Haberler

Astım Hastalarına "Eylem Planı" Önerisi

Astım Hastalarına
Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selma Bıyıklı Adabaş - Dr.

Selma Bıyıklı Adabaş - Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Allerji ve İmmünoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlknur Bostancı, her hastaya özel "Astım Atak Eylem Planı" olması ve bunun uygulanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Bostancı, 7 Mayıs Dünya Astım Günü nedeniyle AA muhabirine, hastalık ve tedavi yöntemleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

Öksürük, hırıltı, nefes darlığıyla belirti veren astımda, solunum yolu tıkanıklığı, duyarlılığı ve yangısı görüldüğünü belirten Bostancı, son yıllarda astımın tek bir hastalık değil, farklı dalları ilgilendiren kompleks bir hastalık olduğunun anlaşıldığını belirtti. Bostancı, "Astımlı hastada tekrarlayan öksürük atakları, hırıltı, nefes darlığı, balgam ve göğüs ağrısı görülür. Öksürük atakları özellikle gece çocuğu uykudan uyandırır. Astım atakları arasında yapılan muayenede bulgular tamamen normaldir" dedi.

Astım tedavisinin farklı basamaklar içerdiğini anlatan Bostancı, sigara maruziyeti, solunumla alınan alerjenlerle ilgili hasta eğitimi ve çevre kontrolünün tedavide büyük önem taşıdığını dile getirdi.

İlaç tedavisinde ise rahatlatıcılar ve kontrol edicilerin kullanıldığını anlatan Bostancı, alerjen aşı tedavisinin de seçenekler arasında olduğunu bildirdi.

-Astım Atak Eylem Planı-

Prof. Dr. Bostancı, astımlı hastaya evde müdahale gerektiren durumlarla ilgili bilgi verirken, "Pasif içicilik, hamamböceği, küf ve iritanların uzaklaştırılması gibi ev içi tetikleyiciler belirlenmeli ve bunlardan uzak durulmalıdır. Solunuma yardımcı cihazlar doğru kullanılmalıdır. Her hastaya özel

'Astım Atak Eylem Planı' olmalı ve bu plan uygulanmalıdır" diye konuştu.

Bostancı, astımla birlikte rinit ve sünizit, şişmanlık, tıkayıcı uyku apne sendromu, gastroözafagial reflü, alerjik bronkopulmoner aspergillozisin de görüldüğünü, hastalıkla mücadelede bu konuda uzmanlamış hekimlere erişimin kolaylaştırılması, ulusal bakım standartlarının belirlenmesi, akut astım tedavilerinin merkezlerde yapılması, aile ve okul eğitimlerinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Prof. Dr. İlknur Bostancı, hastalıkla ilgili dikkat edilmesi gereken bulgular ve tedaviye yönelik, "Standartların mükemmel düzeyde bulunması, astım tedavisini üstlenen doktorun bilgi, tecrübe ve imkanlarının iyi olması, astım bakım faaliyetlerinin ulaşılabilir, tekrarlanabilir ve halkın ilgisini çekmesi, solunumla ilgili tedavinin doz, süre ve teknik açıdan doğruluğunun kontrol edilmesi, astım çıktılarının kayıt edilmesi ve izlenmesi" önerilerinde bulundu.

-"Astımın iyi kontrolü için el ele"-

Bu yıl "Astımın iyi kontrolü için el ele" temasının işleneceği Dünya Astım Gününde çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Bostancı, 7 Mayısta Ankamall AVM Sanatolia Sahnesinde mini bir tiyatro oyunu sergileneceğini kaydetti.

Yayıncı: Şükran Yücel - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title