Avcıların Vurduğu Dağ Keçisi Tedavi Sonrası Doğaya Salınacak
Artvin'de avcılar tarafından kafasından vurulan ve tedavi altına alınan dağ keçisi, sağlığına kavuştuktan sonra doğaya salınacak.
Artvin'de avcılar tarafından kafasından vurulan ve Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Koruma Kurtarma Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'nde tedavi altına alınan dağ keçisi, sağlığına kavuştuktan sonra doğaya salınacak.
Nesli tükenmekte olan dağ keçisi iki hafta önce Artvin'de avcılar tarafından tüfekle vuruldu. Ağır yaralı şekilde bulunan ve Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü'ne teslim edilen dağ keçisi, Kars Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü'ne getirildi. Müdürlükte 1-3 yaş aralığındaki dişi dağ keçisini tedavisi için KAÜ Veteriner Fakültesi Yaban Hayatı Koruma Kurtarma Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'ne teslim etti. Yaban hayatı merkezinde yapılan ilk incelemede dağ keçisinin iki gözünde kısmi görme kaybı, düşmeye bağlı da ağır darbe alması sonucu çenesinde kırık olduğu belirlendi.
KAÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Engin Kılıç, avcılar tarafından bilinçsiz şekilde vurulduğunu öğrendikleri dağ keçisinin merkeze ağır yaralı halde getirildiğini, kurşunun ise boyun ve kafayı birleştiren noktadan girdiğini tespit ettiklerini belirtti. Prof. Dr. Kılıç, "Üniversitemizin Yaban Hayatı Koruma Kurtarma Rehabilitasyon ve Araştırma Merkezi'ne ağır yaralı olarak getirilen bu keçinin muayenesinde kurşunun boyun ve kafayı birleştiren noktadan girip burundan geçtiği bölgede özellikle göz ve kulak organlarına ciddi anlamda zarar verdiğini belirledik. Olay esnasında sol kaburgaların kırılmasıyla birlikte çok ağır yaralı şekilde ilimize getirildi. Bakımı konusunda ise tabi, çenesi kırık olduğu için başlangıçta biz, sıvı gıdalarla ve serumla beslemeye çalıştık. Suyla ıslattığımız kuzu yemini veriyoruz. Onu rahat bir şekilde tüketebiliyor. Tam rehabilite ettikten sonra doğaya bırakmanın daha doğru olduğuna inanıyorum. Dolayısıyla bizde elimizden geldiği kadar imkanlarımızı bu tip hayvanlar için seferber ediyoruz. Kendine tam gelmeden, sağlığına kavuşmadan doğaya salmayı düşünmüyoruz" diye konuştu.
Yürürken sendeleyen ve sürekli sol yanına doğru dönen dişi dağ keçisi tam sağlığına kavuştuktan sonra doğaya salınacak. - Kars