Haberler
Türkiye sınırındaki kaosa Putin desteği! Rusya Ordusu Halep'e operasyon başlattı

Esed'e Putin desteği! Rusya Ordusu, Halep'teki muhalifleri vuruyor

Halep düştü! Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Muhalifler camilerden ezan okumaya başladı, kamu binalarını ele geçirdi

Antalya açıklarında 4.8 büyüklüğünde deprem

Antalya'da 4.8 büyüklüğünde deprem! Açıklamalar peş peşe geldi

Bakan Uraloğlu açıkladı: Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

Özel araçlara kış lastiği zorunluluğu geliyor

At ve Eşek Kalmayınca Turistler İçin Semer Yapıyorlar

At ve Eşek Kalmayınca Turistler İçin Semer Yapıyorlar
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tarım alanında makineleşmeye geçilmesiyle, binek hayvanları kullanma oranında her geçen gün düşmeye, Hatay'da ise bir meslek dalını daha kaybolma aşamasına getirdi.

Tarım alanında makineleşmeye geçilmesiyle, binek hayvanları kullanma oranında her geçen gün düşmeye, Hatay'da ise bir meslek dalını daha kaybolma aşamasına getirdi.

Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'da, asırlardır semercilik işi yapan yüzlerce semerciden sadece üç tane kaldı. Semercilik mesleğinin son temsilcileri, Halil İbrahim Sümer, Mustafa Yazar ve Süleyman Çifçi, yıllar önce at ve eşeklere yaptıkları semerleri, artık turistlere yaptıklarını söylediler.

Semere talep olmadığı için, semerin minyatürünü hediyelik biçimde yaptıklarını söyleyen semerciliğin son ustaları, hediyelik semerin yanı sıra, hediyelik beşik, oyuncak topaç ve süs eşyalarına yöneldiklerini, ek gelir için ise işyerlerinde kemer, şemsiye ve değişik süs eşyaları sattıklarını belirttiler.

Semercilik mesleğin son temsilcilerinden Halil İbrahim Sümer, semercilikte dördüncü kuşak. Babasının dedesinden kalma mesleği oda yürütmeye çalışıyor. Semerci ustası Halil İbrahim Sümer, Antakya'nın tarihi uzun çarşısındaki dükkanında semer yapmaya devam ediyor. Halil usta bir dönem binek hayvanlar için yaptığı semerleri bugün Antakya'yı ziyaret eden turistler için hediyelik eşya olarak yapıyor.

Son semercilerden Mustafa Yazar da, semerciliğin en genç ve en son ustası. Yazar, mesleğin bitme aşamasında olduğunu, artık at ve eşekler yerine turistlere semer yaptıklarını ve ailelerin geçimlerin sağlamak için semerin minyatürünün yanı sıra hediyelik eşyalara da ağırlık verdiklerini söyledi.

Bir diğer semerci Süleyman Çifçi ise, mesleklerin devamından yana umudu yok. Yerli ve yabancı turistlerin kendileriyle ilgilendiklerini ve 40 yıla yakındır semercilikle uğraştığını belirten Çifçi, Kültür Bakanlığına seslendi. Çifçi, yeni işyerlerine verilen desteklerin, kendilerine de verilmesini belirterek, Tarihi Uzun Çarşıya turistlerin gelip kendilerinin resimlerini çektiklerini, semerciliğin bitmesi durumunda buraya turistlerin de gelmeyeceğini dile getirdi.

Bir semerin ağaç, selülöz, telis ve deri olmak üzere dört ana malzemeden oluşuyor. Semerde daha çok çınar ağacı kullanılıyor. Bu ağaç rahat şekil alması ve sağlam olmasından dolayı tercih ediliyor. Deri olarak ise tosun derisi kullanılıyor.

Semerlerin fiyatı 50 TL'den başlıyor. - HATAY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title