Atık Derileri Minyatür Ayakkabılara Dönüştürüyor
Antalya'da geçimini atık deri parçalarından yaptığı minyatür ayakkabıları satarak sağlayan Bülent Aktaş'ın Kaleiçi'nde kurduğu tezgahı turistlerden büyük ilgi görüyor.
Antalya'da geçimini atık deri parçalarından yaptığı minyatür ayakkabıları satarak sağlayan Bülent Aktaş'ın Kaleiçi'nde kurduğu tezgahı turistlerden büyük ilgi görüyor.
Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ayakkabı yapımını, 1969 yılında İstanbul Şişli'de ısmarlama ayakkabı üreten Ermeni bir ustanın yanında öğrendiğini anlattı.
Türkiye'den 1980'li yıllarda ayrılmak zorunda kaldığını ifade eden Aktaş, gittiği Fransa'da yardımsever birinin kapısına bıraktığı deri ceketi kullanıp minyatür ayakkabı yapımına başladığını söyledi.
Geçimini minyatür ayakkabıları satarak sağladığını belirten Aktaş, daha sonra ABD, Çin, Brezilya ve Hindistan gibi birçok ülkeye giderek, minyatür ayakkabı sattığını ifade etti.
Aktaş, ülkesine duyduğu özlem nedeniyle yıllar sonra Türkiye'ye döndüğünü dile getirerek önce İzmir'de ardından Antalya'da yaşamaya başladığını kaydetti.
Balıkçı kasasını yontarak yaptığı küçük kalıplardan minyatür ayakkabı ürettiğini belirten Aktaş, şöyle konuştu:
"Minyatür ayakkabı yapımının büyüğünden hiçbir farkı yok. Normal ayakkabı için uyguladığım yöntemleri bunlar için de uyguluyorum. Sokakta karşılaştığım insanların ayakkabı modellerini hafızama alıyorum ve bu modelleri minyatüre yansıtıyorum."
Çeşitli renk ve modellerde minyatür ayakkabı ürettiğini vurgulayan Aktaş, "Kullandıklarım hep atık madde. Mesela deri ceket dikiliyor, parçalar artıyor. Bu parçaları alıyorum, bildiklerimi uyguluyorum ve bunu bir ayakkabı haline getiriyorum. Elimde bulunan malzemeye göre modelimi yapıyorum" dedi.
Kaleiçi Yat Limanı'ndaki küçük tezgahında günde 10-12 ayakkabı ürettiğini ve turistlerin minyatür ayakkabılara büyük ilgi gösterdiğini dile getiren Aktaş, çeşitli renk ve modellerde yaptığı minyatür ayakkabıları tanesini 10 liradan satışa sunduğunu sözlerine ekledi.