Aslantepe Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmaları
Malatya'daki Aslantepe Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda, Trans Kafkas kültürüne ait büyük bir bina, bina içinde 2 mızrak ucu ve bir kolye bulundu.
Malatya'daki Aslantepe Höyüğü'nde bu yıl yapılan kazılarda, Trans Kafkas kültürüne ait büyük bir bina, bina içinde 2 mızrak ucu ve bir kolye bulundu.
Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane, höyükte gazetecilere yaptığı açıklamada, bu yıl ören yerinin güneyinde bulunan kalkolitik dönemden kalan ve dünyanın ilk sarayı olduğunu tahmin ettikleri yapının kuzeyinde kazılara devam ettiklerini kaydetti.
Sarayın kuzeyinde, eski tunç dönemine ait bazı binalar olduğunu dile getiren Frangipane, bu binaları devam ettikleri kazılar sonucu kaldırdıklarını anlattı.
Kazılar esnasında milattan önce 2800 yıllarına tarihlenen büyük sur duvarını da bir parça kaldırdıklarını belirten Frangipane, "Bu surun altında bir saray salonu bulduk. Çok yüksek bir salon. Ortasında yeni büyük bir bina bulduk. Eski tunç bir dönemine tarihlenen bir bina. Bu bina Trans Kafkas kültürünün özelliklerini yansıtıyor. Bugüne kadar bu kültüre ait sadece küçük evler bulunuyordu. Çoban evler. Bu sene ilk defa büyük bir bina bulduk. O da burada bir şefin bulunduğunu ya da burasının küçük saray gibi olduğunu gösteriyor" diye konuştu.
Binada buldukları eşyalara da değinen Frangipane, "Her sene olduğu gibi çokça seramik ve seramik parçası bulduk. Bunları restore ediyoruz. Malatya Müzesi'ne veriyoruz. Yine bu binada 2 güzel bakır mızrak ucu bulduk. Çok sağlam, güzel. Tipi sarayda kullanılan mızraklara benziyor. Ayrıca bir kolye bulduk. Kalaydan yapılmış. Çok güzel bir dekorasyonu var. Şimdiye kadar başka yerde böyle bir şey ben bilmiyorum. Bu en önemlisiydi" dedi.
-Bu yılki kazılar 9 Ekim'de sona erecek-
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Aslantepe Höyüğü Kazı Temsilcisi Ziya Kılınç, 53 gündür süren kazıların bu yılki bölümünün 9 Ekim'de sona ermesini beklediklerini söyledi.
Kazılarda toplam 16 açma yapıldığını anlatan Kılınç, şunları kaydetti:
"Bu yılki kazılarda Trans Kafkas kültür dediğimiz kültüre ulaşıldı. Trans Kafkas yerleşimi kuzey Mezopotamya kökenli bir kültür. Anadolu'da erken tunç evresinde, yani milattan önce 2900, 3000, 3100 evresine kadar uzanıyor. Bu yıl Aslantepe Höyüğü'ndeki kazılarda sarayı andıran 3 odalı büyük bir bina bulundu. Sekileri olan, içerisinde niş bulunan bir bina. Dünyada bilinen gerçek Trans Kafkas kültürünün genellikle küçük yerleşimler olduğudur. Fakat burada biz ciddi bir yerleşim görüyoruz. Bu da bize Trans Kafkasya'da aristokrat bir kesimin olduğunu, o kesimdeki insanların yönetici olabildiğini ve saraylarda yaşadığını gösteriyor."
İl Kültür ve Turizm Müdürü Derviş Özbay da son 5-6 yıldır Aslantepe Höyüğü'nü turizme kazandırmak için yaptıkları çalışmalara ve çevre düzenlemelerine ilişkin bilgiler verdi. Özbay, höyüğün güneyinde bulunan sarayı açık hava müzesi yaptıklarını ve turistlerin ziyaretine açtıklarını anlattı.
Özbay, sarayın kuzeyde kaldığı öngörülen bölümlerinin de ortaya çıkarılmasıyla turistik hareketliliğin artmasını bekledikleirni sözlerine ekledi.
Muhabir: Yeter Erdine / Tuba Karahan / Önder Felek
Yayıncı: Osman Kurt - MALATYA