Haberler

Asbestle Mücadele Çalışmaları

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışmalar kapsamında, 54 ilde bin 643 köyde asbestli toprak tespit edildi Hesaplamalara göre, Türkiye'de 300 binden fazla kişi akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri için yüksek risk sahibi, en az 90 bin kişi ise asbestle doğrudan temas halinde

Türkiye'de asbestle mücadele çalışmaları kapsamında, "Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Planı" hazırlandı.

Konuya ilişkin yazılı açıklamaya göre, Osmangazi Üniversitesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş ve Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel'in koordinatörlüğünde, 25 üniversite, 4 eğitim hastanesi ve 2 meslek hastanesinden 41 öğretim üyesinin oluşturduğu "Türkiye Mezotelyoma (Akciğer Zarı Kanseri) Çalışma Grubu" tarafından hazırlanan plan, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından uygulamaya konuldu. Bugüne kadar yapılan en kapsamlı halk sağlığı hizmeti olan proje, geçen yıl kasım ayında yürürlüğe girdi.

Asbestle ilgili akciğer kanseri, akciğer zarı kanseri ve solunum yetmezliği gibi önemli sağlık sorunlarında erken ve etkin tedaviyi amaçlayan stratejik plan çerçevesinde, 54 ilde bin 643 köyde asbestli toprak tespit edildi ve incelenmeye başlandı. Toprak analizi ise TÜBİTAK tarafından gerçekleştirildi.

Sanayileşme sürecinde 20. yüzyılda en yaygın kullanılan endüstriyel ara madde olan asbest, bazı kırsal bölgelerde toprak örtüsünde doğal mineral olarak bulunuyor. Köylünün bilmeden evinin sıvasında kullandığı asbestli toprak nedeniyle akciğer ve akciğer zarı kanseri riski de artıyor.

-54 ilde bin 643 köyde asbest tespit edildi

Açıklamada görüşlerine yer verilen Osmangazi Üniversitesi Akciğer ve Plevra Kanserleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muzaffer Metintaş, proje sayesinde, 11 binden fazla akciğer ve akciğer zarı kanseri olgusunun erken tanıyla saptanacağını belirterek, "Bu sürede gelişmesi beklenen 3 bine yakın akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri ile 3 binden fazla solunum yetmezliği olgusu da engellenmiş olacak" ifadelerini kullandı.

Metintaş, Türkiye'nin asbest nedenli hastalıklar için önemli ölçüde risk taşıdığına ve birçok bölgede toprağa asbest karıştığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin birçok bölgesinde, 54 ilde bin 643 köyde doğal olarak asbestli toprak örtüsü var. Hesaplamalara göre, Türkiye'de 300 binden fazla kişi akciğer kanseri ve akciğer zarı kanseri için yüksek risk sahibi. En az 90 bin kişi ise asbestle doğrudan temas halinde."

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel de kırsal alanda asbestle temas kuran kadınlarda akciğer zarı kanserine yakalanma riskinin normal nüfusa göre 799, akciğer kanseri riskinin ise 44 kez daha yüksek olduğuna işaret etti.

Türkiye'de kırsal alanda bilinen asbest temasının, uluslararası camiada iyi bilinen büyük bir halk sağlığı sorunu olduğuna işaret eden Batırel, "Önümüzdeki 20 yıl boyunca asbest ile temaslı nüfustan yaklaşık 8 binden fazla akciğer zarı kanseri, 3 binden fazla akciğer kanseri olgusunun ortaya çıkması bekleniyor" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel
Rusya yeni füzesine çok güveniyor: Dünyada kimsede yok, Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Rusya cephesinden yeni tehdit: Avrupa'da her yeri vurabiliriz

Dışişleri Bakanı Fidan: Nükleer savaş riski var, bu bir şaka değil

Bakan Fidan'dan tedirgin eden savaş çıkışı

Fırat Sarı'dan çelişkili ifadeler! Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bebek ölümlerini sordular, konuyu değiştirdi

Bahis operasyonunda tutuklanan fenomenlerden paylaşım başına dudak uçuklatan kazanç

Fenomenlerin paylaşım başına aldıkları para ağızları açık bıraktı

title