Haberler

Asırlık "Ziraat Mektebi" Turizme Kazandırılacak

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Osmanlı döneminde 1915'te "Çiftlik Mektebi" olarak kurulan, Yunan işgali döneminde askeri kışla hizmeti veren, cumhuriyetin ilanının ardından Türkiye'nin ilk Ziraat Mektebi olarak açılan ve "Kepsut kışla" diye anılan tarihi yapı, turizme kazandırılacak.

SEYHAN KIRICI - Osmanlı döneminde 1915'te "Çiftlik Mektebi" olarak kurulan, Yunan işgali döneminde askeri kışla hizmeti veren, cumhuriyetin ilanının ardından Türkiye'nin ilk Ziraat Mektebi olarak açılan ve "Kepsut kışla" diye anılan tarihi yapı, turizme kazandırılacak.

Balıkesir Valiliği ile yapılan protokol çerçevesinde projesi başlatılan restorasyon çalışmalarının 50 milyon liraya mal olacağı tahmin ediliyor.

Kepsut Belediye Başkanı İsmail Cankul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kepsut-Recepköy yolundaki tarihi yapının restorasyon çalışmalarının Balıkesir Valiliği ile yapılan protokol çerçevesinde başlatıldığını söyledi.

Cankul, ilçeye bir, il merkezine 20 kilometre mesafede bulunan tarihi yapıyı, restorasyon çalışmalarının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı ile irtibatlı olarak işlevlendireceklerini ve Balıkesir'in tamamına hizmet verecek bir turizm mekanına dönüştüreceklerini dile getirdi.

Tarihi yapının 30 yıl önce belediyeye devredildiğini aktaran Cankul, şunları kaydetti:

"Burası yaklaşık 170 dönüm kadar arazi üzerine kurulu ama bu okul binalarının ve müştemilatın olduğu bölge 17 bin metrekare bir alan. Aynı zamanda bu alan sit alanı olarak geçiyor. Diğer yerlerde çam ormanlık alanlar bulunuyor. Biz bu alanın yeniden restore edilerek turizme açılmasını istiyoruz. Okulun ana binası otel haline gelebilir, hamamı tekrar faaliyete geçebilir, diğer alanlar restore edilebilir. Onların da bir kısmı yine otel olabilir, restoran, düğün salonu ve diğer etkinlikler için kullanılabilir. Diğer alanlarına mini bir golf sahası yapılabilir, atlı sporlar yapılabilir, su oyun parkı eklenerek güzel şeyler olabilir. Burası Balıkesir'e hizmet edebilecek güzel bir tesis haline getirilebilir."

"50 milyon lira gibi bir bütçeyi bulur"

Balıkesir'in böyle bir projeye acil ihtiyacının olduğunu ifade eden Cankul, şöyle devam etti:

"Burası doğanın, yeşilliklerin içinde, alt tarafında Simav Çayı bulunan gizli bir cennet. Saray düğünlerinin, organizasyonlarının yapıldığı bir turizm alanı kazandırmış olacağız ilçemize. Burası için daha önce Balıkesir Üniversitesi röleve çalışmaları yapmıştı onlar da talep edilecek. Bu çalışmalar birleştirilip inşallah ilçemize hem istihdam sağlayacak hem de ilçemize kazandırılmış güzel bir tesis olacak. Buraya ayrılacak bütçe hakkında henüz çalışmalar devam ediyor ama ben 50 milyon lira gibi bir bütçeyi bulur diye tahmin ediyorum."

Fotoğraf tutkunları ve düğün fotoğrafçılarının yoğun ilgi gösterdiği tarihi yapı ve çevresi, ayrıca kent içi ve dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Kepsut Ziraat Mektebi

Osmanlı döneminde 1915'te "Çiftlik Mektebi" olarak kurulan, Yunan işgalinde kapatılan ve askeri kışla hizmeti veren tarihi yapı, cumhuriyetin ilanının ardından Türkiye'nin ilk ziraat mektebi olarak Kepsut Ziraat Mektebi adıyla yeniden açıldı.

Okul, masrafları fazla olduğu gerekçesiyle 1927 Ağustos ayında geçici olarak 1928 yılında ise tamamen kapatıldı. Öğretmenleri, öğrencileri ve çok değerli tarım aletleri Bursa'ya gönderildi.

Kepsut Ziraat Mektebi binaları bir süre boş kaldıktan sonra askeriyeye devredilerek, askeri birliklere kışla ve karakol hizmeti verdi.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close