Haberler

Asbestli Boruların Değiştirilmesi İçin 33 Bin Kişi İmza Verdi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, şehir suyu şebekesinde halen kullanılan 30 kilometrelik asbestli boruların değiştirilmesi amacıyla internet ortamında başlatılan imza kampanyasına çok yüksek bir katılım oldu.

Muğla'nın Datça İlçesi'nde, şehir suyu şebekesinde halen kullanılan 30 kilometrelik asbestli boruların değiştirilmesi amacıyla internet ortamında başlatılan imza kampanyasına çok yüksek bir katılım oldu. Merkez nüfusu 11 bin 260 olan Datça'nın asbestli borularının değiştirilmesi amacıyla açılan kampanyaya, çevreden gelen destekle katılım sayısı 33 bin 122'ye ulaştı.

Metamorfoz Sanat Evi'nde düzenlenen toplantıda, kampanya sürecini anlatan Özlem Tansal, bugün gelinen noktada elde edilen başarının, Datça'nın geleceği adına umut verici olduğunu söyledi. Datça'da, su şebekesinde asbestli borularının kullanıldığını bir yerel gazeteden öğrendiğini belirten Tansal, şöyle dedi:

"Doğal olarak haberden etkilendim. Çünkü bahsettiğimiz konu, en yaşamsal ihtiyacımız olan su ve havaydı. Asbestin zararlarını bilimsel kaynaklardan araştırdım. Bilirkişilerle konuştum. Aldığım bilgiler hiç de iç açıcı değildi. Asbest, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifli yapıda kanserojen bir mineral. Bu doğal ama kanserojen madde, bilimsel kaynaklardan da araştırılırsa, öldürücü hastalıklara neden olabiliyor. Paaniğe gerek yok. Borular çatlayıp kırılmadıkça ya da havadan toz partiküller halinde doğrudan solunmadıkça yaşamsal bir tehlike söz konusu değil. Ancak bahsettiğimiz şey, su şebekesi borusu olduğu için ve yerin altındaki borudan hiçbir zaman emin olamadığımız için elbette ki değiştirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu suyla çamaşır yıkıyoruz. Çamaşırlarımız aracılığıyla da asbest solumamız söz konusu. Kış aylarında, Datça'yı sel götürüyor. Kırılan borular, sağlıklı koşullarda değiştirilmezse, tamir edenlere yazık. Asıl tehlikeye onlar maruz kalıyor. Hiç tartışmasız, Avrupa'da 1990'lı yıllarda, bizde ise 2010'da yasalar nezdinde kullanımı ve üretimi yasaklana bu kanserojen madde hayatımızdan çıkmalıdır.""

Tansal açıklamasında halkın temiz su temiz hava isteğini yetkililere duyurmak için yola çıktıklarını anlatırken, Datça'da bilgisayar ve sosyal medyaya aşina, hemen herkesin

imza verdiğini, Datçaseverler'in de kampanyaya ilgi gösterdiğini söyledi. Tansal, şöyle devam etti:

"33 bin 122 imzayla başarılı kampanyalar arasında yerini aldı. Herkesin, sosyal medyadaki tüm Datçalı sayfaların, büyük katkısı oldu. Herkese sahip çıktığı, desteklediği için teşekkür borçluyuz. Amaca ulaştık. Yetkililere sesimizi birlikte duyurduk. Belediyemiz, halkın gücünü arkasına aldı ve İller Bankası'ndan kredi yolu açıldı. Ancak, imzalarımızın takipçisi olacağız. Bu kampanyaya destek veren herkese teşekkür ediyorum." - Datçamuğla

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
ABD ve İngiltere'nin ardından Fransa'dan da onay çıktı: Ukrayna füzelerimizi kullanabilir

Batı, topyekun Putin'e savaş açıyor! Bir ülke daha Ukrayna'ya izin verdi

20 bin öğretmenin ataması yapıldı

Eğitim camiasına yeni öğretmenler katıldı

Belediyelere bağlı kreşler kapanabilir

Belediyelere bir kötü haber daha! Kreşlerin kapanması an meselesi

Arka Sokaklar'daki 'tarikat' sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

Arka Sokaklar'daki "tarikat" sahnesi izleyicileri ayaklandırdı

title