Aşırı Sıcaklarda Bol Su Tüketin
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Op.Dr.Mehmet Öncel, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle günde en az 2 - 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtirken, öğlen saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.Dr.
Kırıkkale Sağlık İl Müdürü Op. Dr. Mehmet Öncel, mevsim normallerinin üzerine çıkan aşırı sıcaklar nedeniyle günde en az 2 - 2,5 litre su içilmesi gerektiğini belirtirken, öğlen saatlerinde mecbur kalınmadıkça dışarı çıkılmamasını istedi.
Dr. Mehmet Öncel, sıcak havanın yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı bulunanlarda ciddi sorunlar yaratabileceğine dikkat çekti. Sıcaklık ve nem artışının vücut ısısını artırdığını belirten Dr. Öncel, "Normalde terleme ile vücut ısısı dengede tutulmaya çalışılır. Ancak aşırı sıcaklarda sadece terleyerek vücut ısısı dengede tutulamaz. Yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlarda terleme mekanizması ile vücut ısısının dengede tutulması her zaman mümkün olmayabilir. Yine ortamdaki nem oranı yüksekse, terleme suretiyle vücut ısısı yeterli düzeyde düşmeyebilir. Ayrıca şişmanlık, herhangi bir hastalığa bağlı yüksek ateş, aşırı sıvı kaybı (dehidratasyon), kalp hastalığı, ruh ve sinir hastalığı, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı ile tedavi amaçlı bazı ilaçların (tansiyon düşürücüler, idrar söktürücüler vb.) kullanımı da sıcak havalarda terlemeyi etkileyen diğer faktörlerdendir. Bu gibi durumlarda yükselen vücut ısısı beyin ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir" dedi.
Vücuttaki su oranın yeterli düzeyde tutulmasının hayati önem taşıdığı kaydeden Öncel, "Günde ortalama, en az 2- 2,5 litre (12-14 su bardağı) su içilmelidir. Sıcak havalarda aşırı beden hareketi yapılması durumunda, vücudun su ve tuz kaybı daha da artmaktadır. Bu gibi durumlarda tuzlu ayran (tuz kullanımında herhangi bir tıbbi sakınca bulunmayan durumlarda) içilmesi önerilir. Çocuklar sıvı-elektrolit dengesine daha duyarlıdır. Bu nedenle daha dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" diye konuştu. - Kırıkkale