Aselsan?ın Ürdün?deki Fabrikasını Kral Abdullah Açtı 2
Amman'da ASELSAN ile King Abdullah II Design & Development Bureau (KADDB) Yatırım Grubu'nun (KIG) ortaklaşa kurduğu ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrika, Ürdün Kralı II. Abdullah, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat'ın katıldığı törenle açıldı.
Amman'da ASELSAN ile King Abdullah II Design & Development Bureau (KADDB) Yatırım Grubu'nun (KIG) ortaklaşa kurduğu ve Ürdün Silahlı Kuvvetleri ile bölge ülkelerinin sınır güvenliği ekipmanlarının üretileceği fabrika, Ürdün Kralı II. Abdullah, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Hasan Kemal Yardımcı ve ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Canpolat'ın katıldığı törenle açıldı.
Kral II. Abdullah, törende kurdeleyi keserek Aselsan Middle East şirketinin Amman'da yerleşik elektronik ve elektro optik üretim tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Ürdün Kralı II. Abdullah, daha sonra fabrikayı gezerek yetkililerden bilgi aldı. Bakan Yardımcısı Yardımcı, Kral Abdullah'a ASELSAN'ın gece görüş gözlüğü ve Geleceğin Kültür Mirası İstanbul Kolleksiyonu parçası hediye etti. Hatıra fotoğrafı çekiminin ardından Kral Abdullah, törenden ayrıldı.
ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Hasan Canpolat Ürdün'deki yatırım tutarının 3 milyon Euro olduğunu belirterek, 'Ürdün'ü Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da küresel pazarlara girişin bir başlangıcı olarak görüyoruz' dedi. Ürdünlü insan gücünün gelişmiş olduğunu kaydeden Canpolat, Suudi Arabistan ile de bir çalışma içinde olduklarını kaydetti.
ASELSAN'ın Asya'ya Kazakistan üzerinden Pasifik'e de Malezya üzerinden hitap edecek bir strateji öngördüğünü belirten Canpolat, Türkiye'de üniversite öğrencilerine staj ve burs benzeri bir çalışmayı, Ürdünlü mühendislere de Türkiye'de vereceklerini söyledi. ASELSAN'ın da diğer savunma sanayi şirketlerinden ayıran bir başka özelliğinin ise dost ülkelerle teknoloji ortaklığı ve teknoloji paylaşımı yapması olduğunu kaydeden Canpolat, 'Diğer savunma sanayi şirketleri ise teknolojilerini satıyor' dedi. Canpolat, bir soru üzerine de ASELSAN'ın ağırlığının yüzde 25'i dış pazarlar iken bunu yüzde 50'lere çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
Aselsan Middle East PSC LTD isimli ortak girişim şirketi, Ürdün ve Ortadoğu pazarına yönelik cihaz ve sistemler üretmek amacıyla, yüzde 51'i KIG ve yüzde 49'u ASELSAN'a ait olmak üzere 2.000.000 Ürdün Dinarı sermaye ile kuruldu.
Aselsan Middle East'in Ürdün KADDB Endüstri Parkındaki son teknoloji ile donatılan fabrikasında, Türkiye'den transfer edilen teknoloji yoluyla Ürdünlü teknisyen ve mühendisler tarafından üretim gerçekleştiriliyor. Fabrikada gece görüş ve termal görüş cihazlarının üretim ve test hatları, çevre koşulları laboratuvarı, ölçüm ve kalibrasyon laboratuvarı, malzeme depolama ve paketleme hattı bulunuyor. 2015 ilk yarısında elektronik kart üretim ve test hattının da kurulması planlanıyor.
Şirket bünyesinde, ilk aşamada Monoküler Gece Görüş Cihazları, Gece Görüş Silah Dürbünleri ve Tanksavar Termal Nişangahları üretilmeye başlandı. Şirket ayrıca, Ürdün Silahlı Kuvvetleri'ne özel olarak tasarlanan ve dünyada eşi bulunmayan SAGER Termal Görüntüleme Sistemi üretimini gerçekleştirmiş, hatta ilk ihracat anlaşmasını da imzalamış bulunuyor.
İkinci aşamada, elektronik ve elektro-optik alanında başlayan ürün ve sistemlerin çeşitlenerek başta Haberleşme Sistemleri olmak üzere platform modernizasyon faaliyetlerine de girilmesi hedeflenmekte, yakın dönemde şirket içerisinde Ar-Ge faaliyetlerine başlanarak ortak tasarım ve geliştirme projeleri başlatılması da gündemdedir. Ürdün yan sanayine yapılacak benzeri teknoloji transferleri ile bölgeye teknolojik derinlik kazandırılarak kendine yeter bir ekosistem oluşturulacaktır. Erişilecek bu olgunluk düzeyiyle, Aselsan Middle East aynı zamanda Bölgesel Bakım Onarım Merkezi de olacaktır. Bu atılımlarla, Aselsan Middle East'in kısa sürede Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarında faaliyet gösteren güçlü Savunma Sanayi şirketlerinden biri olması amaçlanıyor.