Avrupa'daki Sığınmacı Krizi
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Romanya Başbakanı Victor Ponta ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da sığınmacı krizini görüşmek için bir araya geldi.
Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Romanya Başbakanı Victor Ponta ve Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, Bulgaristan'ın başkenti Sofya'da sığınmacı krizini görüşmek için bir araya geldi.
Boyana Cumhurbaşkanlığı Köşkü'nde yapılan üçlü zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında, üç ülkenin başbakanı, sığınmacı krizi ve bölgesel güvenlik ile ilgili ortak bir görüş etrafında birleştiklerini açıkladı.
Bulgaristan Başbakanı Borisov, basın toplantısında görüşmede alınan ortak kararları açıkladı.
Borisov, Almanya ve Avusturya gibi ülkelerin sığınmacı akını karşısında sınırı kapatmaya yöneldiğini hatırlatarak "Sınırlarınızı kapatmaya devam ederseniz, biz de halklarımızı tampon bölgede kalmaya mahkum etmeyiz, biz de sınırlarımızı kapatmaya hazırız" diye konuştu.
Borisov, zirvede 25 Ekim'de Brüksel'de düzenlenecek sığınmacı krizine ilişkin toplantı ile ilgili ortak görüş ve tavır oluşturduklarını ve üç ülkenin bundan sonra da ortak hareket edeceğini belirtti.
Avrupa Birliği'nin (AB) sığınmacı akını karşısındaki karar alma mekanizmaları konusunda da ortak karamsarlıklarını dile getiren Borisov, "Tünelin dibinde ışık görmüyoruz. Brüksel'da üç günde bir yapıp durduğumuz toplantılar bomboş ve anlamsız. Ufuk yok, çözüm de yok" ifadelerini kullandı.
Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan halklarının tampon bölgede kalmalarına kati suretle izin vermeyeceklerine vurgulayan Borisov, şöyle konuştu:
"Almanya, Avusturya ve diğer devletler kendi sınırlarını kapatırsa, biz de halklarımızın tampon bölgede kalmasına izin vermeyiz. Ortak sorunumuz ve korkumuz şu ki, ortada stratejik son hedef yok. Bu dalga nereye varacak? Bu mülteciler gelecekte nerede çalışacak? Nasıl entegre olacaklar? Çocukları da nerede eğitim görecekler?"
Sığınmacı baskısının devletlerin kurumsal sistemlerini riske attığına işaret eden Borisov, Türkiye ile yapılan anlaşmalara destek verilmesi, güvenli bölgelerin oluşturulması ve gerekli durumlarda geri yollama sürecinin faaliyete geçirilmesini istedi.
Sırbistan Başbakanı Vuçiç de üç ülkenin kendi aralarında ve AB karşısında hem iyi komşu hem de sadık ortak olduklarını söyledi.
Sırbistan- Bulgaristan sınırında sığınmacılar konusunda bugüne dek hiçbir sorunun yaşanmadığını anımsatan Vuçiç, "Bizim için Romanya ve Bulgaristan ile yapılan işbirliği öncelikli önem taşır. Arzu ettiğimiz istikrara ulaşacağız. Daha hoşgörülü bir tavırdan yanayız. Sınırlarımızı hep birlikte koruyacağız" dedi.
Vuçiç, sınırları kapatma kararının mümkün olabileceğini ancak işlek olamayacağını savunarak, AB'nin uyguladığı dağıtım kotasını kabul ettikten sonra ülkelerine gönderilen insanların orada kalmak istememesi durumunda bir şey yapamayacaklarını ileri sürdü.
Romanya Başbakanı Ponta da sorumluluğun bazı ülkeler için zorunlu olduğunu, diğer bazı ülkelerin ise sorumluluk taşımadığını öne sürerek, iyi bir kararın tüm Avrupa'nın uygulayacağı müşterek bir karar olacağını belirtti.
Ponta, Bulgaristan, Romanya ve Sırbistan'ın bugün itibarıyla birlikte hareket edeceklerini dile getirerek, "Üç ülke olarak ortak bir stratejimiz var. Bu çok önemli. Eğer bugün mülteci krizinden söz ediyorsak, ortak enerji ve Schengen alanına katılım stratejimizi de beyan etmiş oluyoruz. Aynı anda kullanılan üç oy, ayrı ayrı kullanılan üç oydan daha güçlü olur" şeklinde konuştu.
İlk defa Romanya'nın Krayova kentinde nisan ayında bir araya gelerek "Krayova Troyka"sını oluşturan üç ülkenin başbakanı, ilk toplantılarında ulaşım, altyapı ve enerji projelerini ele almıştı.