Haberler
Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat: Yoğun savaşa hazırlanın

Netanyahu'dan orduya Orta Doğu'yu cehenneme çevirecek talimat

Türkiye sınırında kritik gelişme: Muhalifler, ikinci büyük kenti ele geçirmek üzere

Türkiye sınırında kritik gelişme! Muhaliflerin ikinci büyük kenti geçirmesi an meselesi

Fuhuşa zorlanan 17 yaşındaki kızın anlattıkları kan dondurdu: Günde 180 kişi ile birlikte oluyordum

Günde 180 kişiyle birlikte olmaya zorlamışlar

Villası için ağaçların kesildiği iddia edilmişti! Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Yücel Arzen'in Suavi için seçtiği şarkı çok manidar

Asiad'dan Üniversite-Sanayi İşbirliğine Dev Katkı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Yüksek İstişare Kurulu’nun (YİK) “üniversite-sanayi işbirliğinde yaşanan sorunların” masaya yatırıldığı toplantısında OSTİM Teknik Üniversitesi’nin kurulacağı müjdesi verilirken, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nin (OSB) 365 bin metrekarelik arazisinin üniversitelere tahsis edileceği duyuruldu.

Ankara Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) Yüksek İstişare Kurulu'nun (YİK) "üniversite-sanayi işbirliğinde yaşanan sorunların" masaya yatırıldığı toplantısında OSTİM Teknik Üniversitesi'nin kurulacağı müjdesi verilirken, Anadolu Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) 365 bin metrekarelik arazisinin üniversitelere tahsis edileceği duyuruldu.

ASİAD 2014 yılı üçüncü dönem son Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı, dernek merkezindeki Veli Sarıtoprak Salonu'nda yapıldı. Üniversite-sanayi işbirliği imkanlarının tartışıldığı toplantıya, üniversitelerden temsilciler ile sanayici ve işadamları katıldı. Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, toplantıda yaptığı konuşmada, günümüzde toplumların refahını bilim, bilgi ve teknolojinin belirlediğini vurguladı. Bunlar olmadan refah seviyesinin yükselmediğinin altını çizen İbiş, kurumların mutlaka ortak paydada birleşmesi ve toplumun refahı için çözüm yolları üretmesi gerektiğini bildirdi. Türkiye'nin son 10 yılda büyük aşamalar kaydettiğini, kişi başına düşen milli gelirin 10 bin doları aştığını anlatan İbiş, şunları söyledi:

"Gayri safi milli hasılada dünya 17'ncisiyiz. Ama önümüzde çok ciddi 2023 hedefleri var. İhracatta 170 milyar dolardayız. 500 milyar dolar hedef koymuşuz. Bu arada kimse Ar-Ge yapmaya yanaşmıyor. Üniversite iş dünyası yapsın, iş dünyası da üniversite yapsın diyor. Türkiye'de halen 100 bin araştırmacı var, 2023 hedefi 300 bin. Ar-Ge'ye ayrılan payı, araştırmacı sayısını artırmaya başladığımız zaman bir şeyler değişmeye başlar. Bunun için üniversiteler, yerel yönetimler, STK'ların bir araya gelip ortak platformda konuşmaları gerekiyor. Maalesef bunları biz yeni yeni yapmaya başladık. Biz yıllardır 'bilim bilim içindir' dedik, ürettik, rafa koyduk. Ama anlayış değişiyor. Artık diyoruz ki 'bilim halk içindir'. ve duvarımızı yıkıyoruz. Bu anlayışın birkaç yılda meyvesini vermesi kolay değildir. Üniversite ile sanayicinin karşılıklı güven sorunu var. Bu sorun aşılırsa Türkiye, 2023 hedeflerine çok daha kolay ulaşabilir."

"ÖĞRENCİLERE KAPILARIMIZ SONUNA KADAR AÇIK"

ASİAD Başkanı Barış Aydın ise Ankara'da 22 üniversite, 265 bin üniversite öğrencisi bulunduğuna dikkati çekti. "Bu kaynağı Ankaralılar olarak iyi kullanabiliyor muyuz?" diye soran Aydın, "Bu sorumluluk hepimizin sorumluluğu. Rekabet artık çok acımasız. Hepimiz bu okulların sıralarından geçtik. Gençlere okul dönemlerinde ve iş hayatlarında nasıl rehberlik edebiliriz, bunu konuşmamız gerekiyor. ASİAD'ın kapılarını üniversite öğrencilerine sonuna kadar açtık. Her türlü çalışmalarında salonlarımızı kullanabilirler" ifadelerini kullandı.

Aydın, toplantıya katılan herkesin adına Atatürk Orman Çiftliği'nde tahsis edilen ASİAD Ormanı'nda birer fidan dikileceğini de bildirdi.

OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MÜJDESİ

ASİAD YİK ve Türk Sanayici İşadamları Vakfı (TUSİAV) Başkanı Veli Sarıtoprak, konuşmasına "OSTİM Teknik Üniversitesi"nin kurulmakta olduğu müjdesini vererek başladı. Sarıtoprak, bu konuda eski Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç'in kurucu rektör olarak görevlendirildiğini bildirdi. Toshiba'nın teknolojiden sorumlu CEO'sunun bir dergiye verdiği röportajdan alıntılar yapan Sarıtoprak, şunları kaydetti:

"Büyümek isteyen ve global hedefleri olan bir şirketseniz, üniversiteler ile işbirliğine gitmeye mecbursunuz. Bunun nedenleri var; teknolojiler çok hızlı değişiyor, rekabet artıyor. Bir diğer sebep de para. Hiçbir şirket temel bilimlerde araştırma yapmak için kaynak ayırmak istemiyor. Şirketler üniversitelerin teknoloji üretme kapasitesini kullanmak istiyor. Öğrenciler de, sadece teorik bilgilerle mezun olmak istemiyor. 30 yıldır üniversite-sanayi işbirliği gündemde ama yeterince ilerleme kaydedilemedi. Bunun birinci nedeni birbirlerini yeterince tanıyamamaları, ikincisi üniversite eğitim programlarının iş dünyasına yönelik olmaması, üçüncüsü tarafların birbirine karşı güvensizliği, dördüncüsü de mevzuatların üniversite ile iş dünyası işbirliğini teşvik edici düzeyde olmaması. 2023 hedeflerine ulaşmak için tüm üniversitelerin iş dünyası ile çok yoğun ilişkiler tesis etmeleri şarttır."

"ŞİRKETLERE DOKUNMAYA BAŞLADILAR"

Kuruluş müjdesi verilen üniversiteye ev sahipliği yapacak OSTİM'in Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, bir süre önce rekabet analizi yaptırdıklarını, OSTİM'de faaliyet gösteren 5 bin 200 işletmenin gelecekte var olup olmayacaklarını araştırdıklarını anlattı. Üniversite-iş dünyası-kamu üçlü saç ayağının oluşturulamaması durumunda rekabetin söz konusu olamayacağı sonucuna vardıklarını ifade eden Aydın, "Üniversite-sanayi işbirliği kolay değil. Yine de biz bu konuda önemli adımlar attık. Bunun sonucunda teknoloji gelişme merkezleri, teknoloji transfer ofisleri şirketlere dokunmaya başladı" diye konuştu.

365 BİN METREKARE ARAZİ ÜNİVERSİTELERE

Anadolu Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay ise, Ar-Ge'ye gereken önemin verilmemesinden yakındı. Sanayicinin gerçek anlamda Ar-Ge yapabilmesi için üniversitelerin entelektüel bilgisine ihtiyaçlarının bulunduğunu ifade eden Tuncay, "Üniversitelerin ufkuna, araştırma geliştirme imkanlarının sanayiye yansıtılmasına ihtiyaç var. Bu yüzden sosyal donatı alanı olarak ayırdığımız 365 bin metrekare arazimizi üniversitelere tahsis etmek istiyoruz. Karşılığında bir bedel de istemiyoruz. Bizim amacımız, üniversitelerin bilgi birikiminden, araştırma gücünden faydalanmak, katma değeri yüksek ürünler üretmek" dedi.

Toplantıda konuşmacılara ASİAD Onursal Üyeliği beratı takdim edildi. AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak'a da STK'lara katkılarından dolayı onursal üyelik beratını ASİAD Başkanı Barış Aydın verdi, rozetini ise TÜSİAV Başkanı Veli Sarıtoprak taktı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
title