Haberler

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso Londra'da

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Türkiye'nin AB üyeliği konusu son yıllarda doğru yönde gelişmedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği konusunun son yıllarda "doğru yönde gelişmediğini" söyleyerek, "Buna hem Türkiye'deki bazı gelişmeler, hem de bazı AB ülkelerinin Türkiye ile ilgili algısı neden oldu" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Barroso, düşünce kuruluşu Chatham House'da konuşma yaptı. Barroso, İngiltere'nin AB ile ilişkilerine değindiği konuşmasının sonunda soruları yanıtladı.

AA muhabirinin, "Türkiye, AB ile yaklaşık 10 yıldır müzakereler yürütüyor. Türkiye'nin AB üyesi olacağına inanıyor musunuz?" sorusuna Barroso, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'nin AB üyeliği konusu son yıllarda doğru yönde gelişmedi. Buna hem Türkiye'deki bazı gelişmeler, hem de bazı AB ülkelerinin Türkiye ile ilgili algısı neden oldu. Ancak ben kapıyı açık tutmamız ve katılım sürecinden faydalanmamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye ile güçlü ve yakın ilişkileri olması AB'nin yararına olacaktır. Bu Türkiye için de yararlıdır. Türkiye'nin AB'ye üye olacağına inanıp inanmadığımı ya da ne zaman birliğe üye olabileceğini söyleyemem. Ancak olasılığın mevcut olduğuna inanıyorum. Kesin bir garanti ise veremem ve dolayısıyla vermeyeceğim. Çünkü Türkiye'de yaz boyunca AB başkentlerinde endişeye neden olan birçok gelişme oldu."

Barroso, Chatham House'daki konuşmasında ise İngiltere'nin AB'den ayrılmasının iyi olmayacağını, etkisinin birlik içerisinde kalarak daha güçlü olacağını kaydetti. Avrupa Komisyonu Başkanı, "Birleşik Krallık, dostlarının biraz yardımı olmadan tek başına idare edebilir mi? Muhtemelen hayır" dedi.

İngiltere'nin AB'den olası ayrılığının iş ve ekonomi çevrelerinde endişe neden olduğunu da söyleyen Barroso, "Birleşik Krallık'ın bizimle aynı yolda yürümeye devam etmesini umuyorum" ifadesini kullandı. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın AB ülkeleri arasında kişilerin serbest dolaşımına ve göçe sınırlama getirilmesi görüşlerine karşı çıkan Barroso, 1,4 milyon İngiltere vatandaşının AB'nin çeşitli ülkelerinde yaşadığını ve tüm AB vatandaşlarının serbest dolaşım konusunda eşit hakları bulunduğunu belirtti.

Barroso, Avrupa'nın 10 yıl öncesine göre çok daha güçlü olduğunu dile getirerek, birlik içerisinde reformların sürdürülmesinin önemini vurguladı. Barroso, dün yaptığı açıklamada da, İngiltere'nin AB'den ayrılması halinde etkisinin kalmayacağını söylemişti. Barroso, bu ay sonunda Avrupa Komisyonu Başkanlığı görevini Jean Claude Juncker'e devredecek.

İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti'nin lideri Cameron, gelecek yıl mayısta yapılacak genel seçimi kazanması halinde, Brüksel ile ilişkilerde müzakereler yürütülmesini ve bu müzakerelerin sonunda 2017 yılına kadar AB üyeliğiyle ilgili referanduma gidilmesini istiyor. Cameron, müzakere konularından birinin de serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi olacağını söylüyor.

Muhafazakar Parti son olarak Clacton bölgesinde yapılan ara seçimde koltuğunu AB karşıtı görüşleriyle bilinen Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi'nin (UKIP) adayına kaptırmıştı. İngiliz basınına göre, Cameron'ın son günlerde AB karşıtı görüşlerinin artmasında, Başbakan'ın partisinden UKIP'e kayan oylar etkili oluyor. Birleşik Krallık, 1973 yılından bu yana AB üyesi. - London, City of

Kaynak: AA / Güncel
title
Close