Askeri Yargıdaki Fetö Yapılanması Davası
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları ve Yurtta Sulh Konseyi'nce sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildikleri belirtilen 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) askeri yargıdaki yapılanmasını oluşturdukları ve Yurtta Sulh Konseyi'nce sözde sıkıyönetim mahkemelerinde görevlendirildikleri belirtilen 33 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki salonda yapılan duruşmaya, sanıklar, avukatları ve yakınları katıldı.
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık Arif Bakır, SEGBİS üzerinden bağlanarak savunma yaptı.
Hakkındaki suçlamaları reddeden Bakır, sanıkların askeri hakimlik sınavı sorularını çalarak mesleğe girdiklerine ilişkin iddiayı da kabul etmedi.
Eşiyle katalog evliliği yapmadığını savunan Bakır, üniversiteye hazırlık için gittiği dershanenin cemaate ait olduğunu sonradan öğrendiğini ileri sürdü.
Darbe girişiminde Deniz Harp Okulu Komutanı Tümamiral Mesut Özel'in cezaevine konulmak istendiğini anlatan Bakır, kendisinin ise savcı olarak buna müsaade etmediği iddiasında bulundu.
İddianamedeki Bank Asya hesabına yönelik bölüme değinen Bakır, bu hesaba ilişkin bilgisinin bulunmadığını öne sürdü.
Sanık Muhammet Yüksel de 15 Temmuz'da mesainin ardından evine gittiğini, televizyonu bozuk olduğu için erken yattıklarını anlattı.
Gece saatlerinde telefonundaki uygulamalara gelen son dakika haberleriyle darbeyi öğrendiğini ileri süren Yüksel, yine haberlerden çoğu yerde olayların kontrol altına alındığını gördüğünü ve kendisine de bir görev verilmediğinden uyumaya devam ettiğini söyledi. Yüksel, ertesi gün normal yaşantısını sürdürdüğünü, 17 Temmuz akşamı eve gelen polislerce gözaltına alındığını anlattı.
İddianamede, kendi isminin de bulunduğu sıkıyönetim listesinin aleyhine en önemli kanıt olarak gösterildiğini belirten Yüksel, listenin çelişkilerle dolu olduğunu öne sürdü. Yüksel, örgütün haberleşme programı ByLock kullanmadığını, Bank Asya'da hesabının bulunmadığını, örgütün okullarına, dershanelerine gitmediğini savundu.
"Bir dolarlar, para üstü"
Sanık Nurettin Açık ise son görevi dolayısıyla bulunduğu yerin bölge adliye mahkemesinde yargılanması gerektiğini savunarak, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinin hakkındaki dosyayla ilgili yetkisizlik kararı vererek, dosyayı ilgili bölge adliye mahkemesine göndermesini istedi.
Açık, ayrıca hakkında soruşturma yapılabilmesi için ilgili makamlardan soruşturma izni verilmesi, sonrasında davanın Askeri Yargıtay'da görülmesi gerektiğini ileri sürdü.
Darbe girişimi olduğu gün mesainin ardından evine gittiğini, darbeyi televizyondan öğrendiğini savunan Açık, gece boyunca evinden ayrılmadığını söyledi.
Açık, ertesi gün kıdemli savcının arayarak, darbeye katıldığı tespit edilen personelin adliyeye sevk edileceğini, bunlarla ilgili bazı yazışmaların yapılacağını söylemesi üzerine mesai yaptığını anlatarak, çocuğunun rutin muayenesi için hastaneden aldıkları randevuya bu nedenle gidemediğini savundu.
İlerleyen süreçte gözaltına alındığını belirten Açık, darbeden haberdar olan birinin, darbenin ertesi günü için çocuğuna hastaneden randevu almasının mümkün olmadığını ileri sürdü.
FETÖ dahil hiçbir örgüte üye olmadığını savunan Açık, üzerinde bulunan bir dolarların Kıbrıs'ta yaptığı bir alışverişte para üstü olarak kendisine verildiğini, örgütle ilgisinin bulunmadığını iddia etti. Mahkeme Başkanı Sabahattin Sarıdoğan'ın, "Hatıra olsa başka yerde tutarsınız. Neden üzerinizde taşıyorsunuz bu dolarları, ederi nedir ki?" sorusuna Açık, "Nerede saklayayım?" karşılığını verdi.
Duruşmaya yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.