Haberler

"Asansör Faciası" Davası Gergin Başladı

Haberler
Güncelleme:
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciasına ilişkin 4'ü tutuklu 25 sanığın yargılandığı dava gergin başladı.

Mecidiyeköy'de 10 kişinin öldüğü asansör faciasına ilişkin 4'ü tutuklu 25 sanığın yargılandığı dava gergin başladı.

İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, "Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek" suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istenen 4 tutuklu, 17 tutuksuz sanık katıldı. Saat 10.00'da başlayan duruşmada ilk önce sanıkları kimlik tespiti yapıldı.

ÖLEN 4 İŞÇİNİN AİLESİNDEN MÜDAHİLLİK TALEBİ

Ölen işçiler İsmail Sarıtaş, Hıdır Ali Genç, Vahdet Biçer ve Cengiz Tatoğlu'nun aileleri müdahillik talebinin yanı sıra, İnsan Hakları Derneği, İnşaat İşçi Sendikası, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve ölen 10 işçinin arkadaşı Hüseyin Gündoğdu davaya müdahil olarak katılma talebinde bulundu.

"ONLAR ÖLDÜ BEN ÖLMEDİM"

Gündoğdu, "Ölen 10 arkadaşımla birlikte çalışıyordum. Onlar öldü ben ölmedim. Onları savunmak için buradayım. Şikayetçiyim. Davaya katılmak istiyorum. Benim olaya ilişkin bir tanıklığım yok" diyerek müdahilllik talebinin kabul edilmesini istedi.

"ORTALIĞI BULANDIRACAK HAREKETLERDEN KAÇINMAK GEREKİR"

Müdahillik talepleri karşısında söz alan sanık Murat Aytemur'un avukatı Hasan Girit, "Sanıklar hüküm kuruluncaya kadar suçsuzdur. Ortalığı bulandıracak hareketlerden kaçınmak gerekir...." demesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. İzleyici bölümünde bulunan Avukat Alp Tekin Ocak da oturduğu yerden kalkarak, "Ne demek ortalığı bulandırmak?" diye bağırdı.

"DURUŞMALARA İZLEYİCİ OLARAK KATILIP DA BAĞIRANLARI DURUŞMA SALONUNDAN DIŞARI ÇIKARDIM.

Mahkeme Başkanı Metin Tamirci izleyicinin dışarı çıkarılması talimatını verdi. Avukat Güray Dağ da, "Benim avukatım, çıkartamazsınız" dedi. Mahkeme Başkanı Tamirci, "Hayatım boyunca duruşmalara izleyici olarak katılıp da bağıranları duruşma salonundan çıkardım. İzleyicinin dışarı çıkmasını bekliyorum" dedi. Bu sırada izleyici bölümünde bulunan Avukat Alp Tekin Ocak da cübbesini giyerek, avukat olduğunu söyledi. Mahkeme Başkanı Tamirci, izleyici Ocak'ın dışarı çıkarılması talimatını yineledi ve duruşmaya 10 dakika ara verdi.

"DURUŞMANIN İNTİZAMINI BOZDUĞUM İÇİN ÖZÜR DİLERİM"

Aranın ardından Mahkeme Başkanı Metin Tamirci duruşmada olup biteni tutanağa yazdırdı. Cübbesiyle ön tarafa giden Avukat Alp Tekin Ocak, "Sanık avukatının "Ortalığı bulandırıyorlar" sözü üzerine konuştum. Bu davanın önemine sahip çıkmak üzerine konuştum. Duruşmanın intizamını bozduğum için özür dilerim" dedi. Mahkeme Başkanı Tamirci de, "Bu erdemi gösterdiğiniz teşekkür ederim. Ancak bir karar aldık lütfen salondan çıkın" diye konuştu. Cübbesini çıkaran Avukat Ocak da salondan ayrıldı.

"DUYMADIĞIM ŞEYLERİ TUTANAĞA GEÇİREMEM"

Ocak'ın duruşamayı terk etmesinin ardından bu kez de müşteki avukatları ile üye hakim Fatma Altun Şahin arasında tartışma çıktı. Müşteki avukatları, üye hakim Şahin'in kendilerine duruşmaya verilen ara sırasında "Terbiyesizlik yapmayın" dediğini iddia ederek, bu sözlerin tutanağa geçmesini ve üye hakimin kendilerinden özür dilemesini istedi. Mahkeme Başkanı Tamirci ise "Duymadığım şeyleri tutanağa geçiremem, şikayet yolları var şikayet edin" diye konuştu. Avukatlar ısrarla bu sözlerin tutanağa geçmesini isteyince Mahkeme Başkanı Tamirci, üye hakim Fatma Altun Şahin'in söz konusu söylediği sözleri kendisinin tutanağa geçirmesini istedi.

"BU NASIL HAKİMLİK" SÖZÜ ÜZERİNE TARAFIMDAN "TERBİYESİZLİK YAPMAYIN" İFADESİ KULLANILMIŞTIR"

Üye hakim Fatma Altun Şahin ise tutanağa söylediği sözleri şu şekilde yazdırdı: "O sözü müşteki avukatlarının bulunduğu bölümden "Bu nasıl hakimlik" sözü üzerine tarafımdan "Terbiyesizlik yapmayın" ifadesi kullanılmıştır."

AVUKATTAN, MİLLETVEKİLİ TANAL'A: SEÇİMLER ÖNCESİ SİZE PUAN KAZANDIRMAM

Müdahillik talepleri karşısında söz alan Sanıklar Murat Aytemur'un avukatı Hasan Girit, davaya müdahil olmak için doğrudan zarar göremek gerektiğini, somut delillerin ortaya konmasını ve müdahilliğin şahsi olmasının zorunluluk olduğunu söyledi. Ailelerin müdahillik talebinin kabul edilebileceğini ancak derneklerin kabul edilmemesi gerektiğini söyleyen Avukat Girit, "Milletvekili olmak müdahillik olmayı gerektirecek bir durum değildir" dedi.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal tepki göstermesi üzerine Avukat Girit, "Seçimler öncesi size puan kazandırmam" diyerek cevap verdi.

"3 KURUŞLUK ALACAĞI İÇİN BİZE HAKARET EDEMEZ"

Söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal da, mahkeme heyetinin herkesin hakkını koruması gerektiğini söyleyerek, "Hakkımızın korunması için mahkemenize sığınıyoruz. Mahkeme olarak olup bitenin ne olduğunu fotoğrafını çekin, tutanağa geçirin. Daha sonra hüküm kuracaksınız. Biz de, siz de gerginleşmeyelim. 3 kuruşluk alacağı için bize hakaret edemez" diye konuştu. Mahkeme Başkanı Metin Tamirci ise, "Gazeteciler burada herşey ortada" diye konuştu.

SAVCI AİLELERİN MÜDAHİLLİK TALEBİ KABUL EDİLMESİNİ İSTEDİ

Söz alan savcı da ölen işçiler İsmail Sarıtaş, Hıdır Ali Genç, Vahdet Biçer ve Cengiz Tatoğlu'nun ailelerinin davaya müdahillik talebinin kabülüne karar verilmesini talep etti. Savcı ayrıca, İnsan Hakları Derneği, İnşaat İşçi Sendikası, CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) ve ölen 10 işçinin arkadaşı Hüseyin Gündoğdu davaya müdahil olma taleplerinin reddine karar verilmesini istedi.

Duruşmaya ara verildi. - İstanbul

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close