Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür'den Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

İşte kokoreçcide ölen gencin son videosu: Ölürsem bunu paylaşın

Av Yasağı Başlıyor, Tezgahlar Boş Kalmayacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal, gırgırlar ve troller için av yasağının 15 Nisan itibariyle başlayacağını, ancak bölgede bulunan 17 ruhsatlı dalyanda Voli ve Alamana teknelerinin avlanmaya devam edeceğini, tezgahların boş kalmayacağını söyledi.

Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal, gırgırlar ve troller için av yasağının 15 Nisan itibariyle başlayacağını, ancak bölgede bulunan 17 ruhsatlı dalyanda Voli ve Alamana teknelerinin avlanmaya devam edeceğini, tezgahların boş kalmayacağını söyledi.

Türk denizlerinde gırgır ve trolleri kapsayan av yasağı bu gece (pazartesi) saat 24.00'ten sonra başlayacak. Yasağın başlamasına çok az bir zaman kala, Ege Denizi'nde avlanan gırgır ve trol tekneleri bağlı bulundukları limanlara dönmeye başladı. Av yasağını değerlendiren Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal, ilginç tespitler yaptı. Gırgır ve troller için başlayacak av yasağının balık sirkülasyonunu azaltacağını söyleyen Uysal, tezgahların boş kalmayacağını vurguladı.

AYNI BALIK ÇEŞİTLİLİĞİNİ BULACAĞIZ

Çanakkale Bölgesi'nde 17 ruhsatlı dalyan bulunduğunu, Voli ve Alamana teknelerinin avlanmaya devam edeceğini belirten Hasan Uysal, "Bu yüzden yaz döneminde de aynı balık çeşitliliğini bulacağız. Bir de buna kültür balıkları eklendiği için sıkıntı olmayacak. Av yasağının fiyatlara çok fazla yansıması olacağını da düşünmüyorum. Ancak yaz döneminde balık tüketimi arttığı için arz talep dengesi nedeniyle fiyatlarda biraz artış olabilir" dedi.

"SAĞLIĞINIZ İÇİN BALIK TÜKETİN" UYARISI

Yazın özellikle Çanakkale Bölgesi'nde piknikçilerin mangalda sardalye balığını tercih ettiğine dikkat çeken Hasan Uysal, "Balık çok doğal ve sağlıklı gıda maddesi olduğu halde evlerde pişirme kültürü çok gelişmiş değil. Evlerimizi kokutmamak uğuruna sağlığımızdan ödün veriyoruz. Ben vatandaşlarımızın, 'kendimiz kokmayalım, evimiz koksun' sloganıyla balık tüketmelerini öneriyorum. Kendi sağlıkları için de çok önemli" diye konuştu. DESTEKLEME AV BASKISINI AZALTIR

Türkiye'de balıkçı filosunda ciddi bir artış olduğunu ve Devletin geçtiğimiz yıl başlattığı destekleme sayesinde av baskısının azalacağını belirten Hasan Uysal, "Baktılarki denizlerimizde denge bozuluyor. Devlet geçen yıl desteklemelere başladı. Devlet bir dönem bunu kamyoncular için yapmıştı. Şimdi de balıkçılar için yapıyor. Geçen yıl balıkçılar bunu çok fark edemedi. Edenler de ekmek teknesini bir anda vermek istemedi. Devlet geçen yıl 12 metrenin üzerindeki tekneleri alıyordu. Bu yıl bu kıstas 10 metreye düşürüldü. 10 ile 20 metre arası teknelerde desteklemeye yüzde 50'nin üzerinde bir talep var. Emekli olmak isteyenler için bu bir fırsattı. Karşılığında alacakları para da bir emekli ikramiyesi gibi. Tabiki teknelerini devlete verdikten sonra biraz daha küçülerek mesleğine devam edecek olalar da var. Destekleme sayesinde denizdeki filo biraz daha gençleşecek ve bu mesleği yapmak isteyenler kalacak. Ama bu uygulama av baskısını azaltır. Denizlerde ekonomik sorunu olan balıkçı esnafı maalesef illegal yollara başvuruyordu. Şimdi daha gerçek anlamda balıkçılık yapacak insanlar. Denizde kalacağı için ve tekneler sayı olarak da azalacağı için av baskısı azalır" dedi.

BÜYÜK TEKNELER İÇİN YETERLİ DEĞİL

Desteklemenin 10 ile 20 metre aralığındaki tekneler için yeterli olduğunu, ancak üzeri büyüklükteki tekneler için yetersiz kaldığını belirten Hasan Uysal, "Metre üzerinden para ödendiği için 10 ile 20 metre aralığındaki teknelere devletin ödediği para değerinin üzerinde. Ama 30 metrenin üzerindeki tekneler için destekleme miktarı değerinin çok çok altında. Onun için büyük tekne sahipleri bu fiyatlarla teknelerini terk etmiyor. Devlet özellikle 20 metrenin üzerindeki tekneler için farklı bir uygulama yapmalı. Bu teknelere metre üzerinden değil de ekspertiz uygulayarak bir fiyat biçmeli. Ancak o zaman filodan çıkarabilir. Bu şartlarda büyük tekneler filodan çıkmayı pek düşünmüyor. Çünkü alacakları para çok yeterli değil. Sahip oldukları teknelerin gerçek değerlerinin çok altında. Aksine 10 ile 20 metre aralığındaki tekneleri ödenen paralar ise değerlerinin çok üstünde. Böyle bir dengesizlik var" diye konuştu.

Hasan Uysal, devletin şuanda 10 ile 20 metre arası tekneler için metre başına 10 bin lira, 21 ile 30 metre aralığındaki tekneler için metre başına 15 bin lira, 31 metre ve üzeri tekneler için ise metre başına 20 bin lira destekleme ödediğini söyledi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title