İnşaatın Sahibi, Asansörün Bozuk Olduğu İddialarını Yalanladı
Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, asansör faciasıyla ilgili "Asansörü ben de kullandım, bozuk olduğu iddiaları doğru değil." dedi.
Mecidiyeköy’de Galatasaray’ın yıkılan Ali Sami Yen Stadı’nın yerine yapılan ve dünkü asansör faciasında 10 işçinin hayatını kaybettiği inşaatın sahibi Aziz Torun bir basın toplantısı düzenleyerek gazetecilerin sorularını yanıtladı.
İşçilerin asansör arızası konusunda firmayı daha önce defalarca uyardıkları yönündeki iddiaları için ‘tamamen yalan’ diyen Torun, zaman zaman gazetecilerle de gerilimli anlar yaşadı.
"İŞÇİLER DİKKATSİZ"
“En son 9 Nisan’da bir işçi ölmüştü, müsterih misiniz” sorusuna “Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum” diye yanıt veren Torun “Biz eğitimleri versek de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz” diyerek işçilerin dikkatsiz davrandığını öne sürdü.
Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Aziz Torun, Şişli'deki şantiyelerinde asansörün düşmesi sonucu 10 kişinin hayatını kaybettiği kazaya ilişkin, şantiyeye sigortasız herhangi bir kişinin girmesinin söz konusu olmadığını belirterek, "İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi, ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor." dedi.
Torun, Dedeman Hotel'de düzenlendiği basın toplantısında "O kadar üzüntülüyüz ki, 'günaydın' demek bile zor. Çünkü gerçekten, şirketimiz için çok üzücü bir olay yaşandı dün, Ali Samiyen Stadı'nın yerindeki şantiyemizde. Elim bir kaza meydana geldi. Sizlerin de bildiği gibi 10 tane işçimizi kaybettik" diye konuştu.
Ölen işçilere rahmet, ailelerine de başsağlığı dileyen Torun, tahkikatın devam ettiğini ve 10 işçinin kaybıyla ilgili aralarında şantiye, blok, işçi sağlığı ve güvenliğinden sorumlu kişilerin de bulunduğu 9 kişinin gözaltında bulunduğunu söyledi.
"ŞANTİYEYE SİGORTASIZ HERHANGİ BİR KİŞİNİN GİRMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
Şirket olarak bu kazanın sorumlularının ortaya çıkarılmasının, belirlenmesinin takipçisi olduklarını ifade eden Torun, şöyle devam etti:
"Torunlar Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı halka açık bir şirket. Şeffaf ve kurumsal bir şirket. Burada çalışanların öncelikle şunu belirteyim ki, sigortasız asla bu şantiyeye herhangi bir kişinin girmesi söz konusu değil. Parmak iziyle şantiye alanına giriliyor. İşçi güvenliği ve işçi sağlığı şirketi ciddi bir elaman sayısıyla iş güvenliğini ve işçi sağlığını kontrol ediyor. Bu nedenle herhangi bir sigortasız çalışan söz konusu değil. Şirketimizin ayrıca üçüncü şahıslara karşı mali mesuliyet sigortası kapsamında da bu hayatını kaybeden işçilerimizin ailelerine, yakınlarına gereken her türlü sahiplenme sonuna kadar olacaktır. Biz, bu konunun sonu kadar takipçisi olacağız. Çünkü, şahıs olarak da şirket olarak da işinin sorumluluğunun bilincinde olan bir şirketiz ve şahısız. Bizi de kamuoyu ve sektör bu özelliğimizle tanırlar. İşini sahiplenen, işini takip eden bir şirket olarak, şahıs olarak tanırlar. Bu olayda da kesinlikle bunun böyle bir sorumsuzluğu ya da kazayı meydana getiren nedeni şirketimize mal etmelerine ya da şirketimizin bu anlamda bir leke almasına asla müsaade etmeyeceğiz."
"ASANSÖRÜ BEN DE KULLANDIM"
Her binada bulunan asansörün "yük ve insan" asansörü olarak tanımlandığına işaret eden Torun, şöyle konuştu:
"Bu asansörü biz de şantiyeye gittiğimiz zaman kullanıyoruz. Bundan 10 gün evvel şantiyeye örnek daireyi görmeye gittiğimizde bütün mimar ve teknik ekiple birlikte ben de aynı asansörü kullandım. Çünkü bu hem insan hem de yük taşımak üzere planlanmış. 2 bin 700 kilogram ağırlık taşıma kapasiteli ve 28 kişi taşıyabilen bir asansör. Bu amaçla zaten monte edilmiş bir asansör. Kazanın meydana gelmesiyle ilgili şu anda Cumhuriyet Başsavcımızın görevlendirdiği bilirkişiler, sahada çalışıyorlar. Bu kazanın nasıl meydana geldiği ve sorumlularının bu verilecek olan bilirkişi raporu sonunda muhakkak ki, savcı ve adli merciler gerekli tahkikatı yaparak ortaya çıkaracaklardır."
* KARINIZDAN İŞ GÜVENLİĞİNE AYIRDIĞINIZ PAY NEDİR?
"Orada iş güvenliği eğitimi almadan kimse şantiyeye giremez. İş güvenliği ile ilgili denetimlerde bakanlık etkin şekilde denetim yapıyor.
Yasanın gerektirdiği bütün tedbirler eksiksiz alınıyor."
* EN SON 9 NİSAN’DA BİR İŞÇİ ÖLMÜŞTÜ, MÜSTERİH MİSİNİZ?
"Bu soruyu böyle sorduğunuz için sizi kınıyorum. Çok üzgünüz ama 1500 civarında işçi çalışan bir şantiyede her ne kadar eğitimler verilse de çalışanların aynı hassasiyeti göstermediğini de biliyoruz.
Bu tür kazaların olduğu da sektörel bir vaka. Elbette bizim şantiyemizde olmamasını arzu ederiz. Gereken çalışmalar yapılıyor. Neyse bu sorumluluğun bedeli bu işin takipçisi olacağız."
* İSTANBUL TABİPLER ODASI’NIN TWEET İDDİASI
"İşi tweet noktasına getirirsen herkes her şey için tweet atıyor.
Bizim için esas olan bakanlığın belirlediği şartların şantiyemizde yerine getirilmesidir.
Sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuz için karşınızdayız."
İSTANBUL TABİP ODASI KAZADAN 4 AY ÖNCE TWEET ATMIŞ
Mecidiyeköy’de yıkılan Galatasaray’ın Ali Sami Yen Stadı’nın yerine Torunlar İnşaat’ın yaptırdığı ve dün asansör kazasıyla 10 işçinin hayatını kaybettiği olayla ilgili İstanbul Tabip Odası'ndan 4 ay önce şok bir tweet atıldığı ortaya çıktı.
İstanbul Tabip Odası, 15 Mayıs'ta Twitter hesabına projenin fotoğrafını koyarak, "Bu günden sesleniyoruz maalesef yarın bu inşaatlarda 8-10 işçi kardeşimizi kaybedeceğiz" diye yazmış.