Askeri Uçak Batırılmak Üzere Denize İndirildi
Bodrum Su Altı Derneği'nin (Bosad) "Yapay Resif Projesi" Kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Tarafından Bağışlanan C-47 Tipi Nakliye ve Paraşütçü Uçağı, Düzenlenen Törenle Denize İndirildikten Sonra Batırılmak Üzere Karaada Bölgesine Çekildi.
Bodrum Su Altı Derneği'nin (BOSAD) "Yapay Resif Projesi" kapsamında, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından bağışlanan C-47 tipi nakliye ve paraşütçü uçağı, düzenlenen törenle denize indirildikten sonra batırılmak üzere Karaada bölgesine çekildi.
"Kabotaj Bayramı" etkinlikleri kapsamında su altı zenginliklerinin artırılması ve su altı turizminin geliştirilmesi amacıyla BOSAD'ın yürüttüğü proje kapsamında batırılmaya götürülen uçağın denize indirilmesi 3 saat sürdü. Uçağın kızaklardan denizdeki tekne üzerindeki vinçle denize doğru çekilmesi sırasında çelik halatın kopması çalışmaların gecikmesine neden oldu. Uçağın denize indirilmesi için düzenlenen törene Bodrum Kaymakamı Abdullah Kalkan, Bodrum Belediye Başkanı Mazlum Ağan, TCG Giresun gemisi komutanı Deniz Kurmay Albay Cenk Dalkanat, BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Küçükünsal ve dernek üyeleri ile davetliler katıldı.
BOSAD Başkanı Küçükünsal yaptığı açıklamada derneklerinin 4 yıl önce kurulduğunu belirterek, "İlk defa bir uçak turistik amaçlı batırılıyor. Karaada Yatay Resif Projesi kapsamında daha önce 2 askeri gemi batırıldı. Şimdide bir askeri uçak batırılacak. Dalış turizmine yönelik turist sayısı artacağı gibi deniz altı canlılarının popülasyonu da artacak. Geçen sene batırılan gemiler bunu artırdı "dedi.
Kaymakam Kalkan ise, Bodrum'un tarihi, kültürü ve doğası ile denizci bir kent olduğunu söyleyerek, "Bodrum'un denizi, koyları kadar denizin altıda önemlidir. Denizin üzerinde nasıl mavi yolculuk önem taşımakta ise dalış turizmi de önem taşımaktadır. Dalış turizmin çeşitlenmesi ve deniz altındaki canlı popülasyonun artmasında Yapay Resif Projesi çok önemlidir. Yapılan bu çalışmada BOSAD üyelerine Türk Hava Kuvvetlerimize teşekkür ederim" diye konuştu.
Belediye Başkanı Ağan da, hem salış hem de deniz altındaki zenginliği artırmak adına gayret gösterenlere teşekkür etti.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından uçağın denize indirme işlemleri başlanırken balonlar uçuruldu. Bu arada uçağın denize indirilmesi sırasında vincin halatı koptu. Uçak, başka bir halatla bağlanarak denize indirilerek özel donanımlı sistemle tekne yardımıyla batırılmak üzere Karaada bölgesine çekilmeye başlandı.
20 metre uzunluğunda 30 metre kanat açıklığına sahip pervaneli askeri uçak, Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndan demonte olarak TIR ile Bodrum'da Tavşanburnu mevkiindeki tersaneye getirilmişti. Uçağın parçalarının yeniden monte edilerek batırılmaya hazır hale getirildi. 1950'li yıllar Türk Hava Kuvvetleri bünyesine alındığı öğrenilen uçak envanterden çıkarıldıktan bir süre sonrada BOSAD'a bağışlandı.
(OU-ÖZ-Y)