At Arabaları Minyatürleşti
At Arabalarının Trafiğe Çıkmaları Yasaklanınca, İmalatçılar Çareyi Minyatür At Arabası Yapmakta Buldu. Özenle Yapılan Minyatür At Arabaları Evlerde ve İş Yerlerinde Sehpa Olarak Kullanılıyor.
At arabalarının trafiğe çıkmaları yasaklanınca, imalatçılar çareyi minyatür at arabası yapmakta buldu. Özenle yapılan minyatür at arabaları evlerde ve iş yerlerinde sehpa olarak kullanılıyor.
Anadolu'da kırsal alanda at arabalarının sayısı giderek azalırken, at arabası imal eden ustalarda, ya atölyesinin kapısına kilit vurdu ya da farklı ürünlere yöneldi. Balıkesir'in Edremit ilçesinde, at arabalarının trafiğe çıkmaları yasaklanınca, uzunca bir süredir yeni at arabası üretmeyen ustalar mağdur oldu. Mesleklerinin öldüğünü söyleyen az sayıdaki at arabası imalatçısı, tamirat yaptırmak için bile müşteri bulamadıklarından yakındı. İlçenin eski bayram yerindeki atölyesini kapatmak istemeyen 55
yıllık at arabası ustası İbrahim Örs (68), önceden gerçek at arabası üretirken şimdi ise, minyatür at arabaları üreterek geçimini sağladığını söyledi. 4 çocuk ve 4 torun sahibi olan bölgenin tanınmış ustası İbrahim Örs, mesleğinin artık tarihe karıştığını belirtti. Köylerde traktör sayısının artması ve şehir merkezlerine at arabası girmesinin yasaklanmasıyla at arabasına olan talebin son yıllarda çok düştüğünü vurgulayan Örs, "Baba mesleği olan at arabası üreticiliğini yıllardır yapıyorum. Her geçen
yıl talep biraz daha azaldı. Ustalar bir bir atölyelerini kapattı. Edremit Körfezi'nde kalan son 2 usta olarak biz, at arabası minyatürü yapmaya başladık. Turistik ve tamamen süs maksatlı üretilen minyatür at arabaları beklediğimizin de üzerinde rağbet gördü. Bazı müşterilerimiz minyatür at arabalarını evlerinde, dükkanlarında sehpa olarak bile kullanıyor" dedi.
At arabası tekerleğinden park oturağı, minyatür fayton ve mini bar olarak kullanılan at arabası üretimi de yaptıklarını belirten Örs, "Gürgen ve çam ağacından 5 değişik boyda yapılan minyatür at arabaları 300 - 400 YTL, minyatür mini bar at arabaları 800 YTL, faytonlar ise bin 500 YTL'den satılıyor. Normal bir at arabasının yapımı bin 500 YTL ile 2 bin YTL arasında değişiyor" diye konuştu.
İbrahim Örs, minyatür at arabalarını genellikle turistlik otellerden taleplerin olduğunu ve ilçeye gelen birçok sanatçıya da yaptığı ürünlerden verdiğini, en son ünlü sinema sanatçısı Fatma Girik'e de bir tane minyatür at arabası hediye ettiğini söyledi.
(SŞ-MŞ-MEF-Y)