Haberler
CHP lideri Özel'den çok konuşulacak Öcalan iddiası: Bir günde izin çıkaracak

Özel'den bomba Öcalan iddiası

Yenidoğan Çetesi davasında Başhekim Fetin Rüştü Yıldız, Fırat Sarı'ya para ödediklerini itiraf etti

Sanık sandalyesine oturan başhekimden Fırat Sarı'yı zora sokacak itiraf

Bahçeli'nin çağrısı sonrası DEM Parti Öcalan'la görüşmek için yazılı başvuru yaptı

Bahçeli'nin Öcalan çağrısı sonrası DEM Parti ilk adımı attı

'Ahmet Özer' tartışması tansiyonu yükseltti, İmamoğlu çileden çıktı

İBB Meclisi'nde tansiyon yükseldi, İmamoğlu çileden çıktı

Atlama kulelerindeki çökme -

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu başkanlığındaki ekip, heyelan meydana gelen atlama kulelerinin pistindeki çalışmaları tamamladı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından görevlendirilen bilirkişi Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu başkanlığındaki ekip, heyelan meydana gelen atlama kulelerinin pistindeki çalışmaları tamamladı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdür vekili Memduh Ceyhun ile Kule Otel'de basın toplantısı düzenleyen Mollamahmutoğlu, 15 Temmuz 2014'te kayakla atlama kulelerinde saat 15.00 civarında heyelan olduğunu, ertesi günü bakanlık adına bilirkişi olarak şehre geldiğini anımsattı.

Arazide gözlemsel değerlendirmelerde bulunduklarını, heyelanın büyüyüp büyümeyeceği, alanının genişleyip genişlemeyeceği, heyelan dışında kalan yapıların herhangi bir potansiyel risk teşkil edip etmediği, varsa da acil eylem planının oluşturulmasına yönelik çalışma yaptıklarını anlatan Mollamahmutoğlu, ilk gün 4 saat bir çalışma yaparak, yol haritası belirlediklerini vurguladı.

Yaklaşık iki aylık bir sürede arazi çalışmalarını başlattıklarını ve arazinin sürekli gözlem altında tutulduğunun altını çizen Mollamahmutoğlu, "Gözlemsel verilerin yeterli olmadığını düşünerek, arazi deneylerinin hızla başlatılması programlanmıştı. Araziye hemen ekip ve ekipman gönderildi. Burada, jeofizik çalışmaları yapıldı. Bunu destekleyen sondaj çalışmaları yapıldı" diye konuştu.

Mollamahmutoğlu, şunları kaydetti:

"Ani bir enerji boşalmasıyla ortamın dengelendiği, çok acil eylem planının olmadığı ortaya çıktı. Burada yapılan çalışmalarla heyelanın oluş nedenleri üzerine özellikle yoğunlaştık. Buradaki verilerle bakanlığın vereceği kararla ıslah edilecekse bunun ıslah projeleri üzerinde de ön çalışmalar yapıldı. Bugün itibarıyla biz bu çalışmaları tamamlamış bulunuyoruz. Bizim ekip olarak arazide yapacağımız tüm arazi ve laboratuvar deney çalışmaları tamamlanmış oldu."

Bakanlığa bir ıslah projesi önerdiklerini anlatan Mollamahmutoğlu, şöyle devam etti:

"Belki olması gereken, başında yapılması gereken çalışmalardı. Onunla birlikte projelendirme de öyle yapılması gerekirdi. Erzurum'a ikinci sembolü tekrar en güvenli şekilde kazandırılacaktır. Yani Türk mühendislerine ve bilim adamlarına bu açıdan güvenin. Farkımızı da göstereceğiz."

Mollamahmutoğlu, heyelan sınırları dışarısında kalan yapılarda herhangi bir potansiyel tehlike olmadığını söyledi.

Bir gazetecinin, pistlerin yeniden aynı yerde yapılmasının mümkün olabilecek mi yönündeki sorusuna Mollamahmutoğlu, bunun bakanlığın takdirinde olduğunu belirtti.

Çalışma içerisine farklı disiplinlerden profesörleri dahil ederek, hiçbir boşluk bırakmadıklarının altını çizen Mollamahmutoğlu, "Burada hepsinden topladığımız verileri, bu ayın sonunda teknik detay olarak bakanlığımıza sunacağız ve ondan sonra süreç hızla başlayacaktır" dedi.

- "Hukuk süreci devam ediyor"

Mollamahmutoğlu, "Bir de hukuk süreci var. Mahkemenin bilirkişileri var. Dolasıyla onlar da raporlarını sunacaklar. Bütün bunlar harmanlanıp, bir karar verilecek. Onun için 'hani burada suçlu kimdi, ne oldu acaba', bu tamamen yargının sorumluluğunda. Onu da yargı ele alacaktır" diye konuştu.

Her şeyin kafalarında çözülmüş durumda olduğunu belirten Mollamahmutoğlu, kulenin pistlerinde zemin etüdü yapılabileceğini, bu konuda endişenin olmaması gerektiğini ifade etti.

"İnşaattan önce yapılan zemin etütlerini incelediniz mi?" yönündeki soruyu Mollamahmutoğlu, "Evet. Zaten burada, sadece heyelanın oluş nedenleri tartışılmış, bir karara bağlanmış değil. Bunun geçmişine baktık. Yani ne olduğu, 'var olan zemin etüdü ne söylemiş, projelendirme nasıl yapılmış, bu projelendirmeye bağlı yapım işi nasıl yürütülmüş ve sonra denetim mekanizması nasıl işlemiş' bütün bunlar irdelendi, tetkik edildi" şeklinde yanıtladı.

Enkazın ne zaman kaldırılacağı yönündeki soruyu da Mollamahmutoğlu, bunun mahkeme sürecine bağlı olduğunu kaydetti.

Muhabir: Ayşe Yıldız

Yayınlayan: Yücel Velioğlu

Atlama kulelerindeki çökme -
Kaynak: AA / Güncel
title