Haberler

Autodesk Teknik Zirvesi'nde Ergün Mimarlık, Nidapark Ayyıldız Projesini Anlattı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Autodesk Teknik Zirvesi'nde Ergün Mimarlık Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) Sürecini, Nidapark Ayyıldız Projesi ile Anlattı.

1995 yılında kurulduğu günden itibaren farklı ölçeklerde konut, iş merkezi, alışveriş merkezi, hastane, sosyal ve kültürel tesisler gibi geniş bir yelpazede mimarlık ve iç mimarlık hizmeti veren Ergün Mimarlık, Autodesk tarafından düzenlenen ve bu yılın en geniş çaplı yazılım etkinliği olan "Autodesk Teknik Zirvesi" buluşmasının 'Yapı Profesyonelleri' oturumunda Building Information Modeling – Yapı Bilgi Modellemesi (BIM) uygulama sürecini anlattı. 4 Ekim 2018 tarihinde Marriott Hotel Şişli'de düzenlenen oturumda; Tahincioğlu, Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat, Yazılım 3D BIM Danışmanı Barış Canpolat ile Y. Mimar Eser Ergün, Mimar Etem Adem ve İç Mimar Gizem Arslaner, Ergün Mimarlık tarafından projelendirilerek 3 ay önce teslim edilen ve Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından hayata geçirilen Nidapark Ayyıldız Projesi üzerinden BIM uygulama sürecini katılımcılara aktardı.

Yeni dünyanın yeni tasarım süreçlerine odaklanan zirvede Ergün Mimarlık, Tahincioğlu Gayrimenkul tarafından İstanbul Kâğıthane'de hayata geçirilen Nidapark Ayyıldız proje sürecinde işverenin BIM'e geçiş talebinden başlayarak; hazırlık, BIM ile tanışma ve uygulama süreçlerinin tüm aşamalarıyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı. İlk çizimlerine 2017 yılının Mayıs ayında başlanan ve Ergün Mimarlık'ın BIM sisteminde hazırladığı proje, yapı sürecindeki tüm paydaşları ortak bilgi platformunda buluşturarak daha verimli ve etkin çalışılmasını sağladı.

Tahincioğlu, Gayrimenkul Geliştirme Genel Müdür Yardımcısı Yezdan Kanaat, "İşveren olarak bizim için en önemlisi proje yönetimi. Müelliflerin projeyi doğru anlaması ve projenin onlara doğru aktarılması görevimiz. BIM ile çalıştığınız zaman bu işinizin doğal bir parçası haline geliyor" derken; projenin en başından itibaren, BIM sistemi ile hedeflenen zaman ile iş gücü kazanımlarını ve geçiş sürecini detayları ile aktaran Y. Mimar Eser Ergün "Uygulamaya geçiş için ekipçe bir planımız halihazırda vardı. Projenin işvereni Tahincioğlu'ndan gelen talep ile süreci hızlandırarak gündemimize almaya karar verdik. Proje özelinde, 2017 yılının Ekim ayında karar verdiğimiz BIM'e geçişi BIM deneyim sahibi mimar koordinasyonu desteğinde eğitimlerle başladık. Yönetim kadromuz dahil 8 kişilik çekirdek ekibimiz ile birlikte iki aşamalı eğitimi, yazılım alımı, ofis içi donanımsal standardizasyon, arşivleme için teknik alt yapının iyileştirilmesi süreçleri takip etti." açıklamalarının ardından, özellikle sürecin mesleki gelişimlerine katkı sağladığını vurgulayan Ergün, "Yaptığınız tasarımı 3 boyutta birebir yaşıyorsunuz. Her noktasını inşa ediyorsunuz. Sadece yapıyı dizayn etmiyor, kendi düşünme biçimlerindeki değişimi de fark ediyorsunuz. Ekip içi iletişimde de farklı yöntemler geliştiriyor ve ekipçe ortak modül üzerindeki verimi nicel ve nitel açıdan fark edebiliyorsunuz" dedi.

Yazılım 3D BIM Danışmanı Barış Canpolat, eğitimler sırasında BIM sistemine geçişin başarılı olamamasının sebeplerini ve buna karşılık neler yapılması gerektiğini BIM adaptasyon sürecindeki diğer ofisler için şu şekilde sıraladı: "Yönetimin BIM süreçlerine aktif katılımı çok önemli. BIM sohbetleri ve okuma listeleri ile beklentilerin yönetilmesi gerekiyor. Yetkin BIM uzmanının ekibe dahil edilmesi ve hatalı çözümlerin daha fazla uzaması yerine, geçişin hızlanması için bu sorunlara anında müdahale pratiği önem taşıyor. Tüm disiplinler arası iş akışlarında, sisteme adaptasyon sırasında ve çalışma sırasında etkin iletişimin sağlanabilmesi için uluslararası standartların çözümlerine başvurulması mühim. Ve elbette, tecrübe aktarımı ile ekibin BIM bilgisinin projeye uygulanması gerekiyor".

Kaynak: Bültenler / Güncel
title
Close