Haberler
Ankara'da FETÖ operasyonu! 7'si aktif görevde 35 Emniyet mensubu için gözaltı kararı

Ankara'da operasyon! Çok sayıda emniyet mensubu için gözaltı kararı

Kayapınar Belediye Başkanı Cengiz Dündar gözaltında

Belediye başkanı terör soruşturmasında gözaltına alındı

50 ülkeden İsrail'i yıkacak bir hamle daha: Tasarı resmen kabul edildi

50 ülkenin "Evet" dediği İsrail karşıtı karara 4 liderden "ret" oyu

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

NATO lideri Rutte, Türkiye'yi ikna için gelmiş

Atatürk Anıtı'ndaki Eli Baltalı Figür Tartışması

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amasya Yavuz Selim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın alt kısmında bulunan eli baltalı insan figürünün kime ait olduğu tartışma yarattı.

Amasya Yavuz Selim Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın alt kısmında bulunan eli baltalı insan figürünün kime ait olduğu tartışma yarattı. Tarihçi Ahmet Demirel yayınlanan makalesinde bu figürün 'Ermenileri katleden Gabaş Ali'ye ait olduğunu ileri sürmesine Amasyalı araştırmacı yazar Hüseyin Menç, tepki gösterdi.

Yazar Ahmet Demirel, bir gazetede yazdığı makalesinde Amasya Yavuz Selim Meydanı'nda bulunan ve 1981 yılında Prof. Dr. Tankut Öktem tarafından yapılan Atatürk Anıtı'nı incelemeye aldı. Makalesinde heykelin üzerinde bulunan bir insan figürlerine değinen Demirel, anıtta Vaiz Abdurrahman Kamil Efendi ve Hacı Hafız Tevfik Efendi adlı iki din adamının figürü bulunduğunu belirterek, elinde balta olan bir erkek figürünün ise 'Ermenileri katleden Gabaş Ali' olduğunu öne sürdü.

AMASYA'DAN TEPKİ

Bu iddiaya Amasyalılar tepki gösterdi. Amasyalı araştırmacı yazar Hüseyin Menç, kendisinin de konuyla ilgili araştırma yaptığını, 1992 yılında 'Milli Mücadele Yıllarında Amasya' adlı kitabında Atatürk Anıtı hakkında da bilgi verdiğini söyledi. Hüseyin Menç, anıtta eli baltalı insan figürünün kim olduğunun resmi kayıtlarda ve arşivlerde belli olmadığını kaydetti. Menç, şunları söyledi: "Gabaş Ali denilen baltalı figürün Amasya'da bastırmış olan eserlerde ismi belli değildir. Milli mücadele ışığının yandığı bu şehir, bazı kişiler tarafından farklı gösterilmek isteniyor. 'Ermenileri katleden kişi' olarak tanıtılan baltalı şahıs, Atatürk'ün o yıllarda 'Gerekirse baltaları alırız,öyle savaşa gideriz' sözünü temsil ediyor."

Hüseyin Menç, Amasya Valiliği tarafından bastırılan bir kitapçıkta anıtın kaide bölümü üzerinde yer alan figürlerin Kurtuluş Savaşı öncesinde Anadolu'nun halini, bir şehidin yaşlı anne ve babasının ıstırabı ve onların yanında mücadeleye katılmak üzere olan çiftin ayrılışı, kuvayımilliye ruhunun canlanışı ve ordunun kurulmasının anlatıldığını söyledi. Menç, "Anıtın ön cephesinde 1919 yılında Amasya'ya gelen Atatürk'ü karşılayan zamanın müftüsü Tevfik Efendi, vaiz Abdurrahman-ı Kamil Efendi ile Gazi Mustafa Kemal ile birlikte kente gelen heyetin figürleri var" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title