Haberler
İsrail ve Hizbullah ateşkese çok yakın: 36 saat içinde ilan edecekler

Savaşın bitmesine saatler kaldı! Ateşkes artık çok yakın

Kreş tartışmasında CHP'li Başarır ağzını fena bozdu: Tweet bu kadar, geri zekalı

CHP'li Başarır ağzını fena bozdu! Varank'ın yanıtı ise daha bomba

Naci Görür Malatya'daki son depremi işaret ederek uyardı: Endişe verici

Malatya'daki depremden sonra korkutan açıklama: Sonuncusu 2 bin 500 yıl önceydi

21 ilde daha okullar tatil edildi

21 ilde daha okullar tatil edildi

ASKİ'nin Mobesesi Scada Sistemi

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ASKİ Genel Müdürlüğü, Başkent'in güvenli ve sağlıklı içme suyu ihtiyacını karşılarken, başta pompa istasyonları, su depoları, arıtma tesisleri, su dağıtım şebekesi gibi birçok tesisini de 24 saat gözetim altında tutuyor.

ASKİ, Yönetsel Denetim ve Veri Elde Etme Sistemi (SCADA) ile Başkent'in farklı noktalarında bulunan tesisleri tek merkezden kontrol ediyor. ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, 1 milyon 700 bin abonesi bulunan ASKİ'nin, Başkentlilere en iyi hizmeti vermek için gelişen teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak yeni sistemleri devreye soktuğunu bildirdi.

Başkent'in içme suyunu temin ederken kesintisiz, kaliteli ve güvenli hizmet vermek için şebekenin ve tüm tesislerin tek merkezden kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu belirten Kaya, SCADA sistemi ile işletmelerde meydana gelebilecek herhangi bir arızaya anında müdahale edilerek, sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulup olası maddi kayıpların da önüne geçildiğini kaydetti.

SCADA sistemi sayesinde su kaçakları ve şebeke arızalarının anında tespit edildiğini, suyun kalitesinin sürekli aynı düzeyde tutulduğunu ifade eden Kaya, "Ankara genelindeki 112 su deposu, 61 pompa istasyonu, 13 ölçüm noktası SCADA sistemine bağlıdır. Dağınık bir şekilde bulunan birimlerimiz, kurulan haberleşme sistemi ile SCADA merkezi'nde toplanmakta ve tüm birimler buradan yönetilmektedir" dedi.

ASKİ Genel Müdürü Kaya, tesislerin ve içme suyu şebekesinin SCADA sistemiyle sürekli gözlem altında tutulduğunun altını çizerek, pompa istasyonları, su depoları, arıtma tesisleri, su dağıtım şebekesi ve yardımcı işlerde kullanılan yan tesislerin güvenliğinin de SCADA ile sağlandığını kaydetti.

Farklı yerlerde bulunan tesislerin tek elden kontrolünün sağlanmasının gerekliliğine değinen Kaya, şunları söyledi:

"Tesislerin sağlıklı işletilmesi ve meydana gelebilecek arızalara anında müdahale ile zararın en aza indirilmesi açısından tesislerin ve şebekenin 24 saat boyunca izlenmesi gerekiyor"

SCADA sisteminin, Ana Kontrol Merkezi ile sürekli bağlantı halinde olan dış istasyonlardan oluştuğunu belirten İrfan Kaya, "ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan SCADA Ana Kontrol Merkezi, gelişmiş bilgisayarlarla donatılmış, özel bilgisayar yazılımları ile desteklenmiştir. Vardiya sistemine göre 24 saat kesintisiz hizmet verilen merkezde, 3 operatör sürekli bilgisayar başında bulunarak, dış istasyonlardan gelen verileri alıp değerlendirmektedir" dedi.

Kaya, pompa istasyonları, su depoları ölçüm noktaları ve arıtma tesislerinin de ölçümler yapan elektronik cihazlarla donatıldığının altını çizerek, bu cihazların yaptıkları ölçümler iletişim sistemi üzerinden ASKİ Kontrol Merkezi'ne ulaştırdığını bildirdi. Burada yapılan değerlendirmelerin ardından, merkezdeki bilgisayarlardan, vanalar ve pompalara komutlar (kapama, açma ve çalıştırma, durdurma gibi) gönderilerek, bu ekipmanlara merkezden müdahale edildiğini kaydeden ASKİ Genel Müdürü Kaya, "Dış istasyonlarda yapılan ölçümlerin tamamı Kontrol Merkezi'nde anlık olarak izlenmektedir. Anlık olarak görülen bu değerler ise bilgisayarlara tarihsel olarak kaydedildiği için istenildiği zaman bu değerlere de ulaşmak mümkün olmaktadır" diye konuştu.

ASKİ Genel Müdürü İrfan Kaya, dış istasyonlarda ve arıtma tesislerinde yapılan ölçümlerin anında Kontrol Merkezine iletildiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Pompa istasyonlarında giriş ve çıkış, su basıncı, her zona ait anlık su akımı değerleri, vana pozisyonları, her bir pompaya ait akım, gerilim ve güç değerleri, pompa istasyonu giriş klor değerleri, pompa istasyonu güvenlik ve su baskını alarmı ölçümleri yapılıyor. Su depolarımızda ise depodaki su seviyeleri, vana pozisyonu, güvenlik ve su baskını alarmı anında belirleniyor. Arıtma tesislerinde de barajlardan gelen su debisi, tesislerden şehre verilen su debisi, arıtma tesislerindeki depolardaki su seviyesi ölçümleri yapılıyor. Bu sayede şehirdeki tüm tesislerimiz kontrol altında tutuyor, herhangi bir sorun yaşanması halinde anında müdahale ederek, yaşanan arızayı gideriyoruz. Böylece Ankara'da içme suyu dağıtımının sürekliliğini sağlamış oluyoruz"

Kaynak: Bültenler / Güncel
title