Asırlık Lezzet: Tekirdağ Köftesi
Parmak şekli ve kendine has lezzetiyle ünlü Tekirdağ köftesi, damak tadına düşkün olanları kente çekiyor Tekirdağ TSO Başkan Yardımcısı Özcan: "Sadece İstanbullular değil, tüm Trakyalılar Tekirdağ köftesi yemeye geliyor"
EMRAH GÖKMEN - MENAZİR ASLAN - Tekirdağ'ın adıyla bütünleşen köftesini yemek için kente gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor.
Trakya'da yetişen danaların etleriyle hazırlanan ve diğer köftelerden farklı olarak parmak şeklinde yapılmasıyla dikkat çeken Tekirdağ köftesi, bölgenin gözde ve aranan lezzetlerinden biri. İstanbul'dan ve Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelenler, Tekirdağ köftesini tatmadan kentten ayrılmıyor.
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mestan Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tekirdağ köftesinin, Osmanlı'nın son zamanlarından bu yana yapıldığını söyledi.
Köftenin bölgede yetişen danaların etinden hazırlanan kıyma ve baharatlarla yoğurulduğunu belirten Özcan, "Tekirdağ köftesinde sadece dana eti kullanılıyor. Köfteyi imal ederken kullanılan yardımcı malzemeler ve miktarı da çok önemli. Bu ürünlerin de yörenin ürünleri olması gerekiyor" dedi.
"Şekli, tadını mühürlüyor"
Özcan, Tekirdağ köftesinin en büyük özelliklerinden bir tanesinin parmak şeklinde yapılması olduğunu söyledi. Köftenin artık bir yiyecekten çok bölge için bir kültür olduğunu ve bunun yapılışından sunumuna kadar geçen aşamalara çok önem verildiğini belirten Özcan, şunları anlattı:
"Bizim köfteyi pişirdiğimiz ızgaralarımız oluklu ızgaralardır. Çubuk şeklinde ızgaralarımız var. Tekirdağ köftesini parmak şeklinde yapıyoruz. Bu oluklu ızgaraların her birine bir tane köfte koyuyoruz. Köfteleri durmadan, çevirerek pişiriyoruz. Bu şekilde köftenin her bir yüzeyi eşit şekilde pişmiş oluyor. Böylelikle köfte mühürleniyor. Aroması daha yüksek oluyor. Köftenin en önemli özelliklerinden biri parmak şeklinde diğeri de pişirildiği ızgaranın oluklu olması."
Uzun yollardan geliyorlar
Özcan, Tekirdağ'ın doğası ve deniziyle insanları cezbeden bir kent olduğunu söyledi.
Ramazan ayı dolayısıyla insanların İstanbul'dan, Çanakkale'den ve Edirne'den Tekirdağ'a gelip köfteyle iftarlarını yaptıklarını aktaran Özcan, "Sadece İstanbullular değil, tüm Trakyalılar Tekirdağ köftesi yemeye geliyor. Bunu dışında Anadolu'nun farklı kentlerinden iş yapmak için gelenler Tekirdağ'da köfte yemeden gitmiyorlar. Gelenlerin sayısı her geçen gün artıyor" ifadelerini kullandı.
Trakya'da yetişen danaların döş kısmından alınan az yağlı kıyma, rendelenmiş bayat ekmek, kimyon, tuz ve karabiberle yoğrularak yaklaşık 10 saat buzdolabına dinlendirilmeye bırakılıyor.
Daha sonra ustalar, ellerine sürdükleri az yağ ile harcı parmak şekline getirilip pişirilmeye hazır hale getiriliyor. - Tekirdağ