalık ülkesi Almanya olurken, onu Fransa ve İspanya gibi ülkeler takip ediyor. Almanya, AP'de 96 sandalyeye sahip olurken Malta ise 6 sandalye ile AB'nin en küçük ülkesi konumunda yer alıyor. AP'ye seçilen vekiller zamanlarını Fransa'nın Strazburg şehri ile Belçika'nın başkenti Brüksel'de geçiriyorlar. Vekiller maaşlarını katıldıkları oturumlara göre alıyorlar. AP'nin görevleri ise Avrupa Konseyi ile birlikte AB yasalarını kabul edip bütçesini onaylamak olurken, seçilen milletvekilleri parlamentoda, ulusal kimliklerinden çok politik görüşlerine göre grup kuruyorlar.

AŞIRI SAĞCILIĞA KARŞI MİTİNGLER Aşırı sağcı - popülist partiler, Avrupa çapında bir blok oluşturma girişiminin AB sürecin üzerinde yapabileceği etki ve kaygıları bir kez daha gündeme getirdi. AP seçimlerinde Fransa, İtalya, Avusturya, Polonya, Macaristan ve hatta İspanya gibi ülkelerde aşırı sağın şimdiye kadar elde ettiği tüm rekorları geride bırakacağı kaygısı hakim. Geçtiğimiz hafta sonu çok sayıda sivil toplum örgütü ve inisiyatifin "Herkes için bir Avrupa - Irkçılığa karşı senin oyun" sloganıyla ortaklaşa düzenlediği mitingler, eş zamanlı olarak Berlin, Köln, Leipzig, Münih, Hamburg ve Stuttgart'ta yapıldı. Irkçıların blok oluşturmasının önünün kesilmesi için yapılan mitinglerde, "Seçimlere katılarak ırkçılara dur diyelim", "Avrupa'da ırkçıların yeri yok" gibi sloganlar atılmıştı. 2008'deki mali kriz, AB'nin ekonomik ve siyasi anlamda derinleştirme çabalarını sarsarken, "AB'nin bütünlüğü tehlikede mi" sorusunu da bir kez daha gündeme getiriyor. Halkın bir kısmı Brexit'le birlikte çatlak sesler çıkmaya başlayan AB'nin geleceğinin çok uzun sürmeyeceği görüşünde.

ALMANYA'DAN TÜRK ADAYLAR AP seçimlerine Almanya'dan 40 parti katılıyor. Seçmenin 1 oy hakkının bulunduğu AP seçimlerinde Almanya'dan Türkiye kökenli adaylar da yarışacak. Almanya'nın ilk göçmen partisi olan Yenilik ve Adalet Birliği Partisi (BIG) kurucu başkanı Haluk Yıldız, Almanya genelinde 10 adayla ilk defa AP seçimlerine katılacak. Seçim pusulasında 22. sırada yer alan BİG Partisi'nin birinci sıra adayı Haluk Yıldız, ikinci sıra adayı ise Hamburg'da noter ve avukatlık yapan Kayserili bir kadınla evlenerek Müslüman olan Nils von Bergner oldu. Geçtiğimiz günlerde ırkçı saldırılara maruz kalan BİG Partisi Başkanı Haluk Yıldız, özellikle göçmen seçmenin desteğine çok ihtiyaçları olduğunu belirterek, "Bu seçimlerde ilk defa baraj sistemi uygulanmayacak ve yüzde 5'lik baraj kaldırıldı. Eğer tüm Almanya'dan 150 bin oy alırsak 1 aday, 300 bin oy alırsak da AP'ye iki milletvekili göndererek mecliste göçmenlerin sözcüsü olarak yer alabiliriz. Almanya genelinde 1,5 milyona yakın Türk seçmen var. Yapılan istatistiklerde Türk seçmenin sadece yüzde 30'u seçimlere katılmış. Eğer bu rakamı yüzde 60-70'lere çıkartabilirsek, bizim de AP'ye girme şansımız yüksek olur. Brüksel'e gidersek popülizmden uzak, adaletli ve güçlü bir Avrupa için çalışacağız" dedi. AP'ye Almanya'dan aday olan Türk kökenli isimler şu şekilde: BIG Partisi: Haluk Yıldız, İsmet Mısıroğlu ve Canan Azak Sosyal Demokrat Parti (SPD): İsmail Ertuğ Sol Parti: Özlem Alev Demirel ve Murat Yılmaz Menschliche Welt Partisi: Celal Akgün ve Şahin Azbak Freie Wehler Partisi: Engin Eroğlu

(İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title