Atık Tenekeleri Kumbaraya Dönüştürüyor
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : Atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor Ev aletleri tamiri Özcan Demir Atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor Van'da ev aletleri tamiriyle uğraşan Özcan Demir, atık tenekelerden kumbara yapıyor Demir: "Kumbara yaparken temel amacım para kazanmak değil. İnsanları tasarrufa yöneltmek ve birikim yapmalarını sağlamak" Van'da ev aletleri tamiriyle uğraşan Özcan Demir, hurdacılardan satın aldığı atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor
Ev aletleri tamiri
Özcan Demir Atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor
Van'da ev aletleri tamiriyle uğraşan Özcan Demir, atık tenekelerden kumbara yapıyor
Demir:
"Kumbara yaparken temel amacım para kazanmak değil. İnsanları tasarrufa yöneltmek ve birikim yapmalarını sağlamak"
Van'da ev aletleri tamiriyle uğraşan Özcan Demir, hurdacılardan satın aldığı atık tenekeleri kumbaraya dönüştürüyor.
Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hurdacıların çöplerden topladığı yağ tenekelerini satın alarak bunlardan kumbara yaptığını söyledi.
Bunu para kazanmak için yapmadığını vurgulayan Demir, "Kumbara yaparken temel amacım para kazanmak değil. İnsanları tasarrufa yöneltmek ve birikim yapmalarını sağlamak" dedi.
Demir, kumbaraları 5'er liradan satışa sunduğunu ifade ederek "Elim yatkın olduğu için tenekelerden farklı şeyler yapmaya karar verdim. Teneke kullanarak kumbara yapmaya başladım. Kumbara yaparken yağ ve glikoz şekerlerin tenekelerini kullanıyorum. Hurda toplayan çocuklardan 1 lira karşılığında tenekeleri alıyorum. Altını ve üstünü açtıktan sonra içini temizliyor ve belirli ölçülerde makasla kesiyorum. Sonra kaynakla tenekenin altını üstünü kapatıyorum" diye konuştu.
"Teknoloji mesleğimizi öldürüyor"
Dedesinin Van'daki ilk semaver ustası olduğunu ile getiren Demir, "Bu meslek yavaş yavaş azalınca dedemden mesleği öğrenen babam, kalaycılığa başladı. O zaman çocuktum. Kumla kalaylanacak kabı siler, tuz ruhuyla yıkardım. Babam da kalay yapardı. Daha sonra farklı birçok iş yaptıktan sonra küçük ev aletlerinin tamirine başladım" dedi.
Teknolojinin gelişmesi nedeniyle mesleğinin yok olmaya yüz tuttuğunu vurgulayan Demir, "Artık ustalar, bozulan parçayı çıkarıp yerine yenisini takmayı biliyor. Oysa ki bozulan parça üzerinde çalışıp yeni bir şey üretmek daha iyi olur. İşin hep kolayına kaçılıyor" diye konuştu.