Avrupa'dan Ödüllü Külliye'yi Gezdi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın'ın Didim İlçesi'ne bağlı Balat köyünde bakanlığı tarafından hazırlanan proje ile restore edilen ve AB Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra Ödülü'nü kazanan İlyas Bey Külliyesi'nin açtı.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın'ın Didim İlçesi'ne bağlı Balat köyünde bakanlığı tarafından hazırlanan proje ile restore edilen ve AB Kültürel Miras Ödülü / Europa Nostra Ödülü'nü kazanan İlyas Bey Külliyesi'nin açtı. Günay, açılış öncesinde restorasyonu yaptıran SÖKTAŞ A.Ş.'nin Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Kayhan'ın eşi Şeyda Kayhan'ın elini öperek, "Tarihe verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Bu nedenle elinizi öpmek isterim" dedi.
Balat köyü sınırları içerisinde Milet Antik Kenti'nde yeralan Söktaş Tekstil ve Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından restore ettirilen İlyas Bey Külliyesi'nin açılışına Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Aydın Valisi Kerem Al, Didim Kaymakamı Ersin Emiroğlu, AK Parti İlçe Başkanı Hilmi Yıldırım, Didim Belediye Başkanı CHP'li Mümin Kamacı, Aydın Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka, SÖKTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Kayhan ve eşi Şeyda Kayhan, yönetim kurulu başkan yardımcıları Muharrem Kayhan ve Hilmi Kayhan katıldı. Açılıştan önce Kayhan ailesi ile sohbet eden Günay, Şeyda Kayhan'ın elini öperek, "Medeniyetlerin beşiği Aydın ilinde 608 yıllık tarihimize sahip çıkmanız aile ve şirket olarak örnek bir davranış. Tarihe verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum, bu nedenle elinizi öpmek isterim, bu destek unutulmayacak" dedi. AK Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy, Kültür ve Turizm Koruma Müdürü Murat Süslü ve Kayhan aliesi ile külliyeyi gezen Günay, projenin mimarı Cengiz Kabaoğlu'ndan restorasyon çalışması ile ilgili bilgi aldı. Kabaoğlu, restorasyon projesiyle paralel olarak İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Baha Tanman ve Harvard Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Leyla Kayhan Elbirlik'in editörlüğünde İlyas Bey Külliyesi kitabınında hazırlandığını söyledi.
MÜZE OLSUN İSTİYORUZ
Törende ilk konuşmayı Kayhan ailesi adına Leyla Kayhan Elbirlik yaptı. Elbirlik, "Bizler toprağımızdan aldığımız güçle büyürken yarattığımız değeri yine bu topraklar için kullanmaktan, faaliyet gösterdiğimiz bölgeye katma değer sağlamaktan yanayız. İlyas Bey Külliyesi'nin restorasyonu da bu kapsamda hayata geçirdiğimiz ve kuruluşumuzun 40. yıldönümünde ülkemize armağan ettiğimiz en büyük projemiz oldu. Külliye'nin müze olmasını istiyoruz. Külliye müze statüsü kazandığında, Milet'teki Türk döneminin başlangıcına ve çeşitli dönemlerine ışık tutan 15. yüzyıla ait mezar taşları orijinal yerinde sergilenebilecek. Oluşturulacak açık hava sergisi külliyenin tarihi, kültürel ve turistik değerinin artmasına da katkıda bulunacak. Bir kültürel varlığın ancak çevresiyle ilişki halinde canlı kalacağına, yaşamaya devam edeceğine inanıyoruz" dedi.
ROMA TAŞI CAMİ YAPIMINDA
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kayhan ailesinin verdiği destek ile 600 yıllık tarihi yapının yeniden canlandırıldığını belirtti. Tarihinde birkaç kez önemli deprem görmesine rağmen ayakta durmuş yapının yeniden kültür turizmine kazandırılmasının çok sevindirici olduğunu kaydeden Günay, Avrupa'nın önemli bir kuruluşu tarafından bir camiye ödül verilmesinin kültürün nasıl sınır ve millet tanımaz bir evrensel değer olduğunu çok güzel anlattığını kaydetti. Bakanlık olarak Türkiye'nin her yerindeki bu kültür hazinelerini yerel idareler, özel sektör, üniversiteler ile işbirliği yaparak restore ettirip dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını dile getiren Günay, "Aydın Arkeoloji Müzesi'ni ise 45 gün içerisinde açacağız. Bundan 500-600 yıl önce bu topraklarda yaşayan ve daha naif bir İslamiyeti Anadolu'ya tanıtmaya çalışanlar bir Roma taşını yabancı bulmamışlar, bir Roma veya Bizans taşını bir cami yapımında kullanmakta da hiçbir beis görmemişler. Bunun altını özellikle çiziyorum. Bu da bu topraklarda yaşayanların hangi inançtan olurlarsa olsunlar birbirlerine sıkı bağlarla bağlandıklarını gösteriyor" dedi.
AKROPOL ALANI GİBİ KÜLTÜR MERKEZİ
Amaçlarının Atina'daki dünyaca ünlü Apollon Akropol alanı ve bölgesi kadar önemli bir kültür merkezi yaratmak olduğunu belirten Günay, "Milas ve Aydın'daki kültürel varlıkları birleştirdiğimizde 100 km.lik bir alanda bölgenin kültürel turizm cazibesi çok büyük oranda artacak. Biz artık Türkiye'ye gelen turistlerin hepsinin sıcak deniz kenarına gelmesini değil Anadolu'nun bu kültürel zenginlerini görmesini, tanımasını istiyoruz. Kültürün, turizmi zenginleştirdiğini, değer kattığını çok iyi anladık ve bu alanda çok büyük bir seferberlik başlattık" dedi.
BAKAN GÜNAY TUVALET KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLDU
Konuşmasından sonra külliye önünde hatıra fotoğrafı çektiren Günay ardından Milet Müzesi'ni ziyaret etti. Müzedeki rutubetin bir an önce önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını isteyen Günay, müzenin girişinde bulunan tuvaletlerden gelen kokunun koridorlara kadar yayıldığına dikkat çekti ve müze müdürü Mehmet Arif Bilici'ye uyarılarda bulundu. Günay, "Müzelerdeki tarihi eserlerin korunması için hiçbir fedakarlıktan kaçınmayın. Rutubet ve nemin eserleri bozmasına izin vermeyin. Ayrıca girişteki bu tuvaletlerden gelen koku çok rahatsız edici. Ben iyi koku almamama rağmen bu kokuyu hissettiysem başkaları da hisseder. Bu müzeye ve bize yakışmaz" dedi.
Bakan Günay, daha sonra İzmir'e hareket etti.
İLYAS BEY KÜLLİYESİ
Anadolu Beylikleri döneminde Batı Anadolu'nun güçlü beyliklerinden Menteşeoğulları'nın ilme ve sanata verdiği değerin en önemli simgelerinden biri olan İlyas Bey Külliyesi, Menteşeoğulları'nın son hükümdarı İlyas Bey tarafından 1404'te yaptırıldı. Milet Arkeolojik alanı içinde yer alan İlyas Bey Külliyesi'nin onarım ve restorasyon çalışmaları Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi'nden arkeolog, sanat tarihçisi ve mimarların yer aldığı akademik danışma kurulunun desteğiyle 2011'de tamamlandı.