Avrupa'daki Suriyeliler BM Önünde Esed'i Protesto Etti
Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan Suriyeliler, Birleşmiş Milletler (BM) önünde Beşşar Esed rejimini protesto ederek, Suriye cezaevlerindeki onbinlerce tutuklunun acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu.
Avrupa'nın farklı ülkelerinde yaşayan Suriyeliler, Birleşmiş Milletler (BM) önünde Beşşar Esed rejimini protesto ederek, Suriye cezaevlerindeki onbinlerce tutuklunun acilen serbest bırakılması çağrısında bulundu.
BM Cenevre Ofisi önünde, sivillere yönelik silahlı şiddete karşı mücadeleyi simgeleyen "kırık sandalye heykeli"nin bulunduğu meydanda, Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen Suriyeliler, Esed rejimine karşı gösteri düzenledi.
Sosyal medyadan organize olarak Cenevre'ye gelen grup adına açıklama yapan Dr. Zakwan Baaj, ülkesindeki tutuklular, esirler ve zorla alıkonulan insanlar hakkında derin endişe duyduklarını belirtti.
Baaj, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'ya seslenerek, Doğu Guta'daki rejim kuşatmasının kaldırılması ve ülkede acilen ateşkes ilan edilmesi için tüm imkanların seferber edilmesini istedi.
Suriye'deki sivil katliamlardan başta rejim olmak üzere, Rusya ve İranlı Şii milislerin sorumlu olduğunu dile getiren Baaj, Cenevre 8 görüşmelerine katılan Suriyeli muhaliflere Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenmesi planlanan Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmama çağrısı yaptı.
"Rejim her türlü işkenceyi yapıyor"
Baaj, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cenevre'deki bir sonraki tur başlamadan önce ülkedeki tutukluların salıverilmesi gerektiğini söyledi.
Polonya'dan Cenevre'ye Esed rejimini protesto etmek için geldiğini anlatan Baaj, "Biz, Suriye'de özgürlük ve demokrasi istiyoruz. Ama mevcut rejimle bunun gerçekleşmesi mümkün değil. Rejim halkımızı tutukluyor, öldürüyor ve hür türlü işkenceyi yapıyor." dedi.
Baaj, rejimin sürdürülebilir bir barış istemediğini vurgulayarak, "Barış isteselerdi Cenevre'de 8 tur süren görüşmelere ihtiyaç kalmazdı." ifadesini kullandı.
"Hiçbir haber alamıyoruz"
Gösteriye Fransa'dan katılan mühendis Mazen Naqqasha ise akrabalarından Suriye'de tutuklu olduğunu belirterek, "Kendilerinden hiçbir haber alamıyoruz. Hangi cezaevinde ve şehirde olduklarını dahi bilmiyoruz." diye konuştu.
Nappasha, tutuklular serbest bırakılmadan Suriye'de siyasi çözüm bulunmasının mümkün olmadığını söyledi.
Göstericiler, ellerinde cezaevlerinde akıbeti bilinmeyen mahkumların fotoğraflarını ve üzerinde "Özgür Suriye" yazan bayrakları taşıdı.
"13 bin 104 kişi işkence ile öldürüldü"
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Suriye'de krizin başladığı Mart 2011'den Eylül 2017'ye kadar geçen süre zarfında 13 bin 104 kişinin işkence edilerek öldürüldüğünü bildirmişti.
SNHR'nin ekim ayında yayınladığı raporda da Mart 2011'den Şubat 2017'ye kadar olan dönemde de 106 bin 727 kişinin tutuklandığı ifade edilmişti.
Kazakistan'ın başkenti Astana'da 30-31 Ekim'de düzenlenen Suriye toplantısında taraflar, esir ve tutuklu değişimi konusunu ayrıntılı olarak ele almış ancak uzlaşma sağlanamamıştı.
Taraflar, bu konu üzerinde çalışmayı sürdürme kararı almıştı.