Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişi Törenle Kutlandı
Ulusal Kurtuluş Savaşı başlangıcında, Atatürk'ün Kayseri'ye gelişlerinin 94. yıldönümü törenlerle kutlandı.
Ulusal Kurtuluş Savaşı başlangıcında, Atatürk'ün Kayseri'ye gelişlerinin 94. yıldönümü törenlerle kutlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, " Kuvva-ı Milliye hareketi Kayseri'den tam destek görmüştür. Kayserili, ülkesinin düze çıkması için tek yol olarak gördüğü bu davada varını yoğunu seve seve ortaya koymuştur. Gazi Mustafa Kemal'in o çalkantılı dönemde Kayseri'ye gelmesi bu desteğin en anlamlı sonuçlarıdır.??dedi
Günün ilk töreni, mülki ve askeri erkan ve ögrencilerin katılımı ile Cumhuriyet alanında düzenlendi. 10 bin metre 'Büyük Atatürk Gençlik Koşusuönda ilk üçe giren atletlerden birinci olan Turgay Bayram ( Kocaeli Kağıtspor), ikinci gelen Serdar Tunç ( İstikbal Lisesi) ve 3. olan Mehmet Dinçer (Erciyes Üniversitesi) Cumhuriyet meydanına geldiler. Tören sunuculuğunu yapan öğretmenlerden birisi protokole hitaben 'Mustafa Kemal Paşa Şu Anda Şehrimizdedirler. Arz ederimö diye seslendi. Daha sonra Vali Vekili Haluk Tunçsu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki ve Garnizon Komutan Vekili Hv.Pilot Tuğgeneral Cahit Bakır koşuda dereceye giren ilk üç atlete ödül ve madalyalarını verdi. Kayserililer adına günün anlam ve önemini belirten konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki" Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bundan tam 94 yıl önce 19 Aralık 1919 tarihinde Kayseri'ye teşrif etmişlerdir. Kayseri'ye yapılan bu ziyaret sıradan bir ziyaret değildir. Dönemin şartlarında bağımsızlık yolunda yakılan bir meşale olduğu gibi günümüze bakan yönüyle de modern dünyanın yakaladığı seviyeyi yakalama hedefidir. Atatürk'ün o gün bıraktığı iz bugün hala vatan sevgisi, girişimcilik, çalışkanlık ve her zaman en iyiye ulaşma gayreti olarak bu kentte yaşamakta ve giderek de büyümektedir.
Ülkenin önce düşman işgalinden kurtarılması ardından da her alanda gelişip büyümesi hedefiyle yola çıkan Kuvva-ı Milliye hareketi Kayseri'den tam destek görmüştür. Kayserili, ülkesinin düze çıkması için tek yol olarak gördüğü bu davada varını yoğunu seve seve ortaya koymuştur. Gazi Mustafa Kemal'in o çalkantılı dönemde Kayseri'ye gelmesi, ardından da Cumhurbaşkanı olarak müteaddid defalar şehrimizi ziyaret etmesi bu desteğin en anlamlı sonuçlarıdır. İşte bu tablodan yola çıkarak diyebiliriz ki bu ülkenin siyasi, idari, askeri ve ekonomik alanlarda yeniden yapılandırılması amacıyla oluşturulan Kuvva-ı Milliye hareketine tam destek veren bir il olması nedeniyle Kayseri, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin en gözde şehirlerinden biri olmuştur.
Cumhuriyetin ilanından sonra ülkenin dört bir yanında başlatılan kalkınma hamlesinden en fazla nasibini alan şehirlerin başında Kayseri gelir. Tayyare Fabrikası, Sümer Bez Fabrikası, o dönemin en büyük devlet yatırımları olarak şehrimizde yerini alır. Binlerce insana iş, onbinlerce aileye ekmek kapısıdır bu fabrikalar. Türk Hava Kurumu'nun yurt çapındaki ilk şubelerinden birisi Kayseri'de açılır. Demiryolu Hattı'nın ilk ulaştığı şehirlerin de başında gelir Kayseri. Yine bu dönemde meteoroloji teşkilatı, Kayseri Müzesi gibi değişik alanlardaki yapılanmalar da Kayseri'ye verilen önemin diğer göstergeleridir.??diye konuştu. Protokel mensupları daha sonra Cumhuriyet mahallesindeki Atatürk evine giderek, buraya ziyarette bulundu. Atatürk'ün Kayseriye geliş yıldönümü nedeniyle resim sergisi açılırken, öğrenciler Ata'ya yazdıkları mektupları gökyüzüne bıraktı. Sanatçı Hasan Gürpınar 'da, Atatürk Evinin önünde, sprey boya ile 5 dakika içinde Atatürk portresi çizdi.