Atilla Sertel: Türk Basını Kötü Bir Süreçten Geçmektedir
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nü buruk kutladıklarını söyledi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, 10 Ocak Dünya Çalışan Gazeteciler Günü'nü buruk kutladıklarını söyledi. Sertel, "Türk basını özgürlüklerin kısıtlanması, sansür, otosansür, baskılarının artması, gazetecilerin cezaevine atılması, işsiz bırakılması gibi onlarca sorun nedeniyle Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar kötü bir süreçten geçmektedir" dedi.
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karataş Lokali'nde gerçekleşen toplantıya, İzmir CHP Milletvekilleri Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, TGS İzmir Şube Başkanı Halil Hüner ve gazeteciler katıldı. Atila Sertel, Türkiye'nin basın tarihinde 10 Ocak'ın çok büyük anlamı olduğunu söyledi, geçmişte sağlanan hakları anlattı.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, "Bugün 212 Sayılı Yasa ile elde edilen hakların hemen hemen hiçbiri yok. Sendikasızlaştırılan, hakları elinden alınan, çalışma koşulları ağırlaştırılan, ücretleri yoksulluk sınırının altında kalan çalışan gazeteciler çok zor şartlarda görev yapıyor. Meslekte iş ve çalışma güvencesi kayboldu. Gazetecilerin büyük bölümü güç şartlar içinde yaşam mücadelesi veriyor. Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan gazeteciler ise aldıkları emekli aylıklarıyla ayın sonunu getiremiyor, kaderleriyle baş başa bırakılıyor" dedi.
Gazetecilerin sadece yüzde 20'sinin Basın-İş Yasası'yla çalışabildiğine değinen Atila Sertel, "Medya sektöründe 95 bin çalışan var ancak bunların yalnızca yüzde 6'sı sendikalı olarak görev yapıyor. Ülkemizde medya sektörüne yönelik faaliyet gösteren 5 sendika var ve bu sendikalara kayıtlı gazeteci sayısı sadece 5 bin 700. Önceki yıllar gibi 2014 yılı da gazeteciler için ağır bir baskı yılı oldu. 2014'te 217 gazeteci darp edildi. Yine geçen yıl 900'e yakın gazeteci, yazar ve medya çalışanın işine son verildi. 83 gazeteci istifa etti. Toplu işten çıkarmalar, yıl boyunca sürdü. İşten çıkartmalar her yıl olduğu gibi Aralık ayında yine zirve yaptı. Gazete ve televizyonlarda yaşanan tensikatlar hala tüm hızıyla devam ediyor. Türkiye genelinde çok sayıda meslektaşımız yeni yıla işsiz, umutsuz girdi. 2010 yılında tutuklu gazeteci sayısı 104'ken Aralık 2014'e kadar bu sayı 19'a düştü. 2009 -2013 yılları arasında 200 gazeteci cezaevine girdi, çıktı. 2014'te gazeteciler tutuklanma değil, işsiz bırakılma tehdidiyle karşı karşıya kaldı. 30 olay hakkında yayın yasağı getirildi. Birçok gazeteye ve 60 gazeteciye 17-25 Aralık operasyonu haberleştirildiği, köşesine taşıdığı için ceza, tazminat vs, davası olmak üzere 100'ün üzerinde dava açıldı. Bazı davalar takipsizlikle sonuçlanırken, bazı davalar devam ediyor" dedi.
AFRİKA ÜLKELERİNİN GERİSİNDE
Sertel basın özgürlüğünde Türkiye'nin Etiyopya, Uganda gibi Afrika ülkelerini bile geride bırakarak 179 ülke arasında 154'üncü sırada gösterildiğini hatırlattı "Devletin en tepesindeki isim 'Türkiye'deki basın kadar özgür bir medya yoktur' diyebiliyor. Soruyorum sizlere, basın mensupları olarak son 10 yıldır dolaylı veya direkt olarak çok sayıda baskıya, sansüre, otosansüre maruz kaldı. Türk medyası 'yandaş', 'havuz' vb. gibi benzetmelerle paramparça olmuşken, 'Türkiye'deki basın kadar özgür medya yoktur' diyebilmek abesle iştigaldir. Bunları söyleyebilen kişi veya kişiler, ülkemizin ve bu ülke vatandaşlarının sorunlarına karşı son derece duyarsızdır. Çalışan Gazeteciler Gününü'nü önümüzdeki günlerde yine 'Basın Bayramı' olarak kutlamak istiyoruz. Temiz toplum, temiz ülke ve temiz basın için verdiğimiz mücadeleye kararlılıkla devam edeceğiz" dedi.
Basın açıklamasının ardından Atilla Sertel, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte 'Çalışan En Kıdemli Gazeteci' Ödülü'nü, Gözlem Gazetesi Kurucusu Çetin Gürel'e verdi. - İzmir