Haberler

Arnavutluk'ta "Balkanlar'da Vakıf Müessesesi" Konferansı

Haberler
Haberler
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Balkanlar'da Vakıf Müessesesi" konulu uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) desteğiyle Arnavutluk'un başkenti Tiran'da "Balkanlar'da Vakıf Müessesesi" konulu uluslararası bilimsel konferans düzenlendi.

Geleceğin Alternatifi Vakfınca (ALSAR) organize edilen konferans, TİKA'nın desteğiyle Priştine Albanoloji Enstitüsü ve Konya Selçuk Üniversitesi iş birliğinde gerçekleştirildi.

Konferansta konuşan Türkiye'nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, vakıf kavramının özünde hayır ve şefkat anlamı bulunduğunu belirtti.

Vakıf müessesinin, Türk İslam devletlerinde ve geleneğinde en yüksek mertebesine ve en iyi uygulamalarına ulaştığını dile getiren Yörük, "Vakıflar, Balkanlar bölgesinde genel anlamda sosyal barışın, istikrarın ve toplumsal dengelerin korunması bakımından son derece önemli bir işlev görmüştür, hala görmektedir. Türkiye Cumhuriyeti olarak bizler de çok özel ilişkilere sahip olduğumuz dost ve kardeş Arnavutluk'ta bu anlamdaki faaliyetlerimizi her yıl biraz daha arttırarak ve çeşitlendirerek sürdürmeye kararlıyız." diye konuştu.

Son dönemlerde bu çabaların Arnavutluk'ta da faaliyetlerini sürdüren Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) yönlendirdiği bazı mahfiller tarafından saptırma ve "kendi projeleriymiş" gibi gösterme çabalarını gözlemlediklerini ifade eden Yörük, şunları söyledi:

"Ancak bu saptırma ve kamuoyunu yanlış yönlendirme nafile çabalarını gülerek izlediğimizi de belirtmek istiyorum. Biz bu projeleri Türkiye Cumhuriyeti devleti adına TİKA, Vakıflar Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla Arnavutluk hükümetinin kıymetli makamlarıyla iş birliği halinde yıllardır birlikte yürütüyoruz. Şunu da ifade etmek isterim ki sadece bu yıl içerisinde TİKA tarafından restorasyonu üstlenecek olan ortak kültürel tarihi mirasımızı içeren 5 tane tarihi cami ve tekkenin onarım maliyeti başlı başına 5 milyon avroya baliğ olması beklenmektedir. Vakıflar Genel Müdürümüz Adnan Ertem'in sizlere sunduğu İşkodra'da ele alacağımız Kurşunlu Camisi her yağmur yağışında, her su baskının da sular atlında kalan İşkodra Camisi tahmini maliyeti 4 milyon avroya baliğ olacaktır. Dolayısıyla bizim bu çabalarımızı saptırmaya başka türlü göstermeye çalışan FETÖ bağlantılı mahfillere sesleniyorum, bulun 10 milyon avroyu gelin kendiniz yapın."

"Vakıflar insanlığın ortak kültür mirası"

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de vakıfların insanlığın ortak kültür mirası olduğunu vurguladı.

Uluslararası hukuktan hareketle vakıfların iade edilmesi gerektiğinin altını çizen Ertem, "Bu nedenle tarih içerisinde yok edilmiş ister akar olsun ister hayrat olsun her türden vakıf mülkünün Osmanlı coğrafyasındaki tüm ülkelerde yeniden ihyası hepimizin ortak idealidir. Zira hiçbir siyasi mülahaza gözetmeksizin gür bir sesle itiraf etmeliyiz ki ihya edilmesi gereken vakıf eserleri insanlığın ortak kültür mirasıdır. Kültürel mirasın korunması da uluslararası sözleşmelerle ülkeler için zorunlu kılınmıştır." ifadelerini kullandı.

ALSAR Vakfı Başkanı Mehdi Gurra da Arnavutluk'taki vakıfların tarihinin ikiye ayrılabileceğini dile getirerek, "Balkanlar'daki vakıfların mevcut durumunun kaderin merhametine kaldığını düşünüyorum." dedi.

Yarın sona erecek konferans kapsamında Türkiye başta olmak üzere Arnavutluk, Kosova, Makedonya, Karadağ ve Bosna Hersek'ten araştırmacılar sunum yapacak.

Kaynak: AA / Güncel
title
Close