Haberler

Artvin Kafkasör'de Çed İptal Davası Görüldü

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin' de, Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkii'nde bakır madeni için verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali istemiyle açılan davaya Rize İdare Mahkemesi'nde devam edildi.

Artvin' de, Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkii'nde bakır madeni için verilen 'ÇED olumlu' raporunun iptali istemiyle açılan davaya Rize İdare Mahkemesi'nde devam edildi. Artvin'den yüzlerce kişinin dava için geldiği Rize'de milletvekillerinin de izlediği duruşma sonrasında mahkeme kararı önümüzdeki günlerde açıklayacağını bildirdi.

Kafkasör Yaylası Genya ve Cerattepe Mevkii'nde gümüş ve bakır ile birlikte siyanürle altın aranacak maden sahaları için 2012 yılında izin veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ihale sürecinin ardından bölgedeki bakır madeni için Çevresel Etki Değerlendirme olumlu raporuna da onay verdi. Bölgedeki maden sahaları için 2007 yılında verdikleri hukuk mücadelesini kazanan Artvinliler, gelişme sonrasında geçen yıl yeniden hukuk mücadelesi başlattı. Yeşil Artvin Derneği öncülüğünde bir araya gelen 283 kişi, ÇED olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Davada mahkeme 20 Kasım tarihinde 'Yürütmeyi durdurma' kararı verdi.

ARTVİN'DEN OTOBÜSLERLE GELDİLER

Rize İdare Mahkemesi'nde bugün görülen iptal davasını izlemek için Artvin'den otobüslerle yaklaşık 600 kişi Rize'ye geldi.

Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu üyesi Melda Onur, İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile CHP Rize İl Başkanı Mehmet Aslankaya, MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Çevre Komisyonu Başkanı Ali Arabacı 'da izledi. Salona sığmayanlar adliye dışında bekledi.

ARTVİN'DE MADEN ARANMASI ZÜCCACİYE DÜKKANINA FİL GİRMESİ

Özaltın Madencilik Şirketi'nin avukatı Ahmet Mutlu, hazırladıkları raporun çevresel duyarlılıkla hazırlandığını öne sürerek davanın reddini istedi. Artvinlilerin avukatı Bedrettin Kalın ise milli parkları, gölleri, tabiat parkları ve endemik flora ve faunası ile çok özel bir coğrafyaya sahip Artvin'de 325 maden arama ruhsatı ile sayıları 170'i aşan HES projesine izin verildiğini hatırlattı.

Bedrettin Kalın, özenle korunması gereken Kafkasör Yaylası, Genya ve Cerattepe Mevkiinde maden aranmasını, zücaciye dükkanına fil girmesine benzetti. Avukat Kalın savunmasında şu görüşlere yer verdi:

"Artvin'de yağma ve vandalizm ile karşı karşıyayız. Burada 25 bin nüfus mutlu yaşamaktadır. Bıraksınlar bu insanlar burada mutlu yaşasınlar. ÇED raporunda proje sahası 4406 hektar olarak belirtilmiş. Sadece 27 hektarlık alanda 50 bin 300 ağaç kesileceği belirtiliyor. Artvin'in eğimli olan şehir merkezi her yıl 1 santimetre aşağıya doğru kayıyor. Bu yönde tespitler var. Şehrin hemen üzerinde böyle bir maden çalışması yapılması heyelan riskini artıracaktır. 25 bin kişinin içme suyu bu bölgeden sağlanıyor. İçme suyu kaynakları kirlenecektir. Oluşacak toz bulutu bölgeyi yaşanmaz hale getirtecektir. Şirket yetkilileri, 'ÇED raporu iyi niyetle hazırlandı' diyor. Bunu duyunca kendimi gülmekten alamadım. Bize hikaye anlatıyorlar. Rapora yaşayan ÇED diyorlar. Bu olsa olsa ölü doğmuş bir ÇED raporudur."

Avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu da bilirkişi raporunda yer alan alanda madencilik faaliyeti yapmanın sakıncalarını anlattı, ÇED raporunun iptalini talep etti.

Mahkeme heyeti kararı ilerleyen günlerde açıklayacağını belirterek duruşmayı bitirdi.

TBB: ÇEVRE VEYA EKONOMİK GELİŞMEMİ İKİLEMİNE DÜŞMEMEK LAZIM

Duruşma sonrası adliye önünde toplanan kalabalık, 'Artvin'in üstü altından daha değerlidir' pankartı açtı. Burada konuşan CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, "Başka Artvin yok. En büyük sevgilimiz Artvin'i savunmaya geldik" dedi.

Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Başkanı Ali Arabacı da Barolar Birliği olarak Türkiye'deki çevre tahribatına karşı 20 yıldır mücadele verdiklerini belirterek şunları söyledi:

"Vatandaşlarımızın, köylümüzün doğaya sahip çıkmasından büyük mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Biz eskide dava açtığımızda onlar için dava açtığımız kişiler karşımızda yer alıyordu. Şimdi herkes doğayı, kentini, suyunu, havasını, denizini korumada, doğayı kirletenlere karşı hep birlikte el ele. Ülkemiz adına bu sevinilecek bir durum. Dünya çevreciliği adına önemli. İktidarla yatırımcı arasındaki işbirliği halka karşı ikiyüzlülük. Çevre mi, doğa mı, insan mı, yoksa ekonomik gelişme mi ikilemine düşmememiz gerekiyor. Önce insan olduğumuzu, insan için her şeyin yapılması gerektiğini hatırlamamız gerekiyor. Biz bu mücadeleyi sonuna kadar yürütmekte karalıyız."

MHP: ARTVİN'İN YAŞAM ALANI YOK EDİLİYOR

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz da, Artvin'de maden arama çalışması içerisinde olan şirketin kamuoyuna yansıyan bazı dinleme kayıtlarında milletle ilgili düşüncelerinin ne olduğunun görüldüğünü söyledi.

Kazmaz, "Bu şirket Artvin'in dağlarını zehirleyerek insanların yaşam alanlarını yok etmeye çalışıyor. Biz bu insanların yanındayız. Yüce Türk adaletinin bu konuda milletimizden yana bir karar vereceğini düşünüyorum" dedi.

Açıklamaların ardından kalabalık dağıldı. - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel
title
Close