Asırlık Tuğlalar Sergileniyor
Çanakkale'de tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun asırlık tuğla ve kiremit koleksiyonundan oluşan 'Ateş ve Toprak İşte Çanakkale' adlı sergi ziyarete açıldı.
Çanakkale'de tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun asırlık tuğla ve kiremit koleksiyonundan oluşan 'Ateş ve Toprak İşte Çanakkale' adlı sergi ziyarete açıldı.
Çanakkale Seddülbahir Özel Müzesi ve Çanakkale Gezici Tır Müzesi'nin sahibi tarih araştırmacısı Ahmet Uslu'nun oluşturduğu tuğla ve kiremit koleksiyonu, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde 'Ateş ve Toprak İşte Çanakkale' adı altında sergilenmeye başladı. Serginin açılışına Çanakkale Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Eceabat Belediye Başkanı Ak Partili Kemal Dokuz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar ve çok sayıda davetli katıldı. Sergide, 1873 Büyük İstanbul Yangını'ndan sonra ahşap yapılardan vazgeçilmesi üzerine tuğla ve kiremidin önem kazanması sonrasında Çanakkale ve eski adı Maydos olan Eceabat'ta üretilen ve evlerin yapımında kullanılan 100 çeşit tuğla ile kiremit yer aldı.
Tarih araştırmacısı Ahmet Uslu, elindeki 220 eserlik koleksiyonunun Eceabat, İstanbul ve Tekirdağ Mürefte'de üretilmiş tuğla ile kiremitlerden oluştuğunu söyledi. Eceabat'ın 1900'lü yılların başında Osmanlı'nın en büyük tuğla üretim merkezlerinden birisi olduğunu belirten Uslu, "1873 yılındaki Büyük İstanbul Yangını'ndan sonra İstanbul'un tuğla ve kiremit ihtiyacını o zamanki adı Maydos olan Eceabat'ta kurulan üretim merkezleri karşılamış. Yıllardır kaybolmaya yüz tutmuş olan bu tuğla ve kiremitleri topladım. Aralarında 130 yıllık tuğlalar bulunuyor. Türklere ait olan tuğlaların üzerinde ay yıldız veya Osmanlıca yazı, Rumlara ait olanların üzerinde Rumca yazı ve Musevilere ait tuğlaların üzerinde Latince yazılar bulunuyor. Elimde 21'inci yüzyıla taşıyabileceğim önemli bir koleksiyon oluştu. Bu eserleri herkesin beğenisine sunmaktan dolayı çok mutluyum" dedi.
İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar da Evliya Çelebi'nin, Seyahatname'sinde Maydos kiremitlerinden, "Gelibolu'da, Maydos'ta 800 tane kiremitleri pırıl pırıl parlayan evler, haneler gördüm" diye bahsettiğini söyledi.
Açılışın ardından, tarihçi Ahmet Uslu, tuğla ve kiremitler hakkında davetlilere bilgi verdi. Serginin, 28 Aralık Cuma gününe kadar ziyarete açık kalacağı bildirildi. - Çanakkale