Haberler

Artvin'de Turizm Çalıştayı Düzenlendi

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Artvin’de turizminin sorunları ve çözüm yolları üzerinde çalışmak amacıyla çalıştay düzenlendi.

Artvin'de turizminin sorunları ve çözüm yolları üzerinde çalışmak amacıyla çalıştay düzenlendi.

DSİ 26. Bölge Müdürlüğü Toplantı Salonu'nda Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal maderatörlüğünde düzenlenen çalıştaya Artvin Valisi Ömer Doğanay, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Teşket, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Gümüş, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Çoruh Üniversitesi Rektörü Fahrettin Tilki, DSİ Bölge Müdürü Celal Tokalak ve turizm sektörünün temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştayda konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ziya Taşkent, ülkeler ve bölgeler açısından toplumsal ve ekonomik kalkınmanın bir girdisi olan turizmin dünyanın en hızlı ve istikralı gelişen sektörlerinden birisi olduğunu söyledi.

2016 yıl sonu itibarıyla dünya genelinde bir önceki yıla göre yüzde 4 oranında artış ile 1 milyar 250 milyon kişinin seyahatinin söz konusu olduğunu kaydeden Taşkent "Bunun 2030 yılında 1.8 milyara çıkması bekleniyor. Bugün dünya gayri safi hasılasının yüzde 10'unu, uluslararası ticaretin yüzde 7'sini ve her 10 istihdamdan birini turizm oluşturuyor. Turizm hamlesini başlattığımız 1980'lerde ziyaretçi sayı 1,2 milyon ve gelir 350 milyon dolar civarındayken son yıllarda 25-30 milyon turist ağırlayıp 30 milyara yaklaşan gelir gördük. 2023 hedefi olarak da 50 milyon turiste ulaşacağımıza inanıyoruz. Bugün dünyada en çok ziyaretçi alan ülke olmamız bize yeni sorumluluklar yüklüyor. Dünyada ki gelişmeler paralel olarak kendimizi geliştirme ihtiyacımız var. Dünya turizm pazarında rekabet gücümüzün korunması ancak turizmi sürdürülebilir kalkınmanın bir unsuru haline getirilmesiyle mümkün olacak. Toplumun her kesiminin turizmden aldığı payı en üst seviyeye taşımamız lazım. Bunun içinde nitelikli çevreye duyarlı koruma kullanma dengesini gözeten ülkenin kaynaklarını turizm faaliyetlerine entegre eden ve sürecin her aşamasında sürdürülebilirlik esasını gözeten turizm politikasına ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Artvin özelinde de açıklamalarda bulunan Taşkent, "Anıt ağaçlarından doğal ormanlarına, krater göllerinden yaylalarına kadar birçok doğal değerleri ile eko turizm açısından önemli kaynaklara sahip olan Artvin, özgün mimarisi ve arkeolojik zenginlikleri ile de kültür turizmi açısından ciddi bir potansiyele sahip" ifadelerini kullandı. Taşkent, folklorik değerler ve geleneğin büyük ölçüde korunduğu yerel yaşam tarzıyla birleşmesi sonucunda Artvin'in doğanın tarihin ve kültürün iç içe geçtiği bir marka olarak gündeme taşınabileceğini vurguladı.

Artvin Valisi Ömer Doğanay da yaptığı konuşmada turizmin en önemli öğesinin sektör temsilcileri olduğunu söyledi. Doğanay, "Turizmdeki asıl yük, asıl sorumluluk, sektör temsilcilerin ve girişimcilerin üzerinde. İnşallah bu yükü hakkıyla taşırsınız. Biz kamu görevlileri olarak da sizlerin sorunlarını çözmek için gayret ediyoruz. İl müdürlüğümüzün hem personel hem de araç gereç noktasında çok eksiği var. Bunun giderilmesini talep ediyoruz. Turizmi geliştireceğiz kamuda buna destek olacak ama turizm müdürünün altında 2 bin metrelik dağa çıkacak bir araç yoksa bu şehirde turizmi nasıl konuşacağız. Burada ki sorunlar bütüncül bir anlayışla ele alınmalı ve burada konuşulanlarla kalmayıp icraata geçmesini temenni ediyorum" dedi.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe ise konuşmasında Artvin'in geleceğini turizmde aradığını söyledi. Kocatepe, "Artvin gibi geleceğini turizmde arayan ama turizm enformasyon bürosu olmayan bir kentte turizmi masaya yatırmak çok büyük bir önem arz ediyor. Bizim fabrikamız yok bunun için elimizde kalmış en önemli değer şehrimizin bakirliği. Bu bakirliği bozmadan ön plana çıkararak Artvinimizi turizm kenti haline getirmemiz gerekmektedir. Bugün turizmi konuşacağız şunu söyleyebilirim ki; biz Karadeniz'den taşan turistlere mi ümit bağlayacağız yoksa kendimizin hazırladığı turizm planı ile mi bir çıkış yapacağız. Artvin'e gelip belli bir gün konaklayıp ilimizdeki tüm tarihi eserlerimizden doğamıza belli güne yayılmış komple turizm mi yapacağız. Buna karar vermemiz gerekiyor. Ben burada turizm işi yapmak istemiyorum ama bizi İzmir'den Ankara'dan İstanbul'dan arayıp da kokartlı rehber istediklerinde gönderebileceğimiz kokartlı rehber yok bu duruma biran önce çözüm bulmamız lazım. Turizm il müdürümüz samimiyetle çalışıyor ama 5-10 kişiyle bir ilde turizm adına ne yapabilir? Artvin'e turistlerin özel olarak gelmesi gerekiyor. Artvin'de neler yapılmalı da turist çekebiliriz bu konu özelinde çalışma yapmamız gerekiyor. Geçenlerde Katarlı yatırımcı getirdik ama Artvin dışında yaşayıp Artvin'e 3-5 yılda bir gelen 1 hafta kalıp köy fantezilerini gerçekleştiren hemşehrilerimiz Artvin'i mi satıyorlar diye yaygara koparıyorlar. Biz Artvin'de turizmi geliştirmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken de planlamış olduğumuz master turizm planına göre yapıyoruz. Master turizm planımız çerçevesinde siz de gelip yatırımda bulunabilirsiniz. Karadeniz kontrol edilemez bir turizm yaşıyor. Karadeniz'deki bu kontrol edilemez turizmin eksiklilerinin tecrübesinden yararlanarak Artvin'de doğayı bozmadan taşkın kalabalıkları değil seçkin misafirleri ağırlayacağız felsefesiyle bir turizm anlayışı benimsedik" ifadelerini kullandı.

Çalıştay konuşmaların ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtım Genel Müdürü İrfan Önal moderatörlüğünde devam etti. - ARTVİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel
İstanbul'da katliam: 4 kişiyi öldürüp intihar etti

4 kişiyi öldürüp canına kıydı! İntihar anı kamerada

İstanbul'daki aile katliamında yeni detaylar! Kız kardeşi ve eşini de ağır yaralamış

Katliamda her bir detay kan donduran cinsten! Tüm ailesini öldürmeyi kafasına koymuş

27 ilimizde eğitime kar engeli

27 ilimizde eğitime kar engeli

Antalya Havalimanı'na iniş yapan yolcu uçağında yangın

İçi yolcu dolu uçak, inişten sonra alev aldı

title