"Aşık Paşa ve Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Oluşumu Sempozyumu"
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen: "Türk yazılı dilinin hangi ağız üzerine oturduğu meselesini artık vuzuha kavuşturmak gerektiği kanaatindeyim" "Üniversiteleri yönetenlerin özellikle ...
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, "Türk yazılı dilinin hangi ağız üzerine oturduğu meselesini artık vuzuha kavuşturmak gerektiği kanaatindeyim" dedi.
"Aşık Paşa ve Anadolu'da Türk Yazı Dilinin Oluşumu Sempozyumu" için Kırşehir'e gelen İsen, Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Türk Dil Kurumu Başkanı Mustafa Sinan Kaçalin ile Aşık Paşa'nın kent merkezindeki türbesini ziyaret etti.
İsen ve beraberindekiler, türbede dua ettikten sonra Aşık Paşa'nın el yazımı "Garibname" adlı eserini fanus içerisinde kabrin yanına koydu. İsen, türbe ziyareti sonrasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en seçkin bilim adamlarının oluşturuduğu bir heyetin sempozyum için Kırşehir'e geldiğini belirterek, Aşık Paşa'nın adeta yeniden keşfedildiğini söyledi.
Sempozyumda onun tüm yönlerinin ele alınacağını belirten İsen, " Kırşehir'in konumu da ili ileriki yıllarda çok iyi bir noktaya getirecek. Bunların hepsi şehir için bir marka ve değerdir. Bugünkü toplantının Kırşehir'in tarihinde de önemli bir kilometre taşı olacağını düşünüyorum. Türkiye'nin çok değerli üniversitesinden bilim adamları var. Bu toplantılar, Kırşehir'in geleceğini inşa etmek için devam etmeli" diye konuştu.
İsen ve beraberindeki heyet, daha sonra sempozyumun yapılacağı Ahi Evran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu'na geçti. İsen, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkçe'nin ağız dili olarak bilim insanları arasında çok fazla ele alınmadığını söyledi.
Meslektaşlarına bu anlamda şikayetleri olduğunu ifade eden İsen, "Bu toplantı da bu böyle bir ihtiyaçtan kaynaklandı. Türk yazılı dilinin hangi ağız üzerine oturduğu meselesinin artık vuzuha kavuşturmak gerektiği kanaatindeyim" dedi.
Türk dili konusunda yaşanan sorunların giderilmesinde üniversitelere görevler düştüğünü belirten İsen, "Ben bunu, Türk sosyal bilimlerinin ciddi bir eksiği olarak görüyorum. Üniversiteleri yönetenlerin özellikle yayın çerçevesi içerisinde bir yeni yönlendirmeyle, rektörlerin projelerle Türkiye'de sosyal bilimlerin gidişatını biraz değiştirmek ve daha çok toplumun alanlarına doğru yöneltmek gibi bir yükümlülük içinde olduklarını düşünüyorum" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün şehirlere yaptığı ziyaretler
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile 6 yılda yaklaşık 70 şehri ziyaret ettiklerini aktaran İsen, şunları söyledi:
"İnşallah süre dolmadan Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefi, bütün illere gitmiş olmak. Bir il ziyaretinde önce vilayete, sonra belediyeye, garnizona ve üniversiteye gidiliyor. Buralarda sunulan brifinglerle o illerin profilleri ortaya çıkıyor. Bu ziyaretlerde benim bir şey dikkatimi çekiyor. Daha karşılama sırasında protokol arasındaki nasıl bir sinerji var ya da yok kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. İlin üst düzeyinde bir sinerji varsa bunun o şehre yansıdığını çok kolay görebiliyorsunuz."
Vali Özdemir Çakacak ise Kırşehir'in medeniyetlerin temellerinin atıldığı ve Türk kültürünün yoğrulduğu bir şehir olduğunu belirtti.
AK Parti Kırşehir Milletvekili Abdullah Çalışkan da daha önce Aşık Paşa ile ilgili çeşitli şiir yarışmaları ve organizasyonlar yapıldığını, ilk defa ciddi bir sempozyum düzenlendiğini söyledi.
Dünya genelinde düzenlenen Türkçe Olimpiyatları ile Türkçe'nin bir dünya dili olma yolunda ilerlediğini ifade eden Çalışkan, yakın zamanda dünyada insanların Türkçe öğrenmeye ihtiyaç duyacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından Vali Çakacak ve Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudret Saylam, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri İsen'e çiçek ve hediye takdim etti.
Sempozum, yarın sona erecek. - Kırşehir